Last news in Fakti

11 Декември, 2023 09:33 1 259 4

Значително поскъпване на боеприпасите през 2024 година

  • боеприпаси-
  • барут-
  • цени-
  • дефицит-
  • поскъпване

Причината е очертаващият се световен недостиг на барут

Значително поскъпване на боеприпасите през 2024 година - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Базираната в САЩ Vista Outdoors (която притежава производителите на огнестрелни оръжия и боеприпаси Remington, CCI, Alliant Powder, Federal) предупреди, че се очертава световен недостиг на барут, поради което ще увеличи значително цените на боеприпасите от следващата година. Компанията цитира "глобални събития", които накараха доставчиците да я уведомят за "безпрецедентно търсене и очакван световен недостиг на барут", съобщава Newsweek.

Компанията, базирана в Минесота, изпрати писма до своите клиенти на 1 декември, в които каза, че ще увеличи цените на боеприпасите и барута навсякъде от 1 януари.

„Поради глобални събития нашите доставчици ни уведомиха за безпрецедентно търсене и очакван световен недостиг на барут, което доведе до значително повишаване на цените ни“, каза Брет Нелсън, вицепрезидент на компанията по продажбите на спортни стоки, в имейл. Компанията не уточнява за кои глобални събития става дума, но Newsweek пише, че войните в Украйна и между Израел и Хамас са довели до значително увеличение на търсенето на боеприпаси. През септември НАТО и съюзниците на Алианса се съгласиха да предоставят на Украйна 2,58 млрд. USD помощ, включително „ключови боеприпаси“.

Цените на патроните ще се увеличат в диапазона 1-7%, на Alliant Powder - до 10%.

Цените на боеприпасите растат от десетилетия, особено по време на пандемията от коронавируса, тъй като търсенето на боеприпаси се увеличи и веригите за доставки бяха нарушени.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Амчи тъй де, квот

    11 0 Отговор
    се търси, то поскъпва...
  • 2 американските

    11 0 Отговор
    “миротворци” продават, дават, купуват и подаряват оръжие в комплект с порция демокрация из целия свят. Нищо чудно, че цените на барута се повишават.
  • 3 Азз

    10 0 Отговор
    Това не се отнася за нас - Ние 2023 подарихме всичко каквото имахме
  • 4 Дрън дрън та пляс

    0 0 Отговор
    Аз съм на чашки