Last news in Fakti

24 Март, 2024 09:23 6 386 22

Много земеделци от Петричкия район се отказват от бизнеса си

  • петрич-
  • зеленчукопроизводители-
  • проблеми

Кризата в сектора е голяма

Много земеделци от Петричкия район се отказват от бизнеса си - 1
Снимка: БГНЕС

Все по-малко дребни и средни производители на плодове и зеленчуци избират борсите и зеленчуковите пазари, за да продават стоката си. Вместо това сключват различни договорки с прекупвачи, който от своя страна вдигат цените на плодове и зеленчуци. Много често по-малките производители се принуждават да изхвърлят продукцията си или да я продават под себестойността ѝ, пише БНТ.

Пред една от сергиите за плодове и зеленчуци все по-малко хора пазаруват. Търговците в Благоевград, както и тези в Петричкия край, който е добре известен с производството на плодове и зеленчуци, все по рядко използват борсите, за да продават стоката си. Борсата до петричкото село Кърналово вече изглежда доста пуста, в сравнение с преди 5 или 10 години. Това търговците си обясняват с на първо място - с липсата на бизнесите като ресторанти, които пазаруват от борсите и на второ - с това, че няма млади хора в Югозападна България, които да консумират продукцията или да са заети с производството, тъй като заминават да работят в столицата или в чужбина.

Много от търговците смятат, че както хората за дома и трапезата си, така и голяма част от бизнеса пазаруват от големите търговски вериги, които често са прекупвачи и това повишава цената. Направихме проучване и проследихме цената на сезонните зеленчуци, която оказва се, че на зелената салата започва от 10 стотинки по борсите и директно от производителите и стига до 1 лев, дори и повече по големите вериги. Голямата печалба на веригите и прекупвачите пък отказва все повече земеделците от отглеждането на родни плодове и зеленчуци.

Все повече земеделци от Петричкия район се отказват от производството на зеленчуци. Причината е, че много често едва покриват разходите си.

Райко Динев - земеделски производител: "Като всеки път, високи цени и на разсад, и на торове и това вдига цената."

За да не изхвърлят продукцията си, я продават за по-малко отколкото струва.

Зоя - земеделски производител: "Търговията в момента е много зле, цените са под всякаква критика - ето 10 салатки за 2 лева, обаче няма кой да купува. Стока има в изобилие, купувачите ги няма, търговците ги няма, младежта я няма и от там идва проблема. Кромид, виж по 30-40 стотинки, перфектен кромид, даже и на 20 има..., репи, ето цял чувал за 2 лева."

Александър - земеделски производител: "Не може да си пласираме стоката, няма продаване, всеки ден изхвърляме, всеки ден..."

Причината за това, че производителите не изкарват достатъчно, е че все по-малко са и бизнесите, които пазаруват от борсата. Основните клиенти пазаруват на дребно за вкъщи.

Зоя - земеделски производител: "Може би понякога сключват споразумения там по места по селата, директно, без да идват тук, но тука ги няма.

Най-голяма е печалбата за прекупвачите, защото разликата в цените на едро и дребно са много големи, - зелената салата тук струва по 20 стотинки, понякога търговците я дават и за по 10 стотинки, а в магазините често струва от 50 стотинки, дори до 1 лев за брой.

Райко Динев - земеделски производител: "Прекупвачите честно казано най-добре от всичките, както го мислим така е един работи, друг печели."

Вече на пазара са и първите оранжерийни краставици, които все още струват средно по 4,50 лева за килограм. Търговците очакват скоро цената им да падне.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    41 7 Отговор
    Монсанто не ги кефи да имаме Земеделие, щото Пфайзер и бялата магия трябва да лекува уж болните. Колелото на хамстера си е системата!

    Коментиран от #5

  • 2 Фен

    55 3 Отговор
    Принципно, при всяка възможност, големите вериги трябва да се бойкотират. Изнудват производителите за цена, и пращат огромните си печалби в чужбина. И същевременно, съсипват местните търговци.
  • 3 дядо поп

    43 7 Отговор
    Все повече селскостопанските труженици бягат по тъча и търсят лесното. Създават все по големи масиви със зърно , при него веднаж ореш , сееш (може и да не пръскаш) , прибираш реколтата и на пазара. Никой не ще да се занимава с отглеждане на зеленчук и други култури изискващи освен изброените по горе и копане и поливане , загърляне , третиране с торове и пестициди и трудно прибиране на реколтата , която на всичкото отгоре е бързоразваляща се и не зрее наведнъж. Някой спомня ли си преди да имаше ТКЗС без бахча , без язовир , без лозя , бостани и овощни градини?

