Last news in Fakti

29 Декември, 2023 11:11 3 855 6

Казахстан започна строителството на нова железопътна линия до Китай

  • казахстан-
  • жп инфраструктура-
  • линия-
  • строеж-
  • трафик

Тя е с дължина 272 километра

Казахстан започна строителството на нова железопътна линия до Китай - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Казахстан започна строителството на нова железопътна линия до Китай, която ще увеличи товарооборота между страните с 20 милиона тона, съобщиха от пресслужбата на правителството на републиката.

"В района на Абай започна изграждането на железопътна линия Бахти - Аягоз с дължина 272 км. Официалният старт на работата в режим на телеконференция беше даден от министър-председателя на Република Казахстан Алихан Смаилов. Проектът е се изпълнява като част от изпълнението на заповедта на държавния глава Касим-Жомарт Токаев за увеличаване на транспортния и транзитен потенциал на Казахстан. По време на строителството на новата линия се планира да се открие трети граничен пукт с Китай „Бахти - Чугучак“, се казва в доклада.

Властите очакват, че новата линия ще увеличи товарооборота между Казахстан и Китай от 28 милиона тона до около 48 милиона тона, ще облекчи задръстванията на южните контролно-пропускателни пунктове и ще привлече допълнителни транзитни обеми. Предвижда се двурелсовата железопътна линия да бъде пусната в експлоатация през 2027 г.

„Мащабният проект ще се реализира с участието на частен инвеститор на принципите на публично-частното партньорство.В процеса на изграждане ще бъдат изградени 11 гари, 47 моста, 23 жп и 8 пътни надлеза, 5 пешеходни моста, 16 наблюдателни съоръжения. За целта се планира закупуването на над 500 хиляди единици траверси и 36 тона релси. Местното съдържание се очаква да бъде най-малко 85%", казаха от пресслужбата.

Според правителството на Казахстан пропускателната способност и инфраструктурният капацитет са достигнали своя връх и затова е взето решение за изпълнение на редица инфраструктурни проекти в железопътната индустрия. Така през ноември миналата година започна строителството на втория коловоз на участъка Достик-Мойинти, а тази година започна работа по нова железопътна линия, заобикаляща Алмати и железопътната линия Дарбаза-Мактаарал. Общо в рамките на три години в републиката се планира да бъдат построени над 1300 км железопътни линии.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не е вярно

    8 16 Отговор
    поредния феик на соросоидите. Линията е към Мацква, всичко води към Мацква, всички отходни канали водят натам.
  • 2 Фикри

    16 4 Отговор
    В Казахстан - 272 км жп линия, от 2024 до 2027 г.
    В България - 450 км магистрала от 1974 г до .... и е готова почти на 50 %
    Няма да коментирам, че ще ме изтрият ...

    Коментиран от #3

  • 3 умен

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Фикри":

    разлика между релси и асфалт правиш ли? И нека пак да си говорим 2027г, ако е готова линията. То и Мъск казваше, че сайбъртръка щяха да го доставят преди 1-2 години на цена от 40к ама чак сега почнаха единични бройки и то на цени от 120к.

    Коментиран от #4

  • 4 Ммммм да

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "умен":

    Гроздето е кисело. Мъск се превърна в най-богатия човек, при това със собствени сили, напълнил е небето със сателити, държи медии, произвежда най-разпространените и скъпи електро мобили, но видиш ли със ел.пикапчето не ставало. Ех да.
  • 5 Митю

    3 2 Отговор
    13 тона релси,за няма и 50 метра бре Жужи
  • 6 Джанго без окови

    4 1 Отговор
    Са Баце като доди март,ши сложи релси и на луната