Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 10:21 6 119 74

Икономиката на Русия се справя зле

  • олег липсиц-
  • русия-
  • икономика-
  • песков

Мнението е на икономиста Игор Липсиц, написал най-важния учебник в страната

Руското правителство около президента Владимир Путин рисува твърде розова картина на руската икономика. „Истинската ситуация обаче е лоша“, каза пред аг. Reuters известният руски икономист Игор Липсиц.

До септември тази година Липсиц беше професор в реномирания университет HSE в Москва. Последва прекратяване на договора му от страна на университета и напускане на Русия. Липсиц е и автор на учебника по икономика, който се използваше от всички гимназисти в Русия в продължение на две десетилетия до 2019 г. Министерството на образованието го премахна от учебната програма през 2019 г. с довода, че част от съдържанието не е достатъчно патриотично.

„Официалните съобщения от Москва не са добър индикатор за това как наистина се справя руската икономика с наложените от Запада санкции. Редица държавни институции „захаросаха“ ситуацията, за да зарадват Кремъл“, казва Липсиц, пред Business Insider.

Коментарите му хвърлят различна светлина върху привидно устойчивата икономика на Русия, която расте благодарение отчасти на високите военни и държавни разходи. Това изненадва някои икономисти, които очакваха икономиката да спадне по-бързо, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Според официалните оценки на Москва руският брутен вътрешен продукт е нараснал с 5,5% през третото тримесечие на 2023 г. спрямо второто тримесечие. Международните институции също смятат, че Русия ще постигне растеж над средния тази година.

Но този растеж беше основно движен от военната икономика и не доведе до просперитет за средно статическите руснаци. „Голяма част от руското население има много ниски заплати“, уточнява Липсиц.

Освен това руската централна банка повиши основния си лихвен процент до 15%, за да подкрепи рублата, която временно падна рязко спрямо долара. Това оскъпи вноса за Русия. Напоследък обаче рублата се възстанови значително и отново е в целевата зона на Москва между 80 и 90 рубли за долар.

Инфлацията в Русия нарасна до почти 12% миналата година. За тази се очаква да е в рамките на 7-7.5%.

Липсиц посочи, че около 20 милиона души в Русия, или 14% от населението, живеят на ръба на бедността или вече са в бедност. Според официалната статистика към средата на годината 15,7 милиона души са живели под прага на бедността, което в Русия е доход, еквивалентен на 162 долара на месец.

Липсиц очаква първо икономическа стагнация и след това спад в икономиката след президентските избори през март. Очаква се президентът Владимир Путин да се кандидатира отново и да спечели изборите.

Русия за първи път призна през изминалата седмица, че западните санкции са довели икономиката ѝ до ръба на разрухата през 2022 г. Но сега санкциите са преодолени и страната се стреми към силен растеж, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Имаше заплаха от колапс, ние наистина трябваше да мобилизираме всички ресурси и вътрешни сили, за да предотвратим този колапс“, каза Песков пред руската държавна информационна агенция ТАСС.

Икономическият натиск до голяма степен е причинен от санкциите след нахлуването на Русия в Украйна, добави Песков. Санкциите засегнаха не само руския внос и износ. Русия също така не получи чуждестранни резерви на стойност близо 300 млрд. USD. Някои банки бяха изключени от системата Swift за международни разплащания. Страните от G7 и Австралия също се опитват да наложат таван на цената от 60 долара за руския петрол.

„Русия обаче се възстанови от това и отново е във фаза на растеж“, каза Песков. Кремъл допуска, че икономиката на Русия може да постигне растеж до 3% тази година. Това би накарало страната да надмине прогнозата на Международния валутен фонд от 2,2%.

„Изявлението е рядко признание от руски официални лица за ефективността на санкциите. Досега Русия официално отговаря на търговските ограничения с предизвикателство, подигравки и заплахи. През 2022 г. Путин нарече мерки като ограничаване на цената на петрола от 60 долара „глупави“. Той обяви, че тогава е заплашил да повиши цената на петрола, като намали производството на петрол“, припомня в свои материал германската версия на изданието Business Insider.

Въпреки стабилния икономически растеж в Русия, експертите имат съмнения относно икономическото бъдеще на страната. Има признаци на финансови затруднения. Ръстът се дължи основно на рекордните военни разходи.

„Важни индустрии, като руската автомобилна индустрия, почти напълно се сринаха миналата година. Инфлацията е много висока. Централните банкери трябваше да подкрепят руската рубла. След дълъг спад, наскоро рублата отново се покачи“, припомня изданието.

