Last news in Fakti

7 Декември, 2023 07:21 1 642 10

Президентът Токаев засилва правомощията на Инвестиционния съвет за стимулиране на икономическия растеж

  • казахстан-
  • касим - жормат токаев-
  • указ

Казахстан подписа 20 споразумения с чуждестранни компании на стойност 4,85 млрд. USD за зелена енергия, инфраструктура и цифровизация на COP28

Президентът Токаев засилва правомощията на Инвестиционния съвет за стимулиране на икономическия растеж - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа указ относно мерките за повишаване на ефективността на привличането на инвестиции в икономиката на Казахстан и ускоряване на икономическия растеж, съобщи пресслужбата на Акорда. Указът очертава цялостен план за овластяване на Съвета за насърчаване на инвестициите с много големи правомощия.

Както е посочено в постановлението, Съветът за насърчаване на инвестициите ще има правомощията да взема задължителни решения както за централните, така и за местните държавни органи и субекти от квазипубличния сектор. Освен това Съветът е оправомощен да разработва временни нормативни правни актове със силата на закон, допълващи усилията на правителството за създаване на благоприятна среда за инвестиции.

Според Kazinform този указ е продължение на икономическата политика на президента Токаев, както е очертано в неговото обръщение към нацията през септември. Тази политика се фокусира върху икономически реформи, диверсификация, прозрачни данъчни политики и справедливи управленски практики.

Токаев последователно демонстрира проактивен подход за привличане на чуждестранни инвестиции и укрепване на икономическите връзки в световен мащаб. Той често участва в срещи с инвеститори, както местни, така и чуждестранни, особено по време на официални посещения в чужбина. Скорошен пример за такъв дипломатически ангажимент се случи по време на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на Обединените нации (ООН) по изменението на климата (COP28) в Дубай (ОАЕ). Там Токаев се срещна с министъра на инвестициите на ОАЕ Мохамед Ал-Суваиди. По време на дискусията си те проучиха потенциалното сътрудничество по съвместни проекти между Presight AI Holding на ОАЕ и държавния фонд Samruk-Kazyna, както и стратегически споразумения, включващи QazaqGaz и Kazakhstan Temir Zholy, фокусиращи се върху изкуствения интелект.

Казахстан подписа 20 споразумения с чуждестранни компании на стойност 4,85 млрд. USD за зелена енергия, инфраструктура и цифровизация в кулоарите на COP28. Подобряването на инвестиционната политика отразява ключов компонент от по-широката икономическа стратегия на Токаев.

Засилените правомощия на Инвестиционния щаб идват като част от по-широка стратегия за подобряване на инвестиционния климат в Казахстан. Последните изменения в Данъчния кодекс и съответните промени в правителствения указ за държавна подкрепа за инвестиции вече предоставиха на инвеститорите по-голяма гъвкавост при избора на инвестиционни направления и насърчаване на активното участие в различни сектори на икономиката.

Инвестиционният щаб получи правомощия да предлага дисциплинарни действия, включително освобождаване от длъжност на ръководители на държавни органи и дружества от квазидържавния сектор за неизпълнение на неговите решения. Този засилен надзор има за цел да осигури стриктно спазване на инвестиционната инициатива и да укрепи доверието на инвеститорите.

Според Доклада за световните инвестиции за 2023 г., публикуван от Конференцията на ООН за търговия и развитие, Казахстан отбеляза 83% увеличение на нетните потоци от преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), достигайки 6,1 млрд. USD, въпреки рязкото намаляване на глобалните инвестиционни потоци през 2022 г. Казахстан е водеща в привличането на ПЧИ сред постсъветските страни от Централна Азия, осигурявайки си дял от 61%.

Като се направи анализ на данните за 2022 г., петролният и газовият сектор осигури лъвския пай, привличайки 9,6 милиарда долара инвестиции. Следва металургията с малко над 4 милиарда долара, докато електроенергийният сектор получи 635,6 милиона долара, а секторът за производство на храни и напитки получи по-скромна сума от 177,9 млн. USD.

В тази връзка указът на президента има за цел да пренасочи инвестициите към ключови сектори и по-специално производството, за да се осигури устойчиво развитие на икономиката. Очаква се мерките, посочени в указа, да рационализират процесите на вземане на решения, да насърчат отчетността и да създадат по-благоприятна инвестиционна среда както за местни, така и за чуждестранни инвеститори.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    2 2 Отговор
    Ами така се прави! А нашият идол, Байдън, иска милиарди за въоръжение и смърт! Добре, че вече все по - малко му се връзват...

    Коментиран от #3

  • 2 Мдааа

    4 2 Отговор
    Ами и ние сме така, металургията затрихме, икономиката унищожихме, сега е наред нефтохима и сме готови.

    Коментиран от #4

  • 3 Да бе

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "фен":

    Байдън е независим, от него нищо не зависи. Кукла на конци.

    Коментиран от #8

  • 4 фен

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа":

    А, не! Забрави, и АЕЦ имаме да затриваме! От ПосолствоТО тъй рекоха...

    Коментиран от #5

  • 5 Да бе

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "фен":

    За аеца им планове някой наш човек да го приватизира, ама понеже има много международни закони, не могат. За сега се опитват да разрешат зареждане с американско гориво. А то на практика се прави с руска суровина.

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.