Last news in Fakti

18 Март, 2024 17:10 18 433 10

Турция пред голям проблем относно очакваните 60 милиона туристи

  • турция-
  • туризъм-
  • туристи

Турски хотелиери смятат, че хотелиерската индустрия може да е изправена пред рискове от фалит през 2024 г. и няма да има достатъчно места за настаняване на обявените от властите 60 милиона туристи, съобщи турският опозиционен вестник Cumhuriyet.

Отбелязва се, че Министерството на културата и държавната статистика на Турция по-рано отчетоха рекордни цифри в туристическия сектор. По техни данни републиката е била посетена от 56 милиона гости. Няколко представители на туристическата индустрия не са съгласни с тази статистика. Съюзът на хотелиерите на Турция обявява намаляване на заетостта на хотелите в Анталия и Истанбул през 2023 г. В Анталия през 2022 г. той е бил 62,2%, а през 2023 г. - 56,2%. В Истанбул през 2022 г. - 74,6%, през 2023 г. - 65,2%.

Като цяло в Турция заетостта на хотелите е била 49,1% през 2023 г., съобщи ръководителят на Асоциацията на мениджърите на хотели в курортния град Бодрум Сердар Качилиоглу. Той нарече представените от властите цифри съмнителни, отбелязвайки, че държавната статистика отчита всички туристи - както тези, които са дошли за един ден, така и тези, които не са се настанили в хотели.

В същото време отчетите на държавната статистика традиционно описват броя на туристите, разбити по цел и време на посещението им в страната. Той също така смята, че физически няма хотелско пространство в Турция, което да побере 56 милиона души.

Каджилиоглу обърна внимание и на друг проблем в хотелиерския сектор. Това са неговите задължения към банки. Според него в момента общият дълг на хотелите е 10 милиарда долара, докато в края на пандемията са били 8,5 милиарда долара. Според него е странно, че на фона на декларираните от властите рекордни приходи от туризъм дълговете на хотелите са се увеличили.

Каджилиоглу посочи, че 70-75% от хотелите са заложени в банки. В същото време се твърди, че финансовите институции казват на собствениците да продадат хотелите си, за да изплатят дълговете си, тъй като самите банки, в случай на отнемане на собствеността, ще могат да продадат на по-ниска цена, само за да покрият дълга . През последните три години, според шефа на асоциацията, много хотели са сменили собствениците си. В сектора, по думите му, работят 500 хиляди души, има отлив на служители, които се заменят с гастарбайтери.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    26 33 Отговор
    знаете ли защо Турция е на тоя хал-с инфлация? защото един крадец , Ердоган ,дето направи и зет си милиардер , разчита на ЕС и християни да го хранят!/който разбрал-разбрал-който не-да се хваща с Арабите

    Коментиран от #5, #10

  • 2 Баба Гица

    30 12 Отговор
    Крайно време е да ни обединят, за да внесат ред и да привлекат туристи и у нас.при нивото на обслужване и бетониране и миниране, съвсем отслабна нашия туризъм
  • 3 Анонимен

    25 50 Отговор
    При тези шарлатани на почивка никога. Повече кракът ми няма да стъпи на борда на техен самолет. И храните им и всичко произврдено при тях е пълен боклук. Някой да не си купи турска тойота, ще съжалява.

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Тити

    20 2 Отговор
    Ще им опънат палатки алл инклузив.
  • 5 Господин българин

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Много ги разбираш
  • 6 Туристите се увеличават

    33 8 Отговор
    Обаче хотелиерите щели да фалират..... Хахаха ха, от дойче зеле ли преписвате?
  • 7 11111

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Провери си бохерите ???
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Политкоректен

    4 0 Отговор
    Е, и тука чакаме ветрогенератори, боклук и военни кораби в Черно море. А туризъм? Такъв не се планира.
  • 10 Курци

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Еййй, голям разбирач. Пу да та и в дъгата, преди Ердоган изобщо е нямало инфлация, щото в другите страни изобщо няма.При нас също няма... щото има валутен борд, а цените скочиха в пъти но не е това не е инфлация, Аман от разбирачи икономисти докарал България до фалит