    Коментиран от #8

  • 4 Име

    17 28 Отговор
    Земеделската работа е гадна - няма свършване все е огромно като задача. Не препоръчвам на младите да се занимават със земеделие.
  • 5 Страхил

    44 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Защо Монсанто , виж правителството ! Дават се милиарди за солари и перки по плана за възстановяване , но не и за домати и чушки.
  • 6 Това беше

    31 5 Отговор
    Целта на ЕС да ни затрие всичко тук,а след това и нас!!!
  • 7 Фалирайте бе

    7 21 Отговор
    не че "няма млади хора" а няма кой да ви купува продукцията на петорни цени. Не може с 1 един декар да станеш милионер!
  • 8 Червена тиква си ти

    14 22 Отговор

    До коментар #3 от "дядо поп":

    не поп! Наследството на комунизЪма ви е това! Как всички съседни страни в които нямаше руска окупация произвеждат та и вас ви хранят?

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Дивергент

    34 10 Отговор

    До коментар #8 от "Червена тиква си ти":

    До 8 ЧЕРВЕНА ТИКВА : Колко руски военни бази е имало в България? Колко американски има сега? Кога сме били окупирани? Когато бяхме на 28-мо място в света или сега, когато сме на сто и...? Омръзна ми от жълтопаветни, умнокрасиви национални предатели.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Цяла България

    9 27 Отговор

    До коментар #9 от "Дивергент":

    беше военна и не само база на любимия ти сесесере! Оградена с бодлива тел и воиници с автомати които стреляха на месо по опитващите се да избягат от соц. рая описан ти от дядо ти шумкаря обиращ мандрите на хората. И на кое място в света бяхме според вас комунистите или в действителност?? А "жълтопаветник" ще викаш на м..а си защото баща ти надали го знаеш кой е!

    Коментиран от #22

  • 12 дядо поп

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Червена тиква си ти":

    Прав си чадо , червена му е тиквата , че ако теб няма кой да те храни , заповядай!
  • 13 Читател

    20 1 Отговор
    Гледам коментарите и не ви разбирам! Май никой не е чел статията а само заглавието.
    Произвеждат салата за 0.10 лв а в магазина е 0.50 или лев. Всичко е в прекупвача. Какво ви е виновна САЩ,ЕС или Русия?

    Коментиран от #15, #16, #17

  • 14 Иван Николов

    20 3 Отговор
    Има и друг Проблем Държавнически.Промер аз имам зелен.грасинка 1 декар Отивам на Пазара Общински за да наема Сергия маса и какво става Наема бил за един месец 274лв.+ други условия трябва да се регистрираш като земед.пройзводител в земед.и гори и да си плащаш усигоровки в НАП иначе няма Сергия.Аз просто им теглих една майна и се отказах гадове мръсни данакозаплатаджии.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 оня с коня

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Читател":

    Тъпият Служител тука не ми позволява да ти отговоря,затова и ще си останеш без отговор.
  • 18 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    12 1 Отговор
    БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДОБРИТЕ УСЛОВИЯ ЗА БИЗНЕС В БГ ХА ХА ХА
  • 19 Калмук

    5 6 Отговор
    А моите преки наблюдения са, че производителите продават на цени около и над тези на веригите.
    Юндола: кило боб - 7+ лв, буркан мед - 12+ лв, кило картофи - 1.2 лв + ... Естествено, нито касови бележки, нито платени данъци върху приходите !!! Е, защо да купувам от производител ?!?!/

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Перо

    4 1 Отговор
    Къде са регулаторните органи и БАБХ? Ако имаше държавни фирми, като Булгарплод едно време, конкуренцията и цените щяха да бъдат други! От основен производител и износител на полодове и зеленчуци, станахме 100% вносител!
  • 22 Ха ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Цяла България":

    Нещо смислено да напишеш, освен тъпите твърдения, кухи констатации и нефелни лозунгчета на п0с0лств0т0?!!! Абсолютен джендарийски жълтопаветник. При такива като вас няма аналитична мисъл и лично мнение. Само постулати, като в някоя сатанинска секта. Каквото твърдиглавният сатанист, това се приема безрезервно за истина. С една дума - догма.