Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 21:37 5 453 9

Две от най-силните европейски икономики искат да разширят Южния коридор чрез газопровод през Алпите

  • газопровод-
  • алпи-
  • германия-
  • италия-
  • олаф шолц

Шолц: Новият газопровод ще повиши надеждността на енергийните доставки за Германия и Италия

Две от най-силните европейски икономики искат да разширят Южния коридор чрез газопровод през Алпите - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц смята, че е необходимо да се разшири Южният коридор за доставки на газ и да се подобри надеждността на доставките чрез нов тръбопровод през Алпите.

„Обединени сме в желанието си да разширим сътрудничеството си в енергийния сектор, за да гарантираме сигурността на доставките в дългосрочен план", каза Шолц. „В същото време е особено важно да разширим Южния коридор за газ и водород. Чрез новия тръбопровод през Алпите искаме да подобрим сигурността на енергийните доставки за двете ни страни“, допълни германският канцлер.

„Успоредно с това искаме бързо да сключим германско-италианско споразумение за газ и солидарност в областта на доставките“, каза Шолц.

На 31 декември 2020 г. Азербайджан започна търговски доставки на газ за Европа чрез Трансадриатическия газопровод, който е неразделна част от Южния газов коридор. В момента основният източник за износ на газ е находището Шах Дениз в Каспийско море с запаси от 1,2 трилиона кубически метра. Купувачи на азербайджански газ в Европа са Италия, Гърция, България, Румъния и Унгария.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    45 9 Отговор
    Изтървахте питомното (Северен и южен поток), сега гонете дивото.
    "........ Ум патки пасе!"

    Коментиран от #2

  • 2 ПравСте

    43 3 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Прав сте за съжаление, но практиката показва, че то пак руски газ тече по тези тръби, просто вече е стечнен и разни пристанища и т.н. прибират: такси. Цялата идея на газовата войне е кой да слага надценката като влезе газа в ЕС, дали САЩ, ЕС или Русия. Иначе и на 27-те члена членки на съюза е ясно, че обикноченния човек плаща цената на войната - лятото зареждат евтин газ, а зиматата ти го продават на 3-на цена защото било борсова видиш ли - излиза че ЕС глобява собственото си население с тройна цена ... а парите ги разпределят по военните фирми за "поддръжка на войната" ... всички ежеднвено я плащаме, просто се правим, че не е етака.
  • 3 Сандо

    23 4 Отговор
    Нека първо да оправи германията,пък после да се справи и с европата.Като гледам как движи нещата,провала и на двете е сигурен.Толкова за мераците на шолц и шолцовците.И още,казано е:Глупостта не ходи по гората,а по хората!
  • 4 В.В.П.

    27 4 Отговор
    С немците начело Европа е обречена ..Мизерия и студ .Тези не са хора ,добитъци .
  • 5 Артилерист

    29 2 Отговор
    Преди, когато Асан Василев с гордост и злорадо кокорене обяви, че сме се освободили от руския газ. На въпрос откъде ще вземем газ той каза от Азърбайджан. Експерти след това коментираха, че азерите нямат достатъчно залежи и ползват руски. От което се направи заключението, че ние ще ползваме пак руски газ, но чрез посредници на тройна цена и затова след първите 9 месеца, след "освобождението", сме били с 1,5 млрд на загуба. Което още веднъж потвърждава максимата, че свободата иска жертви. Но те няма да са от компанията Василев и сие, а от нас обикновенния прекариат. Това ми напомни, че на времето Владито Горанов се отказа от депутат, за да стане финансов министър, защото негови приятели от властта станали милионери, а той висял в парламента на едната заплата. На власт тогава бяха мутрата Борисов и шайката му...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ракетчик

    0 9 Отговор
    Ако не беше Борисов и ГЕРБ сега щеше да получаваш газ от канализационните тръби на кенефа. Виждам ,че я пълниш със завидна енергия.
  • 9 Немец

    5 5 Отговор
    Германия още миналата година се отърва от руския газ, когато ги стигнем ще ги мислим.