Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 17:51 2 216 5

Франция с поглед към голяма източна икономика

  • казахстан-
  • касим - жормат токаев-
  • еманюел макрон-
  • франция-
  • бизнес-
  • посещение

Еманюел Макрон и крупни френски предприемачи на официално посещение в Казахстан

Франция с поглед към голяма източна икономика - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В кулоарите на казахстанско-френския бизнес форум държавният глава на Казахстан - Касим-Жомарт Токаев, се срещна с ръководители на френски бизнес структури, съобщава Казинформ.

По време на разговор с генералния директор на Lactalis Group Еманюел Бесние, Касим-Жомарт Токаев отбеляза, че тази компания е една от първите френски предприятия, навлезли на казахстанския пазар преди 20 години. Днес у нас успешно работят няколко фабрики и млечни ферми на компанията.

Както каза Касим-Жомарт Токаев, на фона на глобалните рискове за продоволствената сигурност, сътрудничеството в агропромишления сектор и производството на храни става важно. В тази връзка Казахстан насърчава инвестициите в дълбока преработка на селскостопански продукти.

Еманюел Бесние благодари на държавния глава за срещата и сподели плановете на Lactalis за разширяване на сътрудничеството и откриване на нови производствени мощности в Казахстан.

След това държавният глава прие президента на Boehringer Ingelheim Франция Кристиан Вайзен. По време на срещата Касим-Жомарт Токаев отбеляза важността на постигнатото споразумение между местния холдинг QazBioPharm и френската компания Boehringer Ingelheim за трансфер на технология, която ще позволи производството на ваксини срещу шап в Казахстан.

Според Касим-Жомарт Токаев ветеринарното хуманно отношение играе важна роля за гарантиране на продоволствената сигурност.

Президентът на Казахстан каза, че страната активно работи за създаването на биотехнологичен клъстер, а за развитието на тази индустрия е създаден национален биофармацевтичен холдинг QazBioPharm.

По време на срещата с генералния директор на Semmaris Стефан Лаяни държавният глава беше информиран за изпълнението на съвместен проект за създаване на голям агропреработвателен център в Алматинска област. Съоръжението е планирано да отвори врати през 2025 г. Общият обем на казахстанските инвестиции в момента възлиза на 150 милиона долара. От своя страна компанията ще прехвърли технологии и най-добрите френски практики в началния етап на проекта.

Президентите Касим-Жомарт Токаев и Еманюел Макрон посетиха изложбата Ethnoaul. По повод официалното посещение на президента на Франция в Казахстан беше организирана специална изложба „Етноаул”, представяща богатото културно наследство на казахстанския народ.

На изложбената площадка държавните глави бяха посрещнати от артисти от Театъра на младия зрител и етнофолклорен ансамбъл „Коркыт“.

Двамата президенти разгледаха пазара на плодове на Зеления базар, запознаха се с народните занаяти, произведения на майстори на казахстанското изобразително изкуство, както и колекция от национални облекла, разработени от местни дизайнери.

На лидерите на Казахстан и Франция беше представена изложбата „Златото на Великата степ“, съставена от експонати от фондовете на Националния музей („Златен воин“, „Кон Берел“, „Сарматски вожд“, „Кипчакски воин“), както и национални музикални инструменти от музея на името на Й. Дукенули.

По време на посещението в „Етноаул” за гостите бяха организирани демонстративни изпълнения по народна борба „Казахски куреси” и играта „асък ату”. Освен това бяха демонстрирани възможностите на кучетата Tazy и хищните птици.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    12 0 Отговор
    Макарон предаде четата.
  • 2 Гориил

    9 1 Отговор
    Токаев едва наскоро посети Москва и осигури съгласието на Русия за големи доставки на петрол и газ. Оказа се, че в Казахстан има уран, но няма с какво да се отопляват къщи и апартаменти. Това променя смисъла на случилото се в Астана
  • 3 Борат Сагдиев

    5 1 Отговор
    Така е, най-великата страна сме.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БгТопИдиот🇧🇬

    4 2 Отговор
    Взеха му колониите с добив на уран.Сега като зелният нарко ще тича да проси !