Last news in Fakti

14 Март, 2024 15:21 4 187 5

Япония и Оман започват съвместно производство на синтетичен метан

  • япония-
  • оман-
  • метан

Началото е планирано за 2026 година

Япония и Оман започват съвместно производство на синтетичен метан - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Япония и Оман са готови да започнат съвместно производство на синтетичен метан през 2026 г. като част от усилията за декарбонизиране на газовия сектор, съобщи вестник Nikkei.

Проектът ще включва Oman LNG, Hitachi Zosen и нейното дъщерно дружество Hitachi Zosen Inova. Заводът, който се планира да бъде построен в Оман, ще бъде завършен до края на 2024 г., а масовото производство на синтетичен метан трябва да започне през втората половина на 2026 г.

Метанът се използва широко в Япония като източник на енергия, но когато се изгаря, той освобождава въглероден диоксид. Синтетичният метан се произвежда чрез смесване на водород, получен от вода чрез електролиза, и въглероден диоксид, събран от въздуха, включително от фабрики. Това го прави по-въглеродно неутрален.

Като част от сътрудничеството Hitachi Zosen ще предостави на Oman LNG катализатори и специализирано оборудване за ефективен синтез на водород и въглероден диоксид. Предвижда се като суровина да се използва въглеродният диоксид, отделян от предприятията за LNG в Оман.

Японската страна все още не е решила дали ще внася синтетичен метан от новия завод. Окончателното решение се планира да бъде взето след стартиране на производството, както и оценка на ценовите показатели и логистичните аспекти.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ⚜️Просветен⚜️

    11 2 Отговор
    Япония , Оман , метан ! Звучи като идеална заготовка за хип хоп песен , но процеса не е лесен, очаквайте продукцията следващата есен !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Наблюдаващ

    3 2 Отговор
    И колко време трябва да мине за да се сетим, че Черно море е естествен резервоар на метан? И то на някакви си 150—200 метра дълбочина. Или си го знаем, но някак е трудно да се напъхаме в далаверата? Ами попитайте ДП и той ще ви светне.
  • 4 Васко Едераса

    4 0 Отговор
    Цялата далавера е, че ще започнат да продават достатъчно квоти на заинтересуваните
  • 5 Кой е по-по-най?

    0 0 Отговор
    Така е! Едно ла...но, като го оставиш да изсъхне и после го напарфюмираш може и да не мирише на ла...но!