Last news in Fakti

27 Юни, 2014 21:25 1 437 2

600 млн. лв. ще ни струва да прекратим договора с ТЕЦ "Марица Изток 3"

  • тец "марица изток 3"-
  • договори

Колосалната сума всъщност е стойността на инвестициите на компанията

600 милиона евро ще струва на страната ни да прекрати договора си с ТЕЦ "Контур Глобал Марица – Изток 3”.

Това обяви изпълнителният директор на централата Гари Левсли. Колосалната сума всъщност е стойността на инвестициите на компанията у нас.

Реакцията идва, след като ДКЕВР поиска нови условия по дългосрочните договори на НЕК с ТЕЦ „Марица 1” и „Марица – 3”, както и със зелените производители. Регулаторът обяви, че тези споразумения водят до огромни задължения на НЕК, а те могат да се компенсират само с тези промени или с поскъпване на тока.

„Причината да сме тук днес е, че българският регулатор, в този политически вакуум, опитва да вземе самоволно решения. А последиците от тях ще траят с години”, заяви пред Нова телевизия Левсли. Той е категоричен, че искането на ДКЕВР за предоговаряне противоречи на закона.

„Това е като да отидеш в банката и да вземеш ипотечен кредит, за да си купиш къща. Няма как да се върнеш 2 години по-късно и да кажеш: „Промених мнението си, нека сменим условията”. Не става така”, заяви Левсли.

От централата твърдят, че работят по правилата. Това показала и проверката на експертите на Световната банка и Евросъюза, които бяха тук по покана на служебния кабинет.

„Този договор съществува вече 13 години. А Евросъюзът не е проявил никакъв интерес към него”, заяви Левсли.

И преди в Европа е имало случаи на предоговаряне. Левсли даде за пример Полша, където държавата е платила огромни компенсации на инвеститорите за хвърлените средства.

„Нашият договор може да бъде прекратен, ако държавата е готова да плати 600 милиона евро, за да откупи нашите права. Тогава бихме преговаряли”, заяви Левсли.

На свой ред зелените производители обвиниха регулатора в конфликт на интереси, защото, по думите им, разходите за кафява енергия са много по-големи от тези за зелена. Но цифрите умишлено се крият. А ефектът на жалбите до Европа би бил един.

Енергетиката ни е в клинична смърт, смята енергийният експерт Иван Хиновски, а поскъпването на тока е неминуемо. 

Енергийни експерти пресмятат, че, за да достигне минималните пазарни цени, токът за бита у нас и за дребния бизнес трябва да поскъпне плавно с 30%. Увеличението ще е средно със стотинка и половина за всяка следваща година. Така, от 14 стотинки за киловатчас, както е в момента, през 2017 г. цената трябва да стигне 19 стотинки.

Плавното поскъпване на тока е вариант, чиято цел е както да предпази хората и малките фирми от сериозни сътресения, но и да стабилизира националната електрическа компания. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слонобикотръбозъб

    1 0 Отговор
    Защо да не става.Банките го правят пък НЕК не може.Значи умирайте си вече е договорено.Пълни глупости.
  • 2 Монго

    1 0 Отговор
    Кой /Костов/ договори с такива условия с американците ТЕЦ "Марица". Защо не е в затвора, всички, които са сключили договори в ущърб на страната, в затвора. Ама кой ще остане...