Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2024 11:11 3 393 36

САЩ и ЕС със силни разногласия относно съдбата на замразените руски активи

  • украйна-
  • сащ-
  • ес-
  • руски активи

Белгия предлага трети вариант

САЩ и ЕС със силни разногласия относно съдбата на замразените руски активи - 1
Снимка: Shutterstock

Възникнаха разногласия между Европейския съюз (ЕС) и САЩ относно това как точно да се използват замразените активи на Русия. Това съобщава вестник Politico, позовавайки се на представители на ЕС и източници в администрацията на президента на САЩ.

Както посочи неназован европейски служител, ЕС е готов да разгледа само план, включващ използване на доходи от руски активи, а не самите активи. В същото време САЩ, на чиято територия се намират само малка част от всички средства, настояват за пълната им конфискация. Според изданието, Германия, Италия и Франция се опасяват, че този вариант ще се отрази негативно на репутацията на еврозоната и на притока на международни инвестиции.

Още новини от Украйна

„Текстът на предложението за използването на постъпленията е готов. Чакаме само политически сигнал от държавите-членки на ЕС", отбеляза един от събеседниците на изданието.

Според Politico, правителството на Белгия, която в момента председателства Съвета на ЕС, е предложило трети вариант - използване на руски активи като обезпечение за банков заем, предназначен за възстановяването на Украйна. Според този план страните от ЕС възнамеряват сами да прехвърлят активите на Киев само ако Руската федерация откаже да плати репарации на Украйна след края на конфликта.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон на пресконференция в Брюксел, представяйки първата европейска стратегия за отбранителна индустрия, каза, че ЕС трябва да използва приходите от замразени руски активи, за да финансира отбранителната си индустрия, за да подпомогне допълнително Украйна отпред. На свой ред ръководителят на външнополитическата служба на ЕС Жозеп Борел каза, че Европейският съюз обсъжда възможността да използва печалбите от замразените руски активи не само за възстановяването на Украйна, но и за военна подкрепа за Киев.

Общо страните от G7, ЕС и Австралия са замразили руски активи на стойност около 280 млрд. EUR. В същото време ЕС разполага с приблизително 210 млрд. EUR. От тях около 191 млрд. EUR се управляват от международната Euroclear платформа в Белгия, други 19 млрд. EUR отидоха във Франция. Значително по-малко са сумите, които получават другите страни от ЕС. В допълнение към тези средства Швейцария притежава още 7,8 млрд. EUR, а САЩ притежават 4,6 млрд. EUR.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАБА ВАНГЯ

    61 5 Отговор
    Не пипайте руските паре ке горите в мъки сорози

    Коментиран от #29

  • 2 Оракул

    61 4 Отговор
    Да крадеш от руснаците е все едно да крадеш злато носи нещастие и страдание.
  • 3 по добре пишете за полските фермери

    60 3 Отговор
    Полски фермери влязоха в сблъсъци с полицията край сградата на парламента .

    Хиляди полски фермери протестираха край офиса на премиера Доналд Туск днес, горейки гуми и хвърляйки пиратки.

    Някои от протестиращите понесоха по улиците ковчег с надпис "фермер, живял 20 години, убит от Зелената сделка", надувайки свирки и развявайки полски знамена, преди планирания марш към парламента.
  • 4 Разногласията са

    14 12 Отговор
    до изборите за ЕП и президент на САЩ!
    След тях ще.се.прецени дали да се предоставят на Украйна 200 процента от нужното оръжие за да победи РФ или само 100......

    Коментиран от #33

  • 5 ТаУмВзе

    45 3 Отговор
    Корпоративна Кражбия ей!
  • 6 а у нас

    49 3 Отговор
    Асен Василев изтри 1.2 милиарда разходи. Без този фокус бюджетът за февруари щеше да е с дефицит .
  • 7 мии даааа

    30 0 Отговор
    Военно кейнсиянство, копаеш дупки и заравяш дупки, войната създава потребление, работни места и заплати, държавен локомотив за икономиката.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 12345

    48 2 Отговор
    ЕС не искат защото всички активи на държави членки в Русия ще бъдат конфискувани, загубите не са само за Русия, но за това не се пише.
  • 10 ИНЖ1

    8 55 Отговор
    Агресорът трябва да заплати за нанесените вреди. Какво неясно има???

    Коментиран от #13

  • 11 Никой

    14 1 Отговор
    Отивам да чета Севрюкова
  • 12 Грозев е еничарин

    33 4 Отговор
    Кръв ще с О рете заради тези пари,ФАЩ вече продадоха ЕССР на Русия !
  • 13 УСА боклук

    35 1 Отговор

    До коментар #10 от "ИНЖ1":

    Ако това което пишеш е вярно , то тогава УСА трябва да няма и цент. Целия свят унищожиха.
    Ама мушмурок си !
  • 14 Бай Ганю

    25 1 Отговор
    Ай после са чудети,що нашти управници крадът толковъ
  • 15 Мъжа на урсула

    33 2 Отговор
    Говедовъдите натискат европа да опере и тоя пешкир, освен войната, която може да се разрази, пак в европа. За пореден път в европа.
    А тия само подгряват печатната машина за нов ,,план маршал,,.
    Ма Путин им обърка сметките
    Война няма да има за да се набълбукат подпалвачите
  • 16 456

    32 2 Отговор
    Натискът от страна на ФАЩ все повече ще се увеличава. Масово държави са заявили желанието си /а други са си го пребрали/ за прибирането на златните си резерви. Прибирането на златото от трезорите на ФАЩ и Британия е разбунило духовете. За сега ФЕД отказва информация кои държави и за колко злато се отнася. Опасенията са, че има вече сигнали и за други капитали. И всичко това вследствие на опита за конфискация на руските активи.

