Last news in Fakti

21 Декември, 2023 09:31 3 602

Бъдещето на набирането на персонал в областта на ИТ. Тенденции, които да наблюдавате през 2024

Бъдещето на набирането на персонал в областта на ИТ. Тенденции, които да наблюдавате през 2024 - 1

Тъй като светът на технологиите продължава да се развива с бързи темпове, пейзажът на набирането на персонал в областта на ИТ се променя заедно с него.

До 2024 г. се очаква няколко нови тенденции да предефинират начина, по който организациите подхождат към наемането на ИТ специалисти. В тази статия се разглеждат тези ключови тенденции, като се предлага поглед към бъдещето на набирането на ИТ персонал и какво трябва да очакват както организациите, така и ИТ специалистите.

Дистанционни и хибридни модели на работа

Ерата на пандемията промени безвъзвратно работната среда, което доведе до широкото приемане на дистанционни и хибридни модели на работа. Очаква се до 2024 г. тази тенденция да се затвърди още повече. Компаниите не само ще търсят таланти, които могат да работят ефективно от разстояние, но и ще адаптират стратегиите си за набиране на персонал, за да се приспособят и да поддържат географски разпръсната работна сила. Тази промяна също така ще отвори глобални пулове от таланти, което ще направи процеса на набиране на персонал по-конкурентен и разнообразен.

По-голямо внимание към меките умения

Макар че техническите умения остават от първостепенно значение, при набирането на персонал в областта на ИТ все повече се набляга на меките умения. Умения като адаптивност, решаване на проблеми и ефективна комуникация стават изключително важни. Компаниите търсят ИТ специалисти, които могат да си сътрудничат ефективно, да управляват промените и да притежават висока степен на емоционална интелигентност. Стратегиите за набиране на персонал вероятно ще включват оценки и интервюта, предназначени за оценка на тези компетенции.

Използване на изкуствения интелект при набирането на персонал

Изкуственият интелект (ИИ) ще играе ключова роля в трансформирането на процесите на набиране на ИТ персонал. От алгоритми, които могат да анализират автобиографиите за съответния опит, до задвижвани от ИИ оценки, които предвиждат представянето на кандидата на работното място, използването на тези усъвършенствани технологии ще рационализира и повиши ефективността на операциите по набиране на персонал. Въпреки това ще се увеличи и необходимостта от балансиране на процесите, управлявани от ИИ, с човешкото докосване, за да се гарантира справедливост и персонализация при набирането на персонал.

Приоритизиране на експертния опит в областта на киберсигурността

Тъй като заплахите за киберсигурността стават все по-сложни, търсенето на ИТ специалисти с експертен опит в областта на киберсигурността се очаква да нарасне. Компаниите ще дават приоритет на кандидати, които са добре запознати с най-новите тенденции и практики в областта на киберсигурността. Тази тенденция вероятно ще доведе до ръст на специализираното обучение и сертификатите в областта на киберсигурността, което ще ги превърне в ключови критерии в процеса на набиране на персонал.

Акцент върху непрекъснатото обучение и повишаване на квалификацията

Бързият темп на технологичните промени налага необходимостта от работна сила, която е ангажирана с непрекъснато обучение и повишаване на квалификацията. До 2024 г. при набирането на персонал в областта на ИТ ще се обръща голямо внимание на желанието и способността на кандидатите да усвояват нови умения. Компаниите също така ще инвестират повече в програми за обучение и развитие, за да поддържат работната си сила в крак с най-новите технологии и практики.

Разнообразие, равенство и приобщаване

Инициативите за ДИ ще станат по-съществена част от набирането на персонал в областта на ИТ. Компаниите ще се стремят да създават по-приобщаващи работни места и ще търсят кандидати, които могат да допринесат за разнообразни екипи. Процесите на набиране на персонал ще бъдат адаптирани, за да се сведат до минимум предразсъдъците и да се насърчи равенството, с акцент върху привличането на таланти от широк кръг среди и с различен опит.

Набиране на персонал в областта на ИТ в България

Пейзажът за набиране на персонал в областта на ИТ в България се развива бързо, белязан от нарастващия брой технологични таланти и стратегическото местоположение на страната в Източна Европа. Акцентът, който страната поставя върху STEM образованието, създава квалифицирана, многоезична работна сила, привлекателна както за стартиращи компании, така и за международни корпорации. Ключови градове като София и Пловдив са процъфтяващи технологични центрове, които насърчават иновациите и технологичното развитие. Конкурентните разходи за труд и благоприятните бизнес политики правят България привлекателна дестинация за аутсорсинг и разширяване на ИТ сектора, като я позиционират като изгряваща звезда в световния ИТ сектор.

Заключение

Бъдещето на набирането на персонал в областта на информационните технологии ще се определя от тези важни тенденции. Когато организациите се адаптират към тези промени, те не само ще подобрят способността си да намират подходящите таланти, но и ще допринесат за по-динамична, приобщаваща и иновативна ИТ индустрия. За ИТ специалистите е от ключово значение да бъдат в крак с тези тенденции, за да се ориентират успешно на бъдещия пазар на труда. Докато гледаме към 2024 г., е ясно, че пейзажът на набирането на ИТ персонал ще продължи да се развива, като ще донесе нови предизвикателства и възможности както за специалистите по набиране на персонал, така и за кандидатите.

Проверете също: DevsData Tech Recruitment