Икономическите прогнози на Русия също се основават на непълни данни, според двама изследователи от Йейл. Топ руски икономист и автор на един от най-важните икономически учебници в страната също оценява ситуацията като по-лоша от официалните данни.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    75 34 Отговор
    Русия изпревари Германия и е първа икономика в Европа.

    Коментиран от #13, #25, #28, #35

  • 2 Делю Хайдутин

    69 25 Отговор
    Какво може да каже този предател?
  • 3 И те като нас

    64 16 Отговор
    Си имат много предатели и подлоги
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Колко

    51 10 Отговор
    Процента в БГ са под прага на бедност?
  • 6 Умирам от смях

    64 15 Отговор
    Поне ние тук живеем в земен рай. Парите си ги нося у нас с количка, че не мога да вдигна чантата. През седмица си сменям колата и къщата. Абе направо приказка.

    Коментиран от #57, #74

  • 7 Чифут

    50 14 Отговор
    Враг на Русия
  • 8 ИНЖ

    51 21 Отговор
    Тоя Игор Липсиц е агент на "Козяк"!!! Абсолюни лъжи!!! РФ изпреварва USA по БВП!!!

    Коментиран от #17

  • 9 а на страните

    51 11 Отговор
    от ЕС и на България цъфна!
  • 10 КОТарАК

    17 42 Отговор
    лихвите по заеми достигат 300% на година в РФ/ без да сте икономисти...

    Коментиран от #27

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Някой

    50 14 Отговор
    ОК, щом някой е дал интервю пред Ройтерс (агент за влияние на САЩ), то значи му е платено да говори срещу Русия.
    Не вярваме на тази информация.
  • 13 Русофил

    19 42 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Русията изпреварва и САЩ ... по дадени жертви във война. На кой му пука.

    Коментиран от #19, #20

  • 14 това казва всичко

    13 29 Отговор
    Според официалната статистика към средата на годината 15,7 милиона души са живели под прага на бедността, което в Русия е доход, еквивалентен на 162 долара на месец.

    15.7 милиона на 145 милиона е повече от 10% от руското население живее под прага на бедността от $162 на месец.
  • 15 ежко

    33 10 Отговор
    Когато има преход,независимо към какво, икономиката става временно зле.Разрушават се снабдителните вериги, но след време пак всичко си идва на мястото.ЕС икономиката да не би да се справя добре?Затварят производства и намалят капацитети на почти всичко свързано с енергия или газ.Торовите заводи реват на умряло,алуминиетите леярни - също.Изобщо-кеф.
  • 16 От напуснали

    33 8 Отговор
    Или работещи в чужбина специалисти какви коментари може да се очакват разбира се че негативни така че трябва внимателно да се приемат техните разбирания и прогнози
  • 17 мада

    18 34 Отговор

    До коментар #8 от "ИНЖ":

    За 2022 БВП на САЩ е 27 трилиона, а на РФ е 2.4 трилиона. Как да не изпреварват САЩ. Отзад напред.

    Коментиран от #43

  • 18 Няма значение,

    36 12 Отговор
    какво казва предател,загърбил родината си! Предателя си е предател!

    Коментиран от #49, #50, #52

  • 19 Русофил

    15 14 Отговор

    До коментар #13 от "Русофил":

    Тази година Русия изпревари малко съединените щати подадени жертви
    Но нека си има предвид Русия в момента е във война а съединените дават тези жертви благодарение на вътрешния тероризъм
  • 20 Тъпунгер

    24 8 Отговор

    До коментар #13 от "Русофил":

    Мозъкът ти е задръстен от Козяшки полюции
  • 21 Разкъсана на парчета

    20 7 Отговор
    Няма пари за Сльнчев Бряг , скапват се вмДубай , Гоа , Тайланд.
  • 22 Богатите българи

    27 9 Отговор
    Ех, много е зле в Русия - само 14 % са в опасност от бедност, БВП нараства ама видиш ли бил от военната промишленост, инфлацията е цеели 7,5% и т. н. А пък този професор бил написал учебника по икономика за... гимназиите в Русия.
  • 23 Бензина

    18 6 Отговор
    50 рубл , газта 100 рубли за месяц отопления (

    Коментиран от #34, #60

  • 24 Запорожец

    8 9 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    0 произведени ЗАЗ , 0 коли ща милион и половина вдовици на Герои в рая на Бандера.
  • 25 Айде бе,

    18 23 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Първа в коя област? Освен оръжия друг отрасъл с във възход нямат. "Руснаците имат пушки, много пушки. Добре, тогава ще похарча пари колкото тях и ще ги накарам да ядат пушки" (Роналд Рейгън)
  • 26 Механик

    30 17 Отговор
    Русия се справя толокова зле, че на САЩ банките му изгърмяха, а на НАТО складовете се опразниха.
    В Русия цената на енергоносителите, храните и пр. почти не са мръднали, докато в Европа и САЩ зените на същите продукти, вече са около 80% нагоре.
    Дааа, видимо е, че колективния запад се справя отлично.
    Опелото ще е скоро.

