Last news in Fakti

25 Ноември, 2014 13:38 732 0

МОН подпомогна развитието на 240 млади бг учени

  • мон-
  • оперативна програма "развитие на човешките ресурси"-
  • проект-
  • "наука и бизнес"-
  • подпомогна-
  • развитие-
  • учени-
  • европа-
  • европейския съюз

Данните от изпълнението на проекта показват, че по-активни в научните среди са жените

Министерството на образованието и науката подпомогна професионалното развитие на 240 млади учени, одобрени за обучение с високотехнологични процеси в рамките на проект „Наука и бизнес”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Тези данни бяха анонсирани при отчитане на резултатите на проекта през ноември 2014 г.

„Наука и бизнес” стартира през 2011 г. по схема BG051PO001/3.3-05-001 за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Основната цел на проекта е създаване на благоприятна среда за активно взаимодействие между науката и бизнеса и на стабилни и устойчиви партньорства между основните компоненти на „триъгълника на знанието” – учените, научните изследвания и реализацията на научните резултати.

Проектът предостави финансова подкрепа за издаване на общо 325 специализирани публикации с научни разработки в различни направления, от които 230 са подкрепени самостоятелно, а 95 са поместени в реферирани издания и научни списания с висок импакт-фактор.

В рамките на проекта са проведени и научни школи и борси в седем приоритетни области: „Традиционни храни и здравето на българина“, „Информационни и комуникационни технологии“, „Енергийна ефективност“, „Научни инструменти”, „Зелена химия”, „Инженерни науки – оптика и електроника”, „Нови материали и технологии”. Общият брой на участниците в школите е 1131, от които 693 от научния сектор (632 учени и 61 студенти), 377 представители на бизнеса, 35 от гражданския сектор и 26 от институции.

Данните от изпълнението на проекта показват, че по-активни в научните среди са жените – 149 жени и 91 мъже са получили финансиране от проект „Наука и бизнес“. 97 от кандидатите работят в университети, 143 – в научни институти на БАН, а 63 от участниците са на възраст до 29 години. Всички млади учени са приключили успешно обучението и са подали отчетите си.

Отново в рамките на проект „Наука и бизнес“ е създаден е Национален бюлетин за наблюдение и са издадени 12 броя от него, всеки от които в 1000 копия тираж. Бюлетините представят актуална информация за приоритетните тематични области, потенциала им за растеж и развитие на научна дейност в България. Бюлетинът разглежда внедряването на научните постижения в бизнеса, изследователските инфраструктури, европейската политика, приноса на страната ни за развитието на световната наука в съответния сектор, европейските технологични платформи, успешни проектни практики, съвместна иновационна дейност и др.

Бюлетин 1 е посветен на тематичната област „Храни, селско стопанство и биотехнологии”. Бюлетин 2 обсъжда „Нови материали и технологии с приложение в екологията, фармацията, медицината и енергията”, бюлетин 3 – „Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници”, бюлетин 4 – „Информационни и комуникационни технологии”, бюлетин 5 – „Зелена химия”, бюлетин 6 – „Инженерни науки – оптика и електроника”, бюлетин 7 – „Научни инструменти”. Бюлетин 8 представя клъстерния подход в областта на иновационното развитие и конкурентоспособността на бизнеса, както и европейски политики и инструменти в подкрепа на клъстърното развитие.

Бюлетин 9 дава информация за начините за разпространение на научни постижения и европейските инициативи в подкрепа на трансфера на знание и технологии. Бюлетин 10 акцентира върху развитието на сектора на иновациите като основен приоритет на страните-членки на ЕС по време на криза. Броят предоставя информация за Съюза за иновации – водеща инициатива на „Европа 2020“, представляваваща цялостна стратегия, изградена върху 34 конкретни ангажимента в областта на иновациите.

Бюлетин 11 разисква темата за академичното предприемачество в България и Европа. Представени са преките ползи от ориентирането на науката към инвестиране в подкрепа на икономическото развитие и образованието. Броят описва и поредица от събития в подкрепа на предприемачеството. Бюлетин 12 представя изгряващи мултинационални компании с български инвестиции, с акцент върху връзката между науката и бизнеса, както и наградени фирми в Националния конкурс за иновативни предприятия.

Благодарение на проекта е разработена и Национална интерактивна платформа за популяризиране на научни продукти, информация и отворен диалог между науката и бизнеса. Платформата включва бази данни за научни идеи, услуги и продукти. Тя интегрира информация в реално време от три национални системи: Регистър на научната дейност; Българско патентно ведомство и защитени дисертационни трудове от базата данни на Националния център за информация и документация (НАЦИД).

Проект „Наука и бизнес” е насочен и към разработване на методология за кариерно развитие на млади учени. Методологията цели да подсили и подпомогне мотивацията на младите хора за професионално развитие в научната сфера у нас и да улесни тяхната успешна интеграция и кариерна реализация.

Като част от проекта е извършено „Проучване и анализ за нивото на подготвеност на представителите на академичните и научни институции и бизнеса за съвместна високотехнологична и иновативна научноизследователска дейност“. Анализът установява потребностите на бизнеса от конкретни научни разработки и готовността на частния сектор за съвместна дейност с научни институти. Изследването дефинира областите със силен интерес от сътрудничество, установява сферите с широко предложение на научни услуги, технологии и продукти, но със слаб абсорбционен капацитет на пазара.

Според проучването над 80% от фирмите заявяват, че не поддържат отношения с научно-изследователски структури. Повечето компании в България не се занимават с иновативни дейности или правят това в незначителна степен. Пазарното мислене не е присъщо на академичните кадри, което е една от причините за слабата приложимост на научните продукти.

Разработен е и аналитичен доклад за оценка на научния маркетинг в България. В документа са определени реалните нива на взаимодействие между научно-изследователските среди и бизнеса, формулирани са възможните причини за състоянието на това взаимодействие, определени са факторите, които му оказват въздействие, посочени са двигателите и бариерите пред сътрудничеството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове