Last news in Fakti

21 Декември, 2023 13:37 2 439 0

По-защитени са вече правата на българите, работещи в Германия

  • гит-
  • al-
  • труд-
  • българи-
  • работа-
  • права

ГИТ подписа споразумение за сътрудничество с германската организация Arbeit und Leben

По-защитени са вече правата на българите, работещи в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) подписа споразумение за сътрудничество с германската организация Arbeit und Leben (AL), която предлага безплатни консултации по трудово право. То има за цел да защити правата на българските мобилни работници за времето, в което полагат труд в Германия. Партньорите по проекта ще работят заедно, за да ограничат дискриминацията, експлоатацията и допускането на други нарушения на правата на мобилните работници. За целта ще обменят информация във връзка с отделни случаи, както и констатации относно измамни практики, съвместен анализ на случаите и разработване на допълнителни мерки за по-добро подпомагане на мобилните работници при прилагането на техните трудови права.

AL и ИА ГИТ ще работят съвместно, за да повишат информираността сред мобилните работници, като улеснят достъпа им до съответните информационни материали относно техните права в Германия, както и при разработването на допълнителни такива и тяхното разпространяване. Консултативните центрове за миграция и достоен труд поемат ангажимент да информират българските работници в Германия относно съществуващите консултантски услуги във връзка с трудовите права и ще предоставят подкрепа в случаите, когато те са нарушени. Предвиждат се и дейности по взаимно обучаване на персонала на AL и ИА ГИТ относно актуални промени в законодателството.

Посланикът на Република България във Федерална република Германия г-н Григор Порожанов посочи като добър пример сътрудничеството между немските консултативни центрове на AL и ИА ГИТ. В своето обръщение той подкрепи поетите ангажименти и заяви, че осигуряването на достоен труд за всички, в т.ч. мобилните и сезонни работници, е основен приоритет в разработваните политики и мерки от Министерството на труда и социалната политика и е от първостепенна важност за Посолството на България в Берлин. Г-н Григор Порожанов пожела на партньорските страни да задълбочат и развият сътрудничеството си, за да допринасят за повишаването на информираността на мобилните работници относно техните трудови и социални права.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА