Last news in Fakti

1 Януари, 2024 14:09 6 877 38

Българите обичат да си държат парите в две неща

  • българи-
  • инвестиции-
  • долар-
  • евро-
  • злато-
  • борса

Инвестирането само в един вид актив е много рисково

Спестяванията на българите в банките достигнаха почти 123 милиарда лева през 2023-та година. Увеличават се двойно и парите в т. нар. взаимни фондове, а рекордното търсене на злато се успокои.

Депозитите на бизнеса и домакинствата в България са се увеличили с 8,5% за последната година и вече са близо 122 милиарда и 800 милиона лева, сочи последната статистика на БНБ за 2023 г. С 10% повече са спестили семействата - депозитите им са вече над 77 милиарда и 650 милиона лева.

"Българите обичат да си държат парите в две неща - в банки и имоти. Това е от край време. По-състоятелните хора държат парите си във фирмите си, така че това са спестяванията на населението под една или друга форма. Може би над 90% от домакинствата и семействата притежават имоти в България, което значи, че ако има два милиона имота в България, умножено средно по 100 000 евро на имот, това би дало стойност от около 200 милиарда евро", обясни пред БНТ финансистът Никола Янков.

Финансистът изчислява, че на практика, богатството на българина в банки и имоти възлиза на над 500 милиарда лева. А данните показват и че заради нулевите лихви по депозитите се търсят алтернативи за доходност:

"Лихвите в България, върху депозитите, не върху кредитите, подчертавам, ще останат ниски още доста дълго време. Както знаете, тази година е рекордна за банките, те ще спечелят над 3 милиарда лева. На фона на всички тези суми имаме към края на тази година около 8 милиарда лева във фондови инструменти, това са основно договорни фондове, които се дистрибутират от по-големите банки, които предоставят някаква алтернатива за спестяване в дългосрочен план на хората."

Традиционно, декември е силен и за търговията със злато, но от една от платформите за продажба на инвестиционно злато виждат успокояване на пазара.

"2022-ра беше рекордна за всички времена. Има лек спад в търсенето, но той е малък - около 5%. Декември се оказа силен не само заради това, че хората си правят по-стойностни подаръци. Златото достигна връх - в долари стигна 2150 долара за тройунция, а в евро - 1920 евро за една тройунция. В момента на този разговор една тройунция в евро е 1857 евро за сравнение", каза Кирилка Епитропова, дилър на инвестиционно злато.

Най-търсени се оказват малките кюлчета от 100 до 500 лева:

"От грам - два грама и половина. И вече следващият диапазон, може би, е около една тройунция, което в момента е около 3800 лева."

Да се инвестира в злато е консервативният подход, а сега наред е криптовалутата, смята един от малкото професори в сферата - преподавателят от Виенския икономически университет Алфред Тоудес. Проучване, в което той е участвал, показва, че всеки шести австриец има криптовалута:

"Инвестирането само в един вид актив е много рисково. Богатите хора създават портфолио и го разширяват, и в него те имат между 5 и 10% от капитала си, инвестиран в криптовалути. Криптовалутите процъфтяват в страни, в които националната валута е наистина зле и нямат добре функционираща банкова система и единственото работещо там е покритието за мобилните телефони. Не е изненада, че в тези страни се обръщат към криптовалутата, там има и висока инфлация. В Европа много хора имат криптовалути, но за инвестиции, а не за ежедневна употреба. Но в един свят, в който биткойнът царува, да не забравяме, че не ни трябват централните банки."

Паричната статистика у нас обаче отчита и друга тенденция - българите се ориентират към моделите за спестяване в Западна Европа и Съединените щати, където над 50% от спестяванията са в капиталови инструменти. На този фон, подобно на спестяванията обаче се увеличават и кредитите - те са нараснали до над 89 милиарда лева. Тези на домакинствата се увеличават сериозно с над 14 на сто за година и вече са почти 38 милиарда лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Порно

    46 11 Отговор
    Погледнато в обемни цифри е уау. Но население от 6.7 милиона със 77 милиарда в банките = 11500 лв. спестявания на семейство... Да сложим и големите 500 милиарда национално богатство. Излиза, че на глава от населението имаме 50 000 лв на човек... е това ли са ни големите пари питам аз!
  • 3 да де

    28 11 Отговор
    Кокорестия след като не можа да наложи такса от 20 лв за газа на руснаците да сложи данък на депозитите на българите, овцете както винаги ще си траят.

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ

    13 22 Отговор
    123 000 000 000 лв по лични спестявания.....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    21 8 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    От тая сума 120 милиарда да наши пари....от приватизацията де.
  • 8 ЧЕРВЕНИТЕ КАПИТАЛИСТИ

    36 7 Отговор
    Тва е заграбеното от нас по време на приватизацията.

    Коментиран от #10

  • 9 Бате Венци от Славия - сикаджията

    47 10 Отговор
    Колкото вярвам на НСИ, толкова вярвам и на БНБ. Това са пълни стъкмистики , в които няма нищо вярно. Ако има 123 милиарда спестявания, това прави по над 20 000 лева на всеки гражданин, включая и бебетата. Повечето хора през живота си не са виждали толкова пари на куп в банкноти. Сега знам, че има големи "разбирачи" и интернет писачи дето ще кажат , че са виждали, но на всички ни е ясно, че с работа за 1000 лева я има я няма, няма как НИКОГА да спестиш 20 000.
  • 10 да де

    21 5 Отговор

    До коментар #8 от "ЧЕРВЕНИТЕ КАПИТАЛИСТИ":

    Аааа не така ДС кмета рече, че е започнал бизнеса си с лични средства.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ваксиниран

    21 22 Отговор
    Но против Ваксините.

