Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 21:06 14 676 46

Шефът на "Овергаз" с призив: България трябва да започне да добива природен газ

  • овергаз-
  • добив-
  • синьо гориво-
  • природен газ-
  • светослав иванов

Светослав Иванов: 1600 лева спестяват домакинствата, които се отопляват на газ, а не на ток

Шефът на "Овергаз" с призив: България трябва да започне да добива природен газ - 1
Снимка: Нова телевизия

Едно българско домакинство, което реши да използва природен газ за отопление тази зима, вместо електрическа енергия, ще спести за една година около 1600 лева. Това каза за "Ревизия" по "Нова телевизия" изпълнителният директор на "Овергаз" Светослав Иванов.

"Газът е значително по-екологично гориво от всичките си изкуствено присадени братя, като въглищата и нефтопродуктите. Ако политиците се разберат, до една година България може да започне да добива собственото си потребление на природен газ за следващите 15 години. От 1 януари 2008 г. до края на миналата година нашето общество похарчи около 6,5 милиарда лева за инвестиции във възобновяеми източници. Не казвам, че това е лошо. Може би този, който го прави, вижда някакви ползи в това свое действие. Трябва обаче винаги да сме подготвени за алтернативни сценарии. С половината от тях можеше да бъдат газифицирани 1 милион български домакинства, които днес щяха да спестят близо 3 милиарда лева годишно от икономии на разходи за енергия", смята той.

По думите му ние сме единствената държава в региона, която намали потреблението на природен газ. "Ако към предприятията, които се контролират от държавата, се проявява прекалено голяма доза неоправдана толерантност, това със сигурност рефлектира върху интереса на крайния потребител. Ако има еднакво третиране при подходящи условия на пазара, няма никакъв проблем някоя компания да е държавна, а друга да е частна. В България има едно единствено предприятие на енергийния пазар, това е "Булгаргаз", който изпълнява функцията на обществен доставчик. Това е една услуга, която не може да бъде отказвана по закон, за която няма ясно разписани правила. Никъде няма да намерите документ, който да дава ясна дефиниция", коментира Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    83 29 Отговор
    Зов за пълното унищожение на Добруджа, да се затрие и зърнопроизводството ,че да лапаме ГМОто на Монсанто от ФАЩ произведено в отровена осрайна земя. В Добруджа ще се добива шистов газ сигурно пак на концесия.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да бе

    74 5 Отговор
    Цитат от подзаглавието: "България трябва да започне да добива природен газ." По-надолу няма и дума за това. Има призив за прескъпо газифициране в България, незнайно защо...
  • 4 Умен по цялата глава

    48 10 Отговор
    Дъното на Черно море е пълно с " газови хидрати" - .Природен газ ...Кой да ви организира добива бе ..М??Пак на частни фирми ли??Япония започна добива на хидрати,а вие се чудите как да наливате пари на Газпром и Турция...

    Коментиран от #7

  • 5 Ехааа

    64 2 Отговор
    Тази двойна гуша, сигурно е направена от тези потребители, които спестяват много като ползват твоя газ
  • 6 Град Симитли

    15 2 Отговор
    От г@з@ ти!?
  • 7 гост

    45 2 Отговор

    До коментар #4 от "Умен по цялата глава":

    Не случайно Ердоган е Велик Лидер, сам търси газ за нуждите на страната си,а сондажните турски кораби са пазят от турската флота.... Ние нито сондажни кораби имаме,нито флота, която да ги пази от хиените

    Коментиран от #8

  • 8 Ветеран от Протеста

    37 10 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Не са нужни сондажи.Газовите хидрати са на самото дъно на Черно море в Българската акватория.Това е Природен газ ,който от налягането е под формата на капки...Мълчат за тях всички като зашити,а количествата могат да стигнат на България за стотици години...

    Коментиран от #14, #31

  • 9 хикс

    59 3 Отговор
    Като е изгодно , защо си изключих газовия котел и минах на климатици ?

