Last news in Fakti

13 Април, 2024 05:46 1 359 8

Каримански: Трябва да озаптим всички публични разходи

  • любомир каримански-
  • разходи-
  • финанси

Ние не сме в такъв ръст на икономиката, че може да си позволяваме такива неща, заяви финансовият експерт

Каримански: Трябва да озаптим всички публични разходи - 1
Снимка: Евронюз България

„Трябва да озаптим всички публични разходи, които правим в социалната система, в пенсионната система, публичните разходи на държавата, възнаграждения. Ние не сме в такъв ръст на икономиката, че може да си позволяваме такива неща.“

Това каза в студиото на Euronews Primetime Любомир Каримански – финансов експерт, бивш депутат и председател на бюджетната комисия в парламента.

Пенсионната система би трябвало да е солидарна и справедлива, коментира Каримански във връзка с решението на депутатите за изплащането на добавка от 100 лв. за Великден само за пенсионерите, които са под линията на бедността.

Великденските добавки са популистско решение, това не следва определена реформа, която има в пенсионната система. Не е в помощ на пенсионерите.

„Аз не съм чул до този момент в парламента нито един икономически или финансов задълбочен анализ. От нито една парламентарна група“, каза още Каримански.

По неговите думи има страшен дефицит на хора, които задълбочено да разбират какво са публичните финанси.

Според експерта страната ни няма да успее да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Марка

    6 0 Отговор
    За последните десетина месеца държавните служители са се (бюрократите) са се увеличили с 30 хиляди/

    От друга страна, защо мислите, че народът иска еврото?
    Едно кафе на 1 януари 2025ще е 1 лев, На 31 декември 2025 - едно евро. Няма кой да следи повишение на цените за дълъг период.Навякъде в страните след приемане на евро инфацията е 200% за една година или
    18 месеца. Например Германия, Прибалтика, навсякъде!!!! Питайте ги за инфлацията в момента в Естония 13%, Хърватия 6% даже със определен таван на цените на 30 продукта.

    Наличните ти пари ще се блокират (рано или късно) с въвеждане на цифровото евро. Процесът започна на 1.10,2023 за корпорациите. В Украйна подготвен закон за нулиране на банковите сметк за мъже и жени бягащи от мобилизацията. В Китай се блокират сметките на десидентите.
  • 3 $$$$$$

    8 0 Отговор
    Защо си увеличихте заплатите на Общините ?????????? Все за обикновенните хора няма. Как става така ?
  • 4 Анонимен

    5 1 Отговор
    Имаше двама които се пенеха като този че няма пари и господ ги прибра единия май караше ски а другия беше директор на някакъв балкански институт които казваше че пенсиинерите никога няма да вземат заслуженото
  • 5 инж. Ганчо Илков

    2 0 Отговор
    Публичните Финанси започват и свършват с Пенсионната Система?! Защо нито един Икономист Експерт не Вижда най - дребното: Роенето на Политическите Проекти. Защо нито един Лидер не говори за Социални и Икономически Реформи. За "Възнагражденията" и "Стимулирането" със "Социални" Облаги на Депутати и Служители в Държавната Администрация, Партийната Субсидия, За Дивидентите от Приватизационните Фондове. Парите на Пенсионерите са Заработени, "Съхранявани" от Държавата, Олихвявани. Те не са Дарение, а са Резултат на Вложен Труд. В Основата на "Сивата" Икономика, Корупцията и Олигархията стоят Лидерите на Политическите Проекти. Не се ли Вижда, че когато се Засегнат Правните им и Комерсиални Интереси се стига до Парламентарни Избори. Колко Пари, се Хвърлиха през Последните години за Предсрочни Избори и какъв е Резултата от това? Парламентарното Мнозинство се Пренасища от Финансови Облаги, а псевдо Опозицията Кряка като "гладна" Кокошка и завижда че не им е достатъчно това което им се подава. Колко му е да се Спрат Пенсиите и Уморат Пенсионерите? Дали това ще Реши Проблема!?
  • 6 Анонимен

    3 0 Отговор
    Пенсиите трябва да сепреизпислят според приноса а не предизборно и политиците като искат да дават коледни и великденски от Тяхните пари а не с чужда пита помен да правят искат да дават пари на тарикатите да дават от субсидиите от гласовете от изборите
  • 7 Анонимен

    1 0 Отговор
    Не да озаптите а да подредите нещата така че да няма проблеми има държави с 200 годишни закони и нямат проблеми а при нас всеки парламент променя закони и става по голяма каша защото си ги правят за тях а не за народа законите са като стая направена от врати и който където е сгрешил отваря вратата и бяга 35 години всички управници все бягат а народа малее
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    За България, "влизането" ни в Еврозоната през 2024 г. ще бъде като поредната смяна на парите ни....За последните от 70 години сме имали 4 такива смени. Ниe oтдaвнa cмe въвeли Eврoтo, a cлeд 1. Януари 2024г., caмo щe прeмaхнeм бюрoкрaтичнитe фoрмaлнocти, oблeкчим cчeтoвoдcтвoтo нa бизнeca и oблeкчим бaнкитe oт двoйнaтa пaричнa cиcтeмa. Дoри и ceгa, нямaш никaкъв прoблeм дa тeглиш нa кacaтa в бaнкa Eврo, oт лeвoвaтa cи cмeткa. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева...
    ...Цялата тази дандания около приемането на Еврото у нас ПОКАЗВА НЕЧИСТИТЕ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА...
    • копи-пейст: "...правителството ще похарчи 10 МИЛИОНА ЛЕВА за разяснителна кампания за ползите от еврозоната..."
    За да се оправдае изразходването сега на тези 10 МИЛИОНА ЛЕВА, тарикатите ни разиграват театър със сценката за "доброто и лошото ченге"!