Last news in Fakti

5 Април, 2024 14:21 1 710 2

Подготвят закон за използването на изкуствен интелект

  • ai-
  • ии-
  • изкуствен интелект-
  • индия-
  • закон

Целта му е да защити интересите на издателите на новини и създателите на съдържание, и да минимизира вредата за потребителите

Подготвят закон за използването на изкуствен интелект - 1
Снимка: Shutterstock

Индийското правителство възнамерява да разработи закон, който да регулира използването на изкуствен интелект (AI), за да защити интересите на издателите на новини и създателите на съдържание и да минимизира вредата за потребителите, съобщи министърът на комуникациите, електрониката и информационните технологии Ашвини Вайшнав.

„Новият закон ще бъде балансиран и силен в осигуряването на правата и разпределението на доходите между издателите на новини, създателите на AI технологии, включително големи езикови модели. Законът ще предостави добри възможности за въвеждане на иновации“, цитира министъра вестник The Economic Times.

Законодателните мерки относно използването на AI могат да бъдат част от проекта на Закона за цифровата Индия, който се очаква да замени остарелия Закон за информационните технологии, приет през 2000 г.

„Има преход [към широко използване на AI]. Нашата позиция е, че защитата на правата върху интелектуалната собственост няма да бъде засегната и няма да има търговски или финансови последици“, каза Вайшнав.

Той подчерта, че саморегулирането на използването на AI от технологичните компании в Индия ще се основава на законодателство, което ще защитава интересите и правата на издателите, както и създателите на новинарско съдържание.

През януари 2024 г. Индийската асоциация на издателите на цифрови новини (DNPA), която представлява 17 от най-големите електронни медии в страната, поиска правителството да защити срещу възможно нарушаване на авторски права при използване на модели с изкуствен интелект.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Закс

    2 0 Отговор
    Нещо като гдпр-то - има го, но от нищо не ни защитава ! Личен живот няма !
  • 2 БОЗА

    2 0 Отговор
    Интересно, как стои въпросът с авторските права на нещо създадено с ИИ...на кого е собственост всъщност... ;-Х

    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ( Баклава и Халва)