    Коментиран от #16

  • 10 Сатана Z

    65 6 Отговор
    Овергаз ,които бяха купени от Афроамериканците искат да започнат добиване на газ в Добруджа чрез фракинг.Нали не мислите,че мислят за българските домакинства,а не за собствените си джобове.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Коментар

    34 6 Отговор
    Добивът на шистов газ предизвиква земетресения.Искате такова като в Турция ли?
    Още преди години имаше проучвания,доказа се прекалено малко количество,не си заслужава копането,имаше протести против американски и руски фирми и прекратиха.
  • 14 един

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ветеран от Протеста":

    Добива на газ от газови хидрати е по-скъп от конвенционалния газ /при настоящите цени на газа/,мисля че все още никой не добива такъв газ!

    Коментиран от #17

  • 15 ха ха

    30 4 Отговор
    пп плати 2 милиарда за самоходни контейнери за смет , след ротацията герб ще разреши добива на газ в добружа на братски американски фирми , посолството им е вързало топките с въженце и ги показва като мечка на панаир , а какви песни за човеколюбие пеят направо не е за приказване
  • 16 един

    5 25 Отговор

    До коментар #9 от "хикс":

    Човека ти говори за собствен добив,който при всички случаи ще бъде по-евтин,ама кой да мисли като чете,това първо!Второ,след излизането на битовите абонати на свободния пазар тока ще поскъпне чувствително и вероятно ще се изравни с газа/но това са предположения защото цената на газа се влияе най- вече от войната в Украйна/!И трето,климатика е добро решение но зависи от много фактори,например при голям студ ще се наложи да включваш допълнителни уреди,зависи и от самото жилище,първи етаж,северно изложение и т.н.!Накратко,при изравнени цени на газ и ток/такива бяха октомври 2023год/,отоплението на цял апартамент излиза по-евтино отколкото на ток!

    Коментиран от #30

  • 17 Втори

    13 2 Отговор

    До коментар #14 от "един":

    Няма технология все още за добив,но Япония започва добива на хидрати в Китайско море по тяхна технология..Значи има вече ....Ми да купят лиценза бе....Норвегия с нефта в Северно море направи всеки Норвежец милионер...

    Коментиран от #18, #38

  • 18 един

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Втори":

    Teхнология има,самото производство на такъв е по-скъпо!Кой е тоя дето ще купи по-скъп газ от хидрати вместо да внесе по-евтин конвенционален газ!?
  • 19 Русофил

    21 5 Отговор
    Този Иванов с тези 1600 лева икономия лъже повече и от руснак бе.
    Умря газа, руският почти.
  • 20 Гост

    23 0 Отговор
    Как ще спестя 1600 лв за отопление, като годишния ми разход за това е под 600 лв?
  • 21 Василена

    5 16 Отговор
    Овергаз винаги са подкрепяли добрите практики и инициативи. Жалкото е,че не се чуват и приемат и се върви напред. Преди повече от година имаха предложение и за компенсации за нас-битовите потребители,но уви.Кабинета си отиде без да ги гласува.Добре,че цената вече е къде къде по-ниска в сравнение с тогава. От природния газ няма по добро решение и за домакинства и за предприятия.
  • 22 Красимир Петров

    26 3 Отговор
    Измамник,на газ е най-скъпо отопляването
  • 23 Овергаз лъжат

    16 3 Отговор
    Газът се оскъпява от посредници и си е скъпа суровина. На ток има енергийно ефективни уреди.

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Българин

    20 5 Отговор
    Е, какво да каже човека! Нали трябва да ви накара да се газифицирате, че после да ви продава златен газ! Също като с пелетната истерия преди години. Тогава се излъгах и набих около 9 хил. лева в пелетна инсталация. Вече трета година ми стои като паметник и скоро няма никакъв изглед да я ползвам. При газа инвестицията е още по-голяма.
  • 26 Четец

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Овергаз лъжат":

    Човече, като казваш че лъжат, навлезни по-задълбочено с аргументи: дали това посредничество стана движещият "мотор" на тази фирма ( и на подобни "копи/пейст" в другите бивши соцстрани!?), предоставило възможността за скоропостижно мултимилионерство и поддържане на отровни имиджови похвати и арогантно представяне на самата газова професия от някак оформени "експерти"!?

