Last news in Fakti

18 Януари, 2024 20:37 2 014 10

МВФ даде огромен финансов заем на африканска държава

  • кения-
  • мвф-
  • заем

Кения получава 941 млн. USD

МВФ даде огромен финансов заем на африканска държава - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че е предоставил на Кения заем от над 941 млн. USD, от които 624,5 млн. USD ще бъдат изплатени незабавно на страната, се съобщава на сайта на организацията.

Общата сума на плащанията по различни кредитни линии за Кения е около 2,6 млрд. USD, според изявлението на МВФ.

БВП на Кения се очаква да нарасне с около 5% тази година, според МВФ. „Икономическият растеж на страната остава устойчив на фона на външни и вътрешни предизвикателства“, каза заместник-управляващият директор на МВФ и действащ президент Антоанета Сайе.

Траншовете на МВФ позволяват на ръководството на страната да поддържа стабилност на фона на външни шокове, както и да насърчава курс на реформи, насочени към развитие на зелена икономика.

Инфлацията обаче остава висока - 6,6% през декември. Той може леко да се повиши през първата половина на 2024 г., според МВФ. Кенийският шилинг също се търгува на рекордно ниско ниво от около 160 за 1 USD.

Държавният дълг на Кения възлиза на 65,5 млрд. USD, според данни на националната хазна през януари. През декември страната се отказа от ангажимента си да изкупи обратно част от големи еврооблигации от 2 млрд. USD с падеж през юни 2024 г. Вместо това министърът на финансите Нюгуна Ндунгу каза, че страната е платила 68,7 млн. USD лихви по облигациите, избягвайки евентуален фалит.

През ноември 2023 г. обаче президентът на Кения Уилям Руто обяви, че страната ще плати първия транш от 300 млн. USD. За да се опита да намали дълга, правителството е подготвило серия от реформи, включително увеличаване на данъците, което трябва да донесе допълнителни 1,8 млрд. USD за допълване на бюджета, който за 2023-2024 г. е планиран в размер на 22,6 млрд. USD.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най роби

    7 1 Отговор
    Ако не могаг да го изплащат, ще ги продадат като роби.
  • 2 Айдеее

    7 0 Отговор
    И Кения поробиха !
  • 3 Сатана Z

    2 2 Отговор
    Бюджетът на Кения е горе—долу колкото и този на НАТОфска България ако не и по—голям.
  • 4 комунистче

    5 0 Отговор
    тази сума и за България е нищо, какво остава за държава от 50 милиона души, младо население, дават им пари за лихвите, за да не обявят фалит, и инвеститорите да загубят пари от книжата им
  • 5 Пръц

    8 0 Отговор
    Е това е.За Кения заем от евреите и то смешно малък.За палячото милиарди подарък.
  • 6 Да бе

    7 0 Отговор
    Огромен заем под милиард долара? Това е нищо, в сравнение със заемите на греб/сдс/пп/дб/дпс, които предстоят.
  • 7 Грантомет

    3 0 Отговор
    Не дава заем, а купува роби
  • 8 Зулу

    3 0 Отговор
    За един приАтел питам. За Украйна милиардите заем ли са или подарък? И какъв е ефекта/резултата от тях? Убеден съм, че ако се вложат Украинските милиарди в Африканската икономика след 20г. стандартът на живот в Африка ще е мин 50% по висок, а възвраемоща на вложенията 500%.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.