Last news in Fakti

10 Април, 2024 19:04 2 413 11

Любомир Дацов във "Фейсбук": Дали от началото на годината приходите в бюджета вървят добре? Не, не вървят добре!

  • любомир дацов-
  • финанси-
  • бюджет-
  • приходи

На пръв поглед бюджетът май има проблем с едни 4 млрд. по-малко

Дали има проблем с бюджета? Малко цифрички ! Бюджета за 2024 г. беше съставен при БВП от около 206 млрд., към момента е ясно, че с малко фантазия може да се докара до малко под 200 млрд., но реалистичната оценка е под 197 млрд., което ще рече, че само от загуба в базата, данъчните приходи ще бъдат минимум с 3 млрд. по-малко.

Дали от началото на годината приходите вървят добре? Не, не вървят добре! За това предупреждава във "Фейсбук" финансовият експерт Любомир Дацов.

За март месец данъчните приходи са нараснали за същия период на годината само с 2.5%, при нормални около поне 8%. Февруари и март, меко казано, са провал.

За всеки от тези месеци приходите са по-малки спрямо 2023 г. Ако сравним, очакваните приходи на база сезонност и относителна тежест на всяко тримесечие, излиза, че данъчните приходи на консолидирания бюджет за 2024 г. ще бъдат с около 4 млрд. по-малко, т. е. излиза, като изчистим ефекта на базата, че има и по-малка събираемост!

И сега идва големият проблем, бюджета беше приет с дефицит от 6.2 млрд. което към новият БВП прави вече 3.2 % от БВП. Като добавим, нека да са общо 4 млрд. по-ниски приходи за 2024 г. излиза, че трябва да бъдат намалени разходи за около 4.4 млрд. лева и това е само началото, без да знаем изпълнението на еврофондовете и неданъчните приходи! Така, че като ви каже някой, че бюджетът е в перфектно състояние, в зависимост от сприхавостта на характера ви, може да му теглите една .....!!!


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    11 4 Отговор
    Аха , подготвят ни ново КТБ, едни 6-8 милиарда да теглят и да си разпределят, дпс-герб.
  • 2 Русофил

    17 3 Отговор
    Само кражбите на Баце вървят най-добре.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Делю Хайдутин

    17 6 Отговор
    Кокорчо фалира държавата!

    Коментиран от #9

  • 4 татко Петко

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    С Кирчо и Кокорчо светло бъдеще ни чака, а не финансова тояга !
  • 5 Оги

    6 6 Отговор
    Даца, БВП рази година няма да е по-малък от миналата. Пилците се броят наесен, нали знаеш.

    Коментиран от #10

  • 6 оня с коня

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    ПРЕДПОЛАГА СЕ че си Анализирал всички видове Кражби в БГ/за което си жертвал ГОДИНИ от живота си/,за да стигнеш до извода че "Кражбите на Баце вървят най-добре".Ами остава да обясниш КАК ТОЧНО краде Баце,та и ние да се поучим от него.Ама не го правиш?!...което те прави и абс. НЕНУЖЕН.
  • 7 Поредния

    7 4 Отговор
    Тоз винаги повтаря едно и също и винаги излиза обратното
  • 8 Зевзек

    6 8 Отговор
    И стрелките на разваления часовник 2 пъти в денощието показват точно часа. Но през останалото време грешат.

    Та така и с финансовият експерт Любомир Дацов, само една от негови 720 прогнози се оказва вярна.

    Да, 2024 година се очертава сложна, но в бюджета винаги са предвидени някакви буфери. Лесно е само да се критикува, но Дацов да вземе да каже какво трябва да се направи.

    Има безброй възможности за решаване на финансови проблеми. Аз съм привърженик на промяна на данъчно-осигурителната система.


    Имам 2 критики към Асен Василев, първата трябваше да въведе прогресивен данък доход с необлагаеч минимум. Втората, не трябваше да се обявява против великдендките социални 100 лева за 500 000 най-бедни пенсионери.

    Имам критики към Асен Василев, но Дацов бих го пратил на доживотно изгнание.
  • 9 бл.134 в Zап. парк

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    Не ми дреме ! 3 години раздавахте и раздавахте И пак раздавахте .Скапаняция да но ви изядат бежанците в скапаните ви многомилионни апартаменти
  • 10 Аз Кочо

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Оги":

    Напротив! Инфлацията от 20 процента я няма вече, така че приходите от ДДС няма да са същите като миналата и по миналата година.
  • 11 Анонимен

    0 1 Отговор
    Мнение на такива които с нищо не са допринесли за родината