Last news in Fakti

3 Януари, 2024 20:43 1 702 1

Казахстан отмени туристическата такса за чужденци

  • казахстан-
  • туристи-
  • такса

Промяната влиза в сила от 9 януари

Казахстан отмени туристическата такса за чужденци - 1
Снимка: М. Богданова ©

Казахстанските власти решиха да отменят действащата досега туристическа такса за чуждестранни граждани от 9 януари. „Правилата за плащане на туристически данък за чужденци са изменени, според които в целия Казахстан ще се прилага нулева ставка“, съобщиха от пресслужбата на Министерството на туризма и спорта.

Миналия октомври заместник-министърът на туризма и спорта на Казахстан Ержан Еркинбаев обясни, че туристическата такса създава определени неудобства както за местния бизнес, така и за пристигащите чуждестранни туристи.

Данъкът туристическо легло, който се начислява на чужденците за всеки ден престой в хотел, трябваше да започне да действа в Казахстан от 1 януари 2022 г., но имаше мораториум върху събирането му, за да може туристическият пазар да се възстанови след пандемията. В резултат на това таксата беше въведена през януари 2023 г.; в регионите на републиката бяха установени различни ставки на такава такса като процент от цената на хотелска стая.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    1 1 Отговор
    В последното изречение пише че Казахстан бил република. Все си мислех че начело им стои султан, точно като в Турция например.