    От опечалените.

    Коментиран от #36

  • 27 0краина

    14 7 Отговор

    До коментар #10 от "КОТарАК":

    В Украйна заемите са 404 % на месец ...

    Коментиран от #29, #37

  • 28 Другар, Русия е на нивото на

    17 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Италия, Южна Корея, Нидерландия и т.н.
    Като не разбирате защо не си махнете оттук миризливите тролски морди!
  • 29 КОТарАК

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "0краина":

    в НАТО колко са?
  • 30 М да

    20 27 Отговор
    Само слепият не вижда , че Русия вече е влязла в катастрофалния сценарии който ще доведе до нейното рухване. От една страна макар и бавно на ерата на въглеводородите идва край а това е главното на което се държи Русия . Допълнително проблемите се задълбочават от факта че лесно извлекаемите запаси на нефт в Русия са към своя край. За да се потдържа равнището на добива трябват нови проучвания , ивнестиции и технологии, неща които Русия не прави в достатъчна степен или не разполага с тях. От друга страна за последните 33 години над 15 милиона човека трайно са напуснали Русия някои ще кажат и какво толкова има още над 140 милиона, но работата е там че напускат хора които имат нещо в главата , алкохолиците, глупавите и безделниците са си там, а това е дори още по-катастрофален удар отколкото намаляването на добива на въглеводороди. Така че перспективата е ясна.
  • 31 Голям праз

    16 22 Отговор
    Произвеждаш Камаз, който след 15 дни или 1500 километра изгаря някъде на подстъпите към Авдеевка. Цената му влиза в БВП, а Камазът го няма.

    Коментиран от #70

  • 32 Рушлямистан

    12 12 Отговор
    Скоро ще е номер едно!

    Господар на планетата

    След три....

    ХИЛЯДОЛЕТИЯ
  • 33 Сесесере2

    8 15 Отговор
    Провал другари фалит пак ще има
  • 34 Давай наред

    10 20 Отговор

    До коментар #23 от "Бензина":

    3% от населението газифицирано. Бензин има, ама пътища няма. Тук някои карат 20 годишни коли, ама в Русия след 10 години колата е за скрап.
  • 35 Смях

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ха...ха...ха.....я пак . Това сигуро е вицът на деня .....трябва да призная че е добър.
  • 36 Брадясал

    17 7 Отговор

    До коментар #26 от "Механик":

    Това опело откак Маркс ни каза за него го чакаме вече 156 години.
    В САЩ затвориха 4 от 7000 банки. За руските не е коректно да говорим, защото са изключени от международния паричен обмен. Потърси по-прясна опорка, защото тази отдавна отпадна.
  • 37 Не е зле да проверяваш информацията

    8 8 Отговор

    До коментар #27 от "0краина":

    Основният лихвен процент на Украинската централна банка е 16%. Тенденцията е към понижаване.

    Коментиран от #71

  • 38 Митев

    16 5 Отговор
    Това ни е набивано в главите и друг път,ние понеже живеем добре,а има няма 50%от населението живее на ръба на оцеляването,така че си спестете поръчковите статии или все още ни мислите за глупаци.....
  • 39 Ббббб

    10 7 Отговор
    То всички западни икономически експерти казват че Русия за момента върви напред икономически тоя разправя не е така.На кой да вярваме в крайна сметка.
  • 40 пиночет

    11 13 Отговор
    Путин изтъгува Русия,залагайки я ,на Китай!

    Коментиран от #44

  • 41 Сандо

    15 10 Отговор
    Наистина руската икономика би могла да се справя и много по-добре.Но за целта от икономическите лостове трябва да бъдат изхвърлени всички либерали,всички западняци,всички петоколонници.И не на последно място Централната банка да се върне под контрола на президента или правителството,а не като сега да е филиал на МВФ и разни други западни финансови институции.Ще видим дали след преизбирането си Путин ще намери сили да се справи с тая пасмина.
  • 42 касата

    13 14 Отговор
    Путин мисли за руснаците,колкото Ахмед Доган мисли за българите,живеят си живота за сметка на обикновенните хора !
  • 43 Сандо

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "мада":

    Миличкият,ами знаеш ли още колко много,понякога и противоречащи си показатели има.Поне ползвай два,аритметични за да ти е по-лесно.Брой на жителите,БВП,задлъжнялост - като абсолютна стойност и на човек.

    Коментиран от #45

  • 44 Бирника

    13 10 Отговор

    До коментар #40 от "пиночет":

    Сащ те граби както турчин не те грабил.
    Друса те 200,,%. 100% ти взима БВП и 100% теглиш заеми да си доплатиш рекета .
    За Русия си се загрижил.
  • 45 ОК миличко

    13 12 Отговор

    До коментар #43 от "Сандо":

    Колко руснаци живеят за постоянно в САЩ и колко американци живеят за постоянно в РФ?
    Това добър показател ли е?
  • 46 Мунчо

    10 3 Отговор
    Аз обичам да чета статии и анализи за Русия на Липсиц, Коен, Барух, Розенблум и Леви!
  • 47 Айде пак

    19 7 Отговор
    Пропаганда.ДА ПОПИПАТАМ НАЩА ИКОНОМИКА КЪДЕ Е СЛЕД КАТО ДАРИХМЕ МИЛИОНИ НА УКРИТЕ КОИТО СЕГА ЩЕ ТЕГЛИМ НАЗАЕМ.ЕС И САЩ С КОЛОК ПОТЪНАХА???ГЛУПАЦИ СТЕ И ТО ГОЛЕМИ СПОРЕД МЕН ЕС ЩЕ ЗАГИНАТ ПРЕДИ РУСНАЦИТЕ!
  • 48 Ццц

    18 9 Отговор
    Интересно как всички експерти като сгазят лука в Русия отиват на запад и започват да говорят каквото иска западът да чуе. Аналогична е ситуацията да речем с Арестович, който "печелеше войната" докато беше съветник на клоуна, а сега е пръв негов критик.
  • 49 Наблюдател

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Няма значение,":

    А твоята родина коя е ,пр......лю?
  • 50 Наблюдател

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Няма значение,":

    А твоята родина коя е ,пр......лю?
  • 51 мдаа

    6 8 Отговор
    По зле са само страните от ЕС...
  • 52 има значение

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Няма значение,":

    Като му гледам името и лицето, неговата родина е Израел...
  • 53 123

    11 9 Отговор
    ТИЯ АНТИ ПУТИН И АНТИ РУСИЯ ТЪПИЗМИ ,ОБСЛУЖВАТ САМО ЕДНА ШЕПА ДЕГЕНЕРАТИ У НАС ,КОИТО СА НА ХРАНИЛКА КЪМ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО ИЛИ ПОДОПЕЧНИТЕ ИМ НПО-ТА С ЦЕЛ ДА ОТВЛИЧА ВНИМАНИЕТО НА ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН ОТ ИСТИНСКИТЕ ПРОБЛЕМИ-ДЕМОГРАФСКА КРИЗА ;ПОВИШАВАЩА СЕ НЕГРАМОТНОСТ,ЛИПСА НА ИНСТИТУЦИОНАЛНОСТ/МВР И СЪДА ОБСЛУЖВАТ МАФИОТИТЕ/;ВЛОШЕН ЗДРАВЕН СТАТУС НА НАСЕЛЕНИЕТО;ПОВИШЕНА СМЪРТНОСТ НА ХОРА В АКТИВНА ВЪЗРАСТ;РАСТЯЩА ПРЕСТЪПНОСТ;ТЕЖКА АДМИНИСТРАЦИЯ СЪЗДАДЕНА ОТ ГЕРБ ГЕНЕРИРАЩА КОРУПЦИЯ;ЗА ИКОНОМИЧЕСКИЯ КОЛАПС В КОЙТО НИ ВКАРАХА ИДИОТИТЕ ОТ ГЕРБ НЕ МИ СЕ ПИШЕ/ЗАЩОТО ПОВЕЧЕТО ПРОИЗВОДСТВА СА ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ГОЛЕМИ ЗАПАДНИ КОРПОРАЦИИ И СА РЕАЛНО ЗАВИСИМИ ОТ ТЯХ;СЕКТОРИ КАТО ЖИВОТНОВЪДСТВО И ОВОЩАРСТВО ОТ СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО СА ОСТАВЕНИ НА ПРОИЗВОЛА НА СЪДБАТА/,ТАКА ,ЧЕ БОКО И КОМПАНИЯ НИ ПРАТИХА В ДЕВЕТА ГЛУХА С ТЯХНОТО НЕНАСИТНО КРАДЕНЕ .12 ГОДИНИ ТИЯ ИДИОТИ НИ ЗАКОПАХА;ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ЩЕ ПОМНИМ ОТ ТЯХ СА ВОДВИЛИТЕ ПО СТУДИАТА НА НЕБЪЛГАРСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ

    Коментиран от #56

  • 54 Стефан

    5 6 Отговор
    Поставих 3 на статията. Добре е, че се споменава за премахването на учебника и заместването на пазарната икономика с патриотична икономика. Логично е, че след 2014г. руската икономика няма да изглежда добре в очите на младежи с познания за пазарната икономика. До тук добре, но дефиницията за БВП на (сума от с стойността на произведените в държавата стоки и услуги за отчетния период, с корективи основно като внос и износ) има дефект. Дефиницията изхожда от предпоставката, че благата са за пряка консумация или за производствено потребление. Да ама не. Ако в една държава един произвежда хляб, друг месо, трети грънци и т.н. Всеки произвежда БВП и получава залата . Само, че след като е получил заплата, грънчаря чупи грънците и отива да си купи хляб. В икономиката, грънците са платени, но липсват като стока. Те са станали топъл въздух. Тогава, в държавата има пари, вкл. тези на грънчаря, но стоки (грънци) няма. За да се балансират паричната маса и стоките, налага се парите да се обезценят. Строшените добавени в БВП, създават илюзия за растеж. Грънците са военното производство. На всичкото отгоре, международните организации се превръщат одеозни структури. Спомняте ли си Кристалина Георгиева и надутия икономически растеж на Китай? За честа на пагона, скандалът беше замазан.
  • 55 Стефан

    2 0 Отговор
    В предишния си пост съм допуснал съм правописна грешка. "одеозен" да се чете "одиозен". Извинявам се.
  • 56 Грух

    8 6 Отговор

    До коментар #53 от "123":

    Браво, добре го каза ! Да допълня само, че продажната соросня е проблемът на България.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Руси Русев

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Бензина":

    Газът е 78,62 руб за месец, по-малко от 1 долар
  • 61 До този на снимката

    4 1 Отговор
    Така си мислиш от страх
  • 62 Нещо за икономиката

    3 3 Отговор
    На янките да кажеш? Сигурно тя " цъфти".
  • 63 Игор Липсиц? Напуснал Русия икономист

    2 2 Отговор
    Плюе по Русия!! Фамилията не му звучи да е Руснак, Еврейче???
  • 64 Павел Николаев

    4 4 Отговор
    Затова ли Русия изправари Германия ? :) За САЩ няма какво да говорим ... скоро ще им свършат дърветата да печатат пари. Смях в залата. Всички напуснали Русия са дисиденти и нобелови лауреати, а останалите да се борят са терористи и сепаратисти. Смях. Но, хайде да не гледаме другите страни ами да гледаме в България. Всичко ни е цветя и рози та затова взимаме нов дълг. Мисля, че даже и БКП не са ни правили такъв дълг.

    Коментиран от #65

  • 65 Павлюха

    4 4 Отговор

    До коментар #64 от "Павел Николаев":

    Русията изпреварила Е С и САЩ ,ама туй копейките сте много големи макро икономисти,тьотя от къде ви намира

    Коментиран от #67

  • 66 Слаба икономика

    3 2 Отговор
    Тя руската икономика никога не е била цвете, та сега ли?
  • 67 Мечти

    3 2 Отговор

    До коментар #65 от "Павлюха":

    Копейките са смешни. Още преди войната руската икономика се равняваше на икономиката на щата Калифорния. Та сега ли?
  • 68 медия цвък

    1 0 Отговор
    Има пълно несъотвествие между медии и реалност Икономиката на ЕС е в пъти с по-големи загуби за разлика от Руската която завършва с най-голямата си годишна печалба.А тепърва чакаме бъдещото шоу с газа и горивата.
  • 69 Виктор

    1 0 Отговор
    Икономиката на Русия се реорганизира и се справя отлично, за ужас на западните мизерници.
  • 70 Ехо

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Голям праз":

    Постригваш се за 80 долара, след 15 дни косата ти е пораснала и пак. И така втора икономика в света
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 бузю

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Умирам от смях":

    Стига ревахте , че сме зле! Огледай се , пълно с коли . Куцо , кьораво и сакато качено на кола . Бедни хора нямат по 1- 2 коли. Няма спор , че има хора притеснени финансово , но такива винаги е имало. Отделно търтеите , които х...у хващат , работа не хващат. Неграмотните вземат ниски заплати , но така е по целия бял свят , диктатурата на пролетариата свърши през 1989г у нас.