Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 12:21 4 064 5

Добивът на петрол в големи находища на деветата най-голяма държава в света намаля

  • казахстан

Казахстан отчита спад от 56%

Добивът на петрол в големи находища на деветата най-голяма държава в света намаля - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Добивът на петрол в големите находища в Казахстан е намалял с 56% поради ограниченията върху приема на петрол в Каспийския тръбопроводен консорциум (CPC).

"В момента в големите находища в страната спадът в производството е 56%. Министерството на енергетиката на Република Казахстан няма данни за колко време ситуацията може да се нормализира. В близко бъдеще намаляването и корекцията на производството ще остане на сегашните нива“, каза съветникът на министъра на енергетиката на Казахстан Шингис Илясов.

Спадът от 56% означава намаляване на производството от обичайното ниво от 172 000 тона. Според него това е засегнало най-големите находища в страната като Тенгиз, Кашаган и Карачаганак, които се разработват от Tengizchevroil, North Caspian Operating Company и Karachaganak Petroleum Operating.

На 27 ноември пресслужбата на CPC съобщи, че консорциумът е спрял доставките на петрол от морския терминал край Новоросийск поради бурята. В тази връзка петролът се получава от товародателите на намалени цени.

CPC е тръбопроводна система, свързваща Казахстан с морско пристанище близо до Новоросийск, където петролът се товари на танкери за изпращане до световните пазари. Дължината на тръбопровода, свързващ петролните полета на Западен Казахстан с морския терминал в Новоросийск, е 1511 км. Морският терминал на CPC е оборудван с дистанционни котвени съоръжения, които позволяват безопасно товарене на танкери на значително разстояние от брега, включително при неблагоприятни метеорологични условия.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 споко бе

    12 1 Отговор
    скоро ще има и намаление на добива заради намаление на превоза през ормузкия пролив,тогава ще е големото мучене отвъд големата локва
  • 2 Иде 3има

    10 1 Отговор
    Генерал 3има и Полковник Сняг.
  • 3 иво

    3 1 Отговор
    Няма проблеми тръбопроводът няма да остане празен ще го запълнят с Руски но цената естествено ще е по висока но това няма значение важното , е че не чусто Руски който е недемократичен .

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.