    Против Еврото , но спестяванията в Евро .

    Колко долни Копейкаджии има в България .
  • 13 Христо

    30 6 Отговор
    Тоя да вземе да спре дрогата, да започне да си пие хапчетата та да спре да мисли, че като той има спестен милион в банката и имоти та и нормалните българи ги имат!
  • 14 Шкафбанк

    8 5 Отговор
    Поздравяваме нашия вложител с новата година да иляди да милиони и Магнитски да прогони!
  • 15 Юрист

    27 5 Отговор
    Любимото на ганювеца е да си купи апартамент в софето и да го дава за 600лв наем, нищо, че се е набумкал със 170 палки ахахах

    Коментиран от #22

  • 16 Програмист

    12 24 Отговор
    Аз затова инвестирах в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна. Тука почти не плащаме ток - има 5 мегавата фотоволтаици при консумация 1.5, тоест и зимата произвеждат достатъчно ток. Топлото е евтино, понеже къщите са с термопомпи. Пия вода от чешмата,защото под селото има минерален извор. Не ходя на отровни супермаркети, защото има био оранжерии и био магазини и мед.център с кадърни лекари. Сега построиха и 4Д кино, ресторанти, конна база, барове, стрелбище и римски спа център с римска минерална баня. Пълно е с млади хора.

    Коментиран от #18

  • 17 УдоМача

    10 10 Отговор
    Единствения имот, в който си заслужава да се инвестира е земеделската земя!

    Коментиран от #19

  • 18 Да не сте

    9 7 Отговор

    До коментар #16 от "Програмист":

    Секта?

    Коментиран от #31, #32

  • 19 Бате Венци от Славия - сикаджията

    8 13 Отговор

    До коментар #17 от "УдоМача":

    И тя ще е до време моето момче. И на нея ще и дойде времето и ще се върне там където трябва да е , а именно 300 лева за декар.

    Коментиран от #20

  • 20 УдоМача

    21 4 Отговор

    До коментар #19 от "Бате Венци от Славия - сикаджията":

    Бате Венци, откак свят светува богатите хора са били богати защото имат много земя, от там пълни хамбари със зърно и каквато се сетиш друга растителна храна, а другото богатство - стада едър и дребен рогат добитък. Като гледаме деструктивната посока, в която е тръгнал светът не се знае дали богатсвото няма да започне да е измерва отново по горния начин.

    Коментиран от #25

  • 21 Перо

    25 3 Отговор
    Пълна лъжа е, че тези спестявания в банките са на народа, а не на няколкото държавни феодали!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Венцеслав Стефанов Сикаджията

    7 10 Отговор

    До коментар #20 от "УдоМача":

    И да, и не. Зависи. И зависитата са много. Но като цяло, 1 декар земя, не би следвало да струва повече отколкото може да даде като реколта. Колко струва 400 кг жито? Е това ти е реалната цена на земята. Къде ми хвърчите , като при имотите на по 3 4, 5 хиляди лева из Добрич? Тотален балон.

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Павел пенев

    7 6 Отговор
    Спестяванията бяха 72 милиарда,сега ги увеличиха на 123 милиарда и задачата на Кирчо и Кокрчо е как да бъдат оградени от нашата демократична държава.
  • 27 оня с коня

    13 1 Отговор

    До коментар #25 от "Венцеслав Стефанов Сикаджията":

    След като си тръгнал да оценяваш Декар земя на 400 кила Жито,редно е да споменеш че и При Жилищата цената трябва да е колкото 1 Годишен наем щото и те са Недвижима собственост.Ако пък намериш и Продавачи на тия твои цени,ще имаш Благодарности за цял Живот!:)

    Коментиран от #33

  • 28 ЗНАЧИ И ТИ СТРУВАШ КОЛККОТО

    10 2 Отговор

    До коментар #25 от "Венцеслав Стефанов Сикаджията":

    СИ ПРОИЗВЕЛ ЗА ИНА ГОДИНА.....КУПУВАМ ТА И МИ БАЧКАШ ЦЯЛ ЖИВОТ ЗА КЕФА.......А ПРОПО САМО В ПИЛУПУСТИННИТЕ ЗЕМИ СЕ ВАДЯТ 400 КГ А ТУКА ОТ 800 НАГОРЕ......НЕОБРАЗОВАНО ПРОСТ И ЕФТИН СИ....
  • 29 Бай Ставри

    3 2 Отговор
    Във вино и ракия!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Програмист

    11 6 Отговор

    До коментар #18 от "Да не сте":

    В България има само една секта и тя се нарича продължаваме подмяната
  • 32 Варненец

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Да не сте":

    Уредено място за живот?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 воденМАДАГАВУР

    8 1 Отговор
    Да вземат пример от ББ от Б ! Той си ги държи в чекмеджета и шкафчета и то в евро и кюлчета ! Понякога инвестира и в къщи в Барселона и с вървящите към тях манекенки , чакащи го на легло ! Това е !
  • 35 Павел пенев

    8 3 Отговор
    Разделете парите от депозити на бизнеса и на домакинствата за да видите,че хората нямат нищо. Тези 123 милиарда са на крадците като Боко тиквата,Делян свинята,Киро про100то, Кокорчо педала, трафикантите на кокаин братя Домусчиеви,соросоидите Пинокио, Денков и т.н.
  • 36 Аааа това го знаем

    0 0 Отговор
    В заплати.
  • 37 Зайо Байо

    0 0 Отговор
    А Бойко си държи парите в........ЧЕКМЕДЖЕТА ! Да вземем ли пример от него ?
  • 38 Погонат

    0 0 Отговор
    Дръжте парите си в шкафчета , в кюлчета , в къщи / може и не в Барселона / ! Това са заветите на ББорисов !