Last news in Fakti

21 Март, 2014 17:44 1 501 0

Прокуратурата номинира Атанас Гебрев за главен съдебен инспектор

  • главен съдебен инспектор-
  • прокурор-
  • атанас гебрев-
  • прокуратурата-
  • номинация

Процедурата по обсъждането на кандидатурите и избора е протекла на тъмно, коментират експерти

Ръководителят на Инспектората при Върховната касационна прокуратура (ВКП) Атанас Гебрев е предложението на държавното обвинение за главен съдебен инспектор. Това се казва в съобщение на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ), от което изненадващо става ясно, че и прокуратурата се включва в процеса за избор на шеф на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС).

Новината за предложението за номинация на прокурор Гебрев дойде, докато в Съдебната палата тече публичното изслушване на двете кандидатки за главен съдебен инспектор, излъчени пък в процедурата на Съюза на съдиите в България (ССБ) – съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова, съобщи „Правен свят“.

Номинацията на Асоциацията на прокурорите, макар да става известна едва днес, вече е дори крачка пред двете кандидатки на ССБ. Това е така, защото съдиите организираха днешното публично изслушване, за да могат да се задават въпроси на кандидатите и след това да се преценява дали и двете кандидатури да бъдат представени на вниманието на депутатите. Преди това ССБ проведе трудна процедура по събиране на номинации за кандидати, а след това и публично задаване на въпроси към тях.

Прокуратурата пък вече е минала през целия този процес, който обаче е бил изцяло вътрешен и останал неизвестен далеч от общественото внимание, коментира „Правен свят“. Критериите, по които са правени номинациите, не са ясни, те не бяха разгласени. Не е ясно и как Асоциацията на прокурорите се е спряла точно на името на Атанас Гебрев, защото едва ли всички членове на организацията са издигнали само неговата кандидатура.

Прави впечатление, че цялата процедура по номинирането и обсъждането на кандидатите е протекла "на тъмно", само за вътрешна консумация, в разрез с принципите за публичност и прозрачност, за която от край време апелира гражданският сектор. Всъщност именно тези въпроси бяха поставени от юристи и НПО при излъчването на кандидатурата на Веселина Тенева за главен съдебен инспектор, припомня „Правен свят“. Никой така и не разбра на какъв принцип и как Мая Манолова (БСП, зам.-шеф на НС) и Четин Казак (ДПС, председател на правната комисия в НС) са се спрели именно на нейната кандидатура. 

Същевременно Асоциацията на прокурорите изключително експедитивно е изготвила вече дори изпратила писмо с предложението за прокурор Гебрев до председателя на Народното събрание (НС) Михаил Миков и до Четин Казак, като от асоциацията предлагат кандидатурата да бъде внесена за обсъждане в Комисията по правни въпроси към НС.

В писмото на АПБ се посочва, че прокурор Гебрев е магистрат с 24-годишен стаж, придобит от работата в различни органи на съдебната власт – следствие, съд и прокуратура, а този му опит е гаранция за притежаваните сериозни и задълбочени познания относно спецификите на организацията на работа на всички съдебни органи. Кандидатът на прокурорите за шеф на ИВСС познава проблемите в различните органи на съдебната власт и има конкретни идеи и предложения, както за подобряване на тяхната работа, така и за издигане авторитета на съдебната власт.

"Прокурор Гебрев умее да организира работата си и да работи успешно в екипи, които в повече случаи и ръководи. Сред колегите се ползва с авторитет на юрист, с безспорни теоретически и практически умения. С готовност споделя опита и знанията си с колегите. В работата си е обективен, непредубеден и справедлив. Притежава високи морални качества и спазва правилата за етично поведение. Професионалният опит на прокурор Гебрев и неговите лични качества дават основание на Управителният съвет на Асоциация на прокурорите в България да изрази своята категорична убеденост, че номинираният от АПБ кандидат ще изпълнява достойно, безпристрастно и в интерес на всички магистрати задълженията на Главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет", се казва в писмото, подписано от председателя на Управителния съвет на АПБ Евгени Иванов.

Любопитно е, че по време на днешното изслушване на съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова един от въпросите, който беше отправен и към двете, бе как биха коментирали огромният превес на прокурорите над съдиите в настоящия състав на ИВСС и представлява ли този дисбаланс проблем за качественото му функциониране. Както е известно в момента само трима от инспекторите в ИВСС са били съдии в предишната си кариера, а останалите седем са били прокурори, което предизвика негативни оценки още при избора на членовете на инспектората. В отговорите си и двете съдийки заявиха, че това не е добра практика и не бива да се толерира. "Трябва да започне сериозен дебат за критериите за избор на членове на ИВСС", заяви съдия Чочкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА