Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 10:51 990 14

Ще успеят ли жените да "пробият" висшите управленски позиции

  • хелена дали-
  • жени-
  • еманципация

Само 8% от изпълнителните директори на най-големите компании в ЕС са представителки на нежния пол

Ще успеят ли жените да "пробият" висшите управленски позиции - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Само 8 процента от изпълнителните директори на най-големите компании в Европейския съюз са жени. Тези данни изнесе еврокомисарят по равенството Хелена Дали на конференцията в София организирана от Дамски форум „Силата на разнообразието“.

„Исках да работя за хората, които под една или друга причина са били жертви на дискриминация, защото когато свободата на даден човек е ограничена заради пола, сексуалната ориентация или физическо увреждане, това за съжаление в някои държави членки все още води до изключване от обществения живот. Ние трябва да работим в посока интеграция, за да може всеки да разгърне пълния потенциал на възможностите си. Когато това се случи, няма само конкретния човек да се чувства пълноценен, а и самата икономика на държавата ще върви напред. Има близо 18 000 жени в ЕС, които са квалифицирани и обучени, които искат да работят и не могат, защото трябва да полагат грижи за някого – било то малки деца, за възрастни родители или близки с увреждания, които живеят заедно с тях. Всяка държава членка трябва да създаде необходимите структури, за да може семействата да се справят както с личния си живот и грижата за близките си, така и в професионален план“, каза пред bTV Хелена Дали.

- Като държава членка къде се намира България на картата според вас – като работна сила, като качество на работа?

- Като става дума за условията за равнопоставеност, имаме още работа с България. Но когато става въпрос за женските квоти на пазара на труда – тук имате подобрение и много се радвам, че мога да видя този напредък. Това е и социален, и икономически напредък. Социален е, защото независимостта на жените, финансовата им независимост, е много важна не само заради плюсовете да можеш да бъдеш финансово независим, но също и поради други фактори. Забелязвам, че финансовата независимост е свързана с насилието срещу жените и домашното насилие. Имам предвид, че когато една жена е финансово независима, то за нея е много по-лесно да се изнесе и да прекрати токсична връзка. Ако разчита на насилника, много по-трудно е за нея да си тръгне. Ние също така работим и над заличаването на разликата в заплащането между половете. Това от своя страна ще доведе и до адресирането на проблема с разликата в пенсиите, който дори е още по-голяма и причината за това е, че жените работят по-малко, в смисъла на това, че от тях се очаква да понасят цялата тежест на грижи и задължения за семействата им. И така се получава – те работят по-малко и съответно внасят по-малки вноски, а накрая пенсиите им са по-ниски.

- Кой тук трябва да поеме по-голяма отговорност – самото общество или институциите?

- Правителството трябва да осигури тези необходими структури - детегледачките да бъдат по-достъпни, услугите за болногледачите също. Да се осигури баланс между работа и личен живот. В частния сектор да има гъвкавост в работното време. Тази сутрин чух, че някои компании предлагат работа за семейства с малки деца - два пъти седмично и то дистанционно.

„Посланието ми е следното – ръководителите на компании трябва да окуражават служителите си. Разбира се, компаниите имат нужда от квалифицирани кадри, талантливи, такива, които желаят дадената работа, но също и да не избягват да вземат на работа жени на определена възраст, защото трябва да се има предвид и житейския опит, да споделят мислите и мъдростта си в процеса на работа – всичко това е изключително важно“, подчерта еврокомисарят по равенството Хелена Дали.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    19 1 Отговор
    Жените нямат място в политиката и бизнеса ,те трябва да бъдат в кухнята и да гледат деца,жените по природа са корумпирани ,те са със всеки който им плаща сметките,вижте в България половината и повечето съдии са жени ,и имаме чудовищна корупция в съдебната система
  • 2 Няма

    21 1 Отговор
    Да успеят , защото са кухи лейки , но ще ги набутат по квоти , за да може да опростачат Европа ! Справка - Урсула и Габриел !
  • 3 Шеф Ток

    19 1 Отговор
    За това пъ некадърници калинки са инсталирани навсякъде на обществени позиции.. Като се започне от Урсула и Мецола, мине се през правителството на Италия, Латвия, Естония, та се стигне до нашио Жирaф... Това, че си жена не те прави директно компетентен и затова частните компании си избират хора, които да им вършат работа.... Добре, че още няма квоти и при хирурзите примерно..., щото примерно някой сеща ли се за световноизвестна жена хирург, или конструктор, та даже и готвач... Иска ли се умение стават, само за aли-балита в политиката, та затова побъркаха света с глупoсти
  • 4 Недагъ

    8 1 Отговор
    Ще успеят, ако продлъжи внедряване на фе ми ни зма и квотовия принцип
  • 5 ТаУмВзе

    8 1 Отговор
    Жените от кой Пол ще са? Хахахх
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ХАХАХА

    9 0 Отговор
    Че на много управленски постове в ЕСЕС и ФАЩ са разположени женки които се оказват по войнствени ястреби от много мъже ,то не че останаха такива ,защото за да получиш пост по върховете или трябва да си жена или със сбъркана сексуална ориентация .
  • 8 Зевс

    13 0 Отговор
    Хайде сега като сме тръгнали с квоти да сложим такива и за 50 процента жени миньори, строителни работници, леяри и т.н.
  • 9 Чудно ще си живеем

    7 0 Отговор
    Меркел е чудесен пример.Никога в човешката история нация не се е самоубивала.Сигурно и във вселената няма цял континент да се самоубие без камък да е хвърлил.Данке Меркел,данке Урсула.
  • 10 Лена Бориславова

    9 0 Отговор
    Мене ма пробиха на парапета
  • 11 Исмаил ага

    5 0 Отговор
    В България виждаме какво става когато се домогнат /по всякакви начини/ до управленски постове. В ЕС и другите страни е същото. Е поговорката “Пази Боже сляпо да прогледа” е доста точна.
  • 12 УдоМача

    1 1 Отговор
    Жената трябва да си седи вкъщи, да се грижи за децата, да гледа домакинството и да бъде покорна на мъжа си. Така е било от сътворението на света а това, че в последно време се е появило отклонение от вековните порядки е временно явление.
  • 13 Ахъ

    0 0 Отговор
    Жените са успешни разбира се. Правилото е да са на богат тати дъшеричката, опитната и алчна любовница или съпругата-скумрия. Изключение-при наследяване на авоари, каси, фирми и имоти.
  • 14 Ще затрият

    0 0 Отговор
    Планетата .
    Примери - Урсула , Сандо, Сталинка , Нюланд , и други слуги на Сатаната .