Last news in Fakti

26 Януари, 2024 14:21 2 295 10

Част от големите търговци не се плашат от хусите

  • saudi aramco-
  • саудитска арабия-
  • червено море-
  • транспорт-
  • стока-
  • хуси

Продължават транспортирането на стоки през Червено море

Част от големите търговци не се плашат от хусите - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Саудитският петролен гигант Saudi Aramco продължава да транспортира петрол през Червено море въпреки продължаващите атаки срещу търговски кораби от йеменското бунтовническо движение Ансар Аллах (Хуси), каза пред аг. Bloomberg Мохамед Ал-Кахтани, ръководител на подразделенията за рафиниране, търговия и маркетинг на компанията.

„Ние Saudi Aramco използваме Червено море за транспортиране на товари от петрол и петролни продукти“, потвърди той.

Въпреки това представителят на компанията призна, че ситуацията в Червено море е оказала негативно влияние върху броя на корабите, готови да плават по този маршрут, и е увеличила цената на застраховката. "Това се отразява на цената на тези превози. Те се вдигат в резултат на това, което се случва. Но като цяло е доста преодолимо", каза той.

Географското положение на Саудитска Арабия, от Червено море от запад и Персийския залив от изток, не би позволило на Saudi Aramco да избегне използването на този маршрут дори предвид опасната ситуация.

Също така продължаването на транспортирането през Червено море се потвърждава от данните, събрани от Bloomberg за корабните маршрути. Според тях, през първата половина на януари компанията е изпратила толкова петрол от своя терминал в саудитския град Янбу за Европа, колкото през целия месец декември 2023 г.

Тъй като конфликтът в ивицата Газа ескалира, хусите предупредиха, че ще извършат атаки на израелска територия и няма да позволят на свързани кораби да преминават през водите на Червено море и протока Баб ал Мандеб до операцията в палестинския анклав престана. Както по-рано заяви Пентагонът, от средата на ноември миналата година йеменските бунтовници са атакували няколко десетки цивилни плавателни съдове и кораби. САЩ и Великобритания нанесоха удари по позиции на хусите в Йемен.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 4 Отговор
    Хусите нападат само хазарски кораби.
  • 2 да де

    10 2 Отговор
    Че хусите нападат кораби на мошетата и наглосаксите които от грижа за корабоплаването намалиха трафика кажи речи наполовина..
  • 3 Пич

    14 2 Отговор
    Айде да се стегнете малко , и да решите тези хуси ли са , или хути !!! Нещо много голяма ми идва демокрацията сред журналистите !!!

    Коментиран от #9

  • 4 мех-мед

    3 0 Отговор
    Удар под кръста! САЩ спират износа на Айфони за Йемен.
  • 5 Запознат

    1 3 Отговор
    Панамския канал не работи ,сега и Съветския отива натам . Не може да ползваш чужди територии без да плащаш и да го ползваш като тероризираш притежателите им. Всеки си иска правата на съществуване.Европа и Америка не са спирали да използват другите нации за да съществуват на чужд гръб. Слънцето е за всички ,не за само избрали се мошенници и крадци. Когато това равновесие е нарушени така се случва , време е всички народи да пресекат 500годишна несправедливост.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 мех-мед

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Запознат":

    Първо си виж правописа, чичка! По тая логика Тръмп трябва ли да плаща за изнасилване отпреди 30 години?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 костя капейкин:

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Пич, на теб как ти харесва? Ще се консолидираме около това което най те кефи и ти носи удовлетворение! Обещавам, кАжи как е най ти харесва!
  • 10 Не гост...

    0 1 Отговор
    Много хуси/ хути са избуяли тука. Те колкото русофилите.