Last news in Fakti

3 Януари, 2024 14:33 4 731 5

Най-търсените професии в Швейцария

  • швейцария-
  • професии-
  • работа

Нараства търсенето и на асистенти с добри познания по немски език и първоначален професионален опит

Най-търсените професии в Швейцария - 1
Снимка: Shutterstock

Нови доклади от голяма агенция за подбор на персонал рисува смесена картина на пазара на труда в Швейцария. От една страна, много международни компании започват да съкращават стотици работни места в цялата страна, а от друга – алпийската страна все още страда от значителен и нарастващ недостиг на работна ръка, като много специалности все още са с голямо търсене.

След анализ на 1515 компании агенцията за подбор на персонала установи, че броят на регистрираните свободни работни места в Швейцария се е увеличил със 7% в сравнение с миналата година. След стагнацията през първата половина на годината броят на незаетите работни места започва да се увеличава.

Очаква се търсенето да остане високо в обозримо бъдеще. Центърът за икономически изследвания KOF към ETH Zurich споделя, че повечето компании все още искат да наемат служители. Те добавиха, че по-голямата част от този растеж идва от местни компании, а не от международни.

Най-популярните специалитети. Свободните работни места в машинната, електрическата и металообработващата промишленост са достигнали рекордни нива. Мартин Майер, ръководител на компания за подбор на персонала в немскоговоряща Швейцария, каза че търсенето на квалифицирани работници е най-високото, което компанията някога е виждала.

„Нараства търсенето и на асистенти с добри познания по немски език и първоначален професионален опит“, добави той. Търсят се специалисти в сферата на ресторантьорството, продажбите и строителството.

Сред другите агенции, приложението за търсене на работа Yooture отчете най-голям брой свободни работни места в „занаятчийската“ индустрия, следвана от ИТ, продажби, чиновнически работни места, здравеопазване и строителство. Според Jobs.ch, Jobup.ch и Jobscout24.ch работниците в строителството, недвижимите имоти, здравеопазването, социалните услуги и хотелиерството в момента са най-търсени в Швейцария.

Новият доклад идва в момент, когато много компании се стремят да намалят присъствието си в Швейцария. Производителят на машини Rieter е уволнил 900 швейцарски работници през последната година, като 500 души в Idorisa (биотехнологии) и 800 в Dormakaba (ключово производство) също са загубили работата си.

Швейцарските банки и инвестиционни компании UBS и Credit Suisse планират да съкратят стотици работни места след договорено сливане. Други добре известни фирми, съкращаващи работни места в Швейцария, включват Червения кръст в Женева (няколкостотин) и Google в Цюрих (300).

Съкращенията могат да се обяснят с различни фактори, като основните са поскъпването на енергията, транспорта, заплатите и доставките от чужбина. Покачващите се лихвени проценти, намаляващото търсене, нерешителността на инвеститорите, автоматизацията и повишената ефективност също бяха обвинени.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мога да опитам

    12 2 Отговор
    но само ако търсят банкери. Евентуално…
  • 2 Обобщение

    7 4 Отговор
    Тия дето ги търсят с нищо не спомагат за БВП.
  • 3 Антон

    26 5 Отговор
    Рецесията в западна европа е започнала вече. В момента ускорява, като снежна топка по нанадолно. Честито на всички политици, които се отказаха от евтин руски ресурс, за да ползват пак такъв, но минал през 1-2 посредника. Нечувани , невиждани санкции
  • 4 Опааа

    14 0 Отговор
    “Най-популярните специалитети.”🤔 Какви специалитети бе мисиркииии?!?
  • 5 Знам ги

    4 0 Отговор
    там има винаги работно място за теб, но се търси някой 3 пъти по-умен от компютър със 6 ръце и по-бърз от ферари и понеже ти не си, си тръгваш преди да си взел заплата