Last news in Fakti

5 Януари, 2024 15:21 3 279 14

Сърбия ни засенчи по ИТ услуги

  • it-
  • сърбия-
  • приходи-
  • печалба

Секторът на ИКТ при съседите ще надхвърли 3.5 млрд. EUR

Сърбия ни засенчи по ИТ услуги - 1
Снимка: Shutterstock

„Обемът на износа на стоки и услуги в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в Сърбия в края на 2023 г. ще постави нов рекорд и ще надхвърли 3,5 млрд. EUR“, каза министърът на информацията и телекомуникациите Михайло Йованович в интервю за агенция „Танюг“.

„Ще знаем точната оценка на износа на този сектор през 2023-та в най-скоро време, но може да кажем със сигурност, че резултатите ще бъдат фантастични. Тази цифра ще надхвърли 3,5 млрд. EUR, тъй като през първите 11 месеца на 2023 г. износът на ИКТ сектора в Сърбия възлиза на 2,8 млрд. EUR, което е с около 100 млн. EUR повече от рекордното ниво от 2022 г.“, каза Йованович, добавяйки, че през 2012 г. износът е бил само 375 млн. EUR.

Отделно шефът на министерството посочи, че основните вносители на сръбски технологии са САЩ, Великобритания и Швейцария. „Всичко това ни кара да прогнозираме, че износът на ИКТ сектора ще продължи да се засилва и затова е поставена целта тази цифра да достигне 10 млрд. EUR до 2027 г. и да имаме повече от 140 000 служители в секторът на ИКТ“, отбеляза министърът, като уточни, че в момента в републиката официално се занимават с информационни технологии повече от 105 000 специалисти.

Йованович отделно посочи, че властите на републиката разчитат на значително разпространение на технологията за безпилотни превозни средства, като добави, че през 2023 г. вече са издадени два пробни лиценза от ниво 3 за използване на безпилотно превозно средство, при условие че контролерът е на мястото на водача.

Президентът на Сърбия Александър Вучич отбеляза, че служителите на Yandex, които са дошли в републиката, са специалисти от най-високо ниво и благодарение на тях балканската страна може да стане първата в Европа с безпилотни автомобили. Той похвали приноса на компанията за развитието на сръбския ИКТ сектор, сравнявайки Yandex с американския технологичен гигант Google.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само сърби са ви в устата!

    29 22 Отговор
    Сърбите заедно с руснаците са сред най-големите врагове на българите! Четете историята!

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Оги

    21 14 Отговор
    Сърбите при Милошевич и при Вучич вървят напред!! Милошевич заплати с живота си заради това , че не падна на колене пред краварите,тези агресори ги удариха по въздух, избиха стотици хора ,унищожиха инфраструктурата им ,но най жестокото беше пускане на бомби с обеднен уран от който умираха и продължават да умират от ракови заболявания те и по западната ни граница българи! Тогава беше Иван Костов ,сега са костовци, мутри, шишо,канадските натрапници с цел да ни унищожат!!
  • 3 Зв.Лалов

    10 11 Отговор

    До коментар #1 от "Само сърби са ви в устата!":

    Е, всъщност е обратното. Все ние , то с немците, то с американците, се докарваме за врагове.
    Цар Борис Трети , четейки историята, определено е бил по-умен от Вас.
  • 4 Aлфа Bълкът

    16 1 Отговор
    Казвал съм го, нямаме повече море и плажове от турците и гърците, нямаме повече ниви и животни от румънците, нямаме по-високи и снежни планини от алпийските, айде тука сме на балканите, ама то, и сняг няма.
    На балканите, ако искаме да сме първи в нещо, трябва да наблегнем в технологиите.
  • 5 Българин 🇧🇬

    13 10 Отговор
    Браво на братята сърби !
  • 6 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    12 6 Отговор
    ние сме по всияко на последно място и продължаваме да копаем дъното благодарение на управниците ни през последните 30 и няколко години
  • 7 фенче

    11 5 Отговор
    сръбски износ реализиран от руски програмисти, не може хем да си в кафаната всяка вечер, хем да пишеш и дебъгваш кодове, с дедлайни, не е тая работа за сърбите, виж румънците и руснаците са добри ИТ специалисти, тоя техния Вучич надува балона, същия е нахалник и манипулатор като ББ, но поне английски знае, и руски знае, не само Канграчулейшън, Канграчулейшън
  • 8 ПЕШО

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Само сърби са ви в устата!":

    всеки си гледа интереса.... и руси и амери ..... най-големите врагове на българите са самите българи.... предателите и родоотстъпниците измежду тях. Не е виновна русия , че си гледа интереса. Не е виновен САЩ че искат да ни използват и да ни завлечат ресурсите. сами сме си виновни, че не нямаме народна обща цел , която да следваме и се самопрецакваме.

    Ако не ни клатят руснаците са американците, ко не са американците , са ЕС , ако не е ЕС ще дойде китай, ако не е китай, ще дойде някой друг. ..... всичко зависи от нас ....
  • 9 бай Даньо

    14 0 Отговор
    Милено, Миленоооо , Сърбия щяла да задмине България по какво по плескавици!? Българската ИТ индустрия има около 4 милр евро износ след над 12% ръст за 2023 година и .... представлява 1/3 от износа на държавата ... това между другото отговаря на въпроса какво изобщо произвежда България!? Останалите 2/3 са чушкопеци разбира се.
  • 10 бай Даньо

    10 0 Отговор
    А , Милено и щях да забравя че тия "успехи" сърбите ги правят защото маса руски компании избягаха в Сърбия ....
  • 11 12345

    3 4 Отговор
    МММ така е пазарните предимства да сме най-верно куче на сащ и част от евро съюза тук инвестират евроатлантическите ни съюзници!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Койчо

    5 0 Отговор
    Журналисти...защо преди това не проверите колко има България..айде сега да променим заглавието..Сърбия ни засенчи по ИТ услуги да стане Сърбия настига България по ИТ услуги и след 77 години ще ни настигне ..;)
  • 14 черния

    0 0 Отговор
    Тука заплата на програмист е 8000 лева. Желаещи да учат няма.