Last news in Fakti

9 Декември, 2023 13:21 7 524 23

Швейцарските часовници загубиха популярността си

  • швейцария-
  • часовници-
  • пазар

Причината е забавянето на световния икономически растеж

Швейцарските часовници загубиха популярността си - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Пикът на популярността на швейцарските часовници в света премина на фона на забавяне на глобалния икономически растеж и увеличаване на обема на производство на тези продукти, посочва аг. Bloomberg.

"Това, което видяхме през 2021-2022 г., е извън нормата. Не можехме да си представим, че подобно нещо ще се случи през живота ни. Мисля, че това никога няма да се повтори", цитира той мнението на Анри Бенахмиас, главен изпълнителен директор на Audemars. Piguet, която произвежда, наред с други неща, луксозни часовници под марката Royal Oak (един аксесоар струва средно 50 000 швейцарски франка - приблизително 57 000 USD).

Търсенето в индустрията рязко се е увеличило през последните 3 години, тъй като самоизолиращите се богати потребители насочват вниманието си към луксозните швейцарски часовници. Това доведе до рекордни продажби, като износът на такива продукти достигна 25 милиарда швейцарски франка (28,5 млрд. USD) през 2022 г.

Сега обаче „е време за равносметка“, тъй като основите на индустрията са се променили. Във външната среда се наблюдава повишаване на глобалните лихвени проценти и забавяне на икономическия растеж, което намалява реалния разполагаем доход на потенциалните потребители. В същото време производствените компании водят политика на агресивно повишаване на цените и увеличаване на производството. Тези фактори вече доведоха до намаляване на търсенето и спад в цените на луксозните швейцарски часовници на вторичния пазар през последните месеци, заключава агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кравата Милка

    34 6 Отговор
    Не само часовниците, шоколадите също.
  • 2 СЗО

    19 5 Отговор
    Обаче скъпите хиперкари се продават като топъл хляб.
  • 3 Иван

    18 5 Отговор
    Много неточно написано загубиха защото в днешно време ще ти измъкнат ръката за скъп часовник а и по лошо може ,затова никой не ги купува това е цялата истина а иначе статии колко си искате и да разтягаме локуми но това е положението
  • 4 Павел пенев

    48 11 Отговор
    Швейцария не може да се похвали вече с часовници шоколад и банки. Скъпа тъпа държава пълна с албански шиптъри.
  • 5 Ужас

    25 2 Отговор
    Намалете цените с 99 процента и може и да купи някой.
  • 6 МАСТЕР ШЕФ В СЛАДКО ИЗКУШЕНИЕ☝

    9 13 Отговор
    РОДИНАТА НА ШОКОЛАДА Е...БЕЛГИЯ....
    АПРОПО...А ЧАСОВНИК НОСЯТ..СНОБИТЕ

    Коментиран от #18

  • 7 васил

    25 6 Отговор
    Все още много хора в България вярват,че Швейцария е страна мечта където всеки би желaл да живее. Действителнос та е съвсем друга останах дълго време там и бих казал България никога да не става като Швейцария. Всичко е много скъпо които живеят Северната част като Lindau ,Сен St. Gallen пазаруват в Германия а които живет Южната като Cenevre, Мontrö в Франция и Италия. Навсякъде забрани, табели, бариери, синджири ,че е - частна собственост--- не можеш и за 10 минути да спреш ( имам предвид за да проверя или при необходимост да настроя навигацията) веднага звънят в полицията. Хората са злобни, зли особено като видят Региcтрационият номе р ,че си от България или Румъния те счита 3-4 сорт и те мразят .Бих искал да ви разкажа един случай -- бях принуден и спрях покрай пътя колата ми беше започнал да прекъсва - имаше отбивка и пътят продължаваше напред но беше тесен асфалтиран път към полето и отдалеч се виждаха светлини беше се стъмнил . Две коли минах покрай мен и продължеха по тесният асфалтиран път въобще не им пречих и на другият ден оправих колата и продължех изминах 10-15 км и ме спря полицията. Снощи сте нощували - каза на мястото без разрешение да се вземали от собственика по Законите им 900 Франка глоба и до 6 месеца затвор за посегателство към имуществото на чуждо лице частната му собственост (нещо подобно всичко много добре не можах да разбера ) - гледам и не мога да повярвам- и 170 Франка за нощувката тъй като за Първи път съм извършил тов

    Коментиран от #15, #23

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Касио фен

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Така е. Но как снобите ще покажат колко са успешни и богати с евтино, но качествено и точно работещо Касио?

    Коментиран от #10, #14, #16

  • 10 При нас е лесно

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "Касио фен":

    С черен анцуг с бяла лента отстрани
  • 11 Те така де

    12 0 Отговор
    то всеки ден часовник не се купува , като не върви да правят вмирисано сирене .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Даа

    13 0 Отговор
    и тоблерона не ще го правят там вече .
  • 14 Баварец

    17 19 Отговор

    До коментар #9 от "Касио фен":

    Което Касио, ще изпуши до 1-2 години и ще изхвърлиш на боклука и дори ще замърсяваш с него!
    Великите марки като Патек Филип, АП, Ролекс и т.н. го купуваш и то е завинаги, като стойността му на вторичен пазар е по-висока и расте. Дори някои марки са безпогрешна инвестиция!
    Кисело е гроздето, нали?
  • 15 Иванов

    17 10 Отговор

    До коментар #7 от "васил":

    Колега, като те гледам колко си неграмотен - една запетая не написа в тоя роман. Почти всички българи по Швейцария , Белгия и Нидерландия сте такива. Какво искаш да е отношението към вас? Правилата са направени, за да се спазват. Като не ви изнася, стойте си у нас- тук правила няма. Та не знам колко лошо се живее в Швейцария, ама знам , че няма швейцарци и нидерландци емигрирали у нас, което не може да се каже за обратното.

    Коментиран от #19, #20

  • 16 Инж. Химик

    4 8 Отговор

    До коментар #9 от "Касио фен":

    Аз сум голям фен и събирам часовници. Касио е пълен боклук , поне що се отнася до тези със стрелки- пак са кварцови , но имат стрелки. Чисто цифровите карат повече , но тези със стрелки - за няколко години им се износва механизма и започват да изтощават батерията за няколко месеца. Имал съм и имам десетки. Те не са и скъпи. Таймекс даже са по-добри. Имам и много китайски от али.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Иван4о

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "МАСТЕР ШЕФ В СЛАДКО ИЗКУШЕНИЕ☝":

    Нося часовник 75 год., не знам СНОБ какво значи.

    Коментиран от #21

  • 19 ПоКУРко

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "Иванов":

    Има и от двете държави живеещи у нас! Давали са ги по телевизията дори! Установили се тук точно защото не им харесва изброеното от колегата в техните държави!
  • 20 Бай Цървул

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Иванов":

    Ганьо все някой му крив,много “отвратително” в тая Швейцария бе,пуууу,в Люлин 1 е пълен кеф,истина ви казвам!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Zаря

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "васил":

    Лошо е да, за ганя. Защото там има закони а ганя не спазва закони и не ги обича, за това там е гадно. Друго си е тука при нас с 259км/ч и голоба 500лв а там в затвора директно.