    Коментиран от #18

  • 17 Павел пенев

    27 3 Отговор
    Западните мошеници ще пострадат,която и от схемите да изберат. Освен това страните от БРИКС ще изтеглят своите активи от ЕС и САЩ,което ще е още по голям удар за алчните западни идиоти.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ванга мангя

    1 20 Отговор
    Тия пари рашките вече няма да ги видят.
  • 20 Ае копейките

    0 13 Отговор
    Вие ква полза имате от парите на руските олигарси?Я напишете нещо хитро.
  • 21 Тонката

    23 1 Отговор
    На баба ви Урсула и трябват спешно пари....Изгубиха се едни €16 милиарда, които бяха събрани като помощ за Украйна още през 2022г, но те твка и не са стигнали до тях....Испанският El Pais съобщава, че Европейският съюз все още не е превел над €7 милиарда обещани компенсации на страните от Източна Европа за доставка на оръжия и военно оборудване за Украйна....Според испанците, това е довело до отказа на Полша, Словакия и други страни от по-нататъшна военна подкрепа за Украйна....Говори се, че общо около €50 милиарда се липсват.
  • 22 Хохо Бохо

    18 1 Отговор
    Явно новините от фронта не са добри за правоверните медии щом от сутринта са ни подкарали с пропаганда второ качество
  • 23 Аве копейки прости.....

    1 28 Отговор
    Каква полза имате от руските пари вие?, да им ги вземат, това е правилно, за какво ревете?, руските варвари разсипаха цяла Украйна и сега наистина трябва да им се вземат парите, и те нищо не могат да направят.
  • 24 Тонката

    24 0 Отговор
    Между другото, Китай са спрели износа на барут за ЕС, а китайците са най-големия производител на в света с пазарен дял от 25%....Сега става доста интересно - САЩ не искат, а Европа няма...🤣
  • 25 Перо

    23 1 Отговор
    Ако провокират Путин да започне пълномащабна война срещу Украйна, тогава тя ще изчезне, след разделението с Полша, Унгария и Румъния и автоматично ще отпаднат репарации и пари за възстановяване! Тогава какво ще стане с руските активи на запад? Има държава, гълтат се пари, няма държава, няма пари за нея! И без това Украйна е измислена държава с огромно финансово бреме за САЩ и ЕС! Само ще изразят искреното си съжаление на Зеленски в Тел Авив!

    Коментиран от #26

  • 26 456

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Перо":

    Генералите не са съгласни нещо да се оставя на плановете или други. Май цялата ще да е. 😉

    Коментиран от #27

  • 27 456

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "456":

    На пановете
  • 28 Сайгон 75

    17 3 Отговор
    Русия може да приложи реципрочна конфискация, но има нюанс:
    Руските активи в Европа са основно в европейски облигации. Тоест дълг. Как се конфискува дълг - ами никак, евро-свинете могат да конфискуват само дохода (лихвите), което и правят.
    Европейските активи в Русия обаче са реални материални активи. Дори само дяловото участите в Газпром (49%) е достатъчно да компенсира евентуални конфискации от страна на западните чакали.
  • 29 нпо агент

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАБА ВАНГЯ":

    гросе европеишен идиотен.."Ако Русия откаже да плати репарации"....Само да не излезе че умираща европа трябва да ги плати..май на там отиват неща..САЩ и пръст да няма да мръднат заради европа и нейните кразливи политици..затова натиска еврокретени да правят каквото тя каже..Всичко е платено..

    Коментиран от #35

  • 30 Чичо Скруч

    6 0 Отговор
    Неодушевените предмети нямат съдба.Съдбата е за хората,които разполагат с тях.
  • 31 Перепутин

    6 0 Отговор
    С чужда пита - помен!
  • 32 ивелин

    5 0 Отговор
    "Според този план страните от ЕС възнамеряват сами да прехвърлят активите на Киев само ако Руската федерация откаже да плати репарации на Украйна след края на конфликта." Тези безмозъчни същества си мислят,че ще победят не могат да разберат ,че 1 -во Русия никога няма да загуби войната , защото Китай няма да допусне това. Следващата жертва е тя Америка ще организира тогава целият свят срещу Китай за да я унищожи те го знаят прекрасно. В случай на унищожение Русия за броени минути Русия ще бъде принудена да използва ядрената си триада и Европа ще е пепел. Това не може да побере малкият ви мозък и да го разберете.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.