    Коментиран от #39

  • 27 кална вена

    8 4 Отговор
    ако се топлиш с елбата или с калорифер или маслен радиатор..., а не с климатици ааа-клас и нямаш изолация...може и петорно да ти излезе....серсемин
  • 28 Да и да го

    11 0 Отговор
    Дарява на украинците,а на нас 4но по скъпи цени!!!! Глупави нещастни ЕСГЕЙСКИ УТРЕПКИ ТОВА СТЕ ВИЕ!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ха ха

    18 2 Отговор

    До коментар #16 от "един":

    Човека ни говори да унищожиме Добруджа.
  • 31 Само питам

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ветеран от Протеста":

    На аерозолни капки или на нещо още по незабележимо?

    Коментиран от #44

  • 32 Само питам

    4 0 Отговор
    Тоя хуморист на снимката Венци Мартинов ли е?
  • 33 Сашо Дончев

    1 1 Отговор
    Преди години Овергаз искаше да добива с руски фирми. Пак за путя кинти ама тоя път легално😀

    Коментиран от #42

  • 34 ДА ТЕ ДОБИЯТ В АНАДОЛА ВСИЧКИ

    7 0 Отговор
    МАНАФИОТИ И ДА ТЕ ПОВТОРЯТ БОКЛУКО ! АЙДЕ ОТРОВЕТЕ НИ НАКРАЯ И ДА СЕ ПРИКЛЮЧВА !
  • 35 НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА ДОБИВАМЕ ВЕЧЕ НИЩО

    16 0 Отговор
    ЩОТО ВСИЧКО Е КОНЦЕСИОНИРАНО И ЦЕНАТА НА КОЯТО ПАК ЩЕ КУПУВАМЕ НАШАТА СИ ГАЗ ЩЕ Е КАТО БОРСОВАТА ........... ТОЕСТ МОЖЕ И ПО СКЪПО ДА НИ ДОЙДЕ С НАШИТЕ КРАДЦИ !
  • 36 ТОЯ АКО МИ Е БИЛ НА СОНДАТА НА ВРЕМЕТО

    3 1 Отговор
    ДА СЪМ ГО УДАВИЛ В КАЗАНИТЕ ! ЛЪЖЕЦ И МОШЕННИК !
  • 37 НЕКА ЛИКВИДИРАМЕ ЗЕМЯТА СИ И ТОГАВА ВЕЧЕ

    6 2 Отговор
    РУСИЯ ЩЕ НИ СТЪПИ НА ВРАТА , ЩОТО ОТ АМЕРИКА САМО ЕДНА МУХЛЯСАЛА ЦАРЕВИЦА ВИДЯХМЕ ТА ИЗТРОВИХМЕИ РИБАТА С НЕЯ ! ОТ АМЕРИКА И ГАЗ НЯМА ДА ВИДИМ , ЧЕ ТЯ И НА ТЯХ НЕ ИМ СТИГА ! ТОВА И ЩЕ Е КРАЯ НА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАТА БРАТСКА ДРУЖБА СЪС САЩ ЕС И НАТО - НО НИЕ ЩЕ СМЕ СИ СМЕНИЛИ ПОЛА И РУСИЯ ТОВА ЧАКА !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Уважаеми

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Четец":

    правилно сте се сетили, че Овергаз стояха дълги години на тръбата от двете страни и бат Сашо натрупа състояние на гърба на народа. И тогава и сега Овергаз лъжат хората, че на газ е по-евтино отоплението като една проста сметка го доказва че е една от най-скъпите алтернативи и тогава аргументите стават излишни.
  • 40 Тръбоклдчик

    1 0 Отговор
    Кога го почва ме ,да докарват тръбите и пускаме газа...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Мишел на Байдън

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Сашо Дончев":

    Ами , аз ще ви рендосвам .
    Трябва ми за ,,брашно,, и леки жени .
  • 43 Как,бе,слугинаж

    6 1 Отговор
    Как ще спестиш 1600лв като ги нямаш да ги дадеш? Станаха американска фирма и ни лъжат нагло, колко е хубаво да ни тровят с разбиването на шистов газ. Откъде газ в България? Болни мисли на американския слугинаж.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Кирил

    1 2 Отговор
    Руското лоби пречи България да добива газ
  • 46 Ха ха ха

    0 0 Отговор
    То и нефт и домати краставици и друго и друго но няма хора за работа. Мечти мечти