Last news in Fakti

30 Януари, 2015 12:54 707 0

Стойнев: Програмата на четворната коалиция – реформи няма да има

  • стойнев-
  • програмата-
  • четворната коалиция-
  • реформи

БСП настоява правителството да потвърди, че страната ни няма да участва с въоръжени сили в конфликта в Източна Украйна

„Голямата новина от програмата на четворната коалиция е една – реформи няма да има. Правителството с реформаторски претенции и със заявка за пълен мандат показа липса на виждане какви дългосрочни цели иска да постигне”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Той обясни, че правителството на Орешарски е слязло от власт при следния парадокс – то е стабилизирало икономиката, но не е оцеляло политически. „Кабинетът  „Борисов 2” също съществува в парадокс – той се закрепи, но рисковете за икономиката растат”, поясни той. Според него причината е, че нестабилната конструкция на тази власт е „родила” документ, който не чертае визии и се отказва от реформи, за да опази егоистично крехката си стабилност.

Това е най-слабата управленска програма от последните 20 г.

„Това е възможно най-слабата управленска програма, предлагана в последните 20 г.”, коментира Драгомир Стойнев. По неговите думи най-несъстоятелни са предложенията в икономиката и публичните финанси, а това важни сектори-двигател на  социалната реформа, реформите в здравеопазването и в образованието.   Депутатът е на мнение, че програмата е механична компилация от мерки и действия, направена от чиновници. „От посочените приоритети в икономическата област 75% са: „спазване на законите” и „хармонизиране с европейски регулации”. Значителна част от предвидените мерки са текущи задачи, които министерствата и административните звена по закон трябва да изпълняват.  Над 10% от мерките са „подготовка на анализи” и писане на нови стратегии”, обясни той. Стойнев изтъкна, че икономическият растеж не е  изведен като основен приоритет и не са предвидени мерки за неговото насърчаване, липсват най-болезнените теми за малките и средни предприятия, българските производители и потребители. Драгомир Стойнев е на мнение, че най-слабата част от програмата е в областта на инвестициите.

13 основни „фатални” риска в програмата на четворната коалиция

„Има 13 основни „фатални” риска в програмата на четворната коалиция”, предупреди Стойнев. Приоритетът „запазване на публичния дълг в рамките на Маастрихтския критерий - 60% от БВП”, при нараснал външен дълг от 19,7 % през 2014 г. с прогноза за 30% в края на 2015 г.- за първи път след въвеждането на валутния борд българско правителство си поставя такава неамбициозна цел по отношение на дълга. Липсват приоритети като- борбата с контрабандата и ДДС-измамите, престъпленията, свързани с нелоялна конкуренция спрямо българските производители. Стойнев подчерта, че е плашещ анонсът за нова данъчна реформа без да има дори и намек за целта и насоката на тази реформа. „Какво се крие зад заявката „Ще преструктурираме 8 държавни дружества”. Най-вероятно поредният опит за приватизация на стратегически държавни активи. И нито дума за подобряване на управлението им”, обясни той и припомни, че в мандата на БСП е внесен Закон за управление на държавните предприятия с обвързване на заплащането на органите за управление с финансовото състояние, въвеждане на конкурси за избора на органите за управление, въвеждане на принципите на ОИСР /Организация за икономическо сътрудничество и развитие/ в управлението на държавните предприятия.
Според Стойнев в програмата на управляващите няма мерки срещу обезлюдяването и намаляване на регионалните различия, безработицата и създаването на нови работни места. Средствата за политиките в областта на заетостта, хората с увреждания, социалното включване и социалната закрила нямат увеличение. Той припомни, че се замразяват 14 социални плащания в полза на майките, децата, хората с увреждания,  и това ще продължи до далечната 2017 г.
Стойнев е категоричен, че в момент на значителни геополитически промени и на динамични процеси вътре в самия Европейски съюз, програмата на кабинета Борисов 2 е напълно ампутирана от защита на националния интерес и предполага очеваден дисбаланс във външната политика, особено по отношение на Русия. Стойнев наблегна, че точно вицепремиерът Румяна Бъчварова е признала, че Борисов е спрял три съществени руски проекта -  един газопровод, един нефтопровод и един ядрен проект.

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ настоява правителство да потвърди, че страната ни няма да участва с въоръжени сили в конфликта в Източна Украйна

БСП ЛЯВА БЪГАРИЯ настоява българското правителство да потвърди позицията на предходното правителство, че страната ни няма да участва с въоръжени сили в конфликта в източна Украйна. „Заедно с това очакваме българското правителство да заяви, че няма да допусне българската територия да се използва като плацдарм за бойни действия срещу Русия. Настояваме за незабавен отговор дали българското правителство е давало съгласие за постоянно разполагане на тежковъоръжение и техника на българска територия”, настоя Драгомир Стойнев.
Народният представител от БСП е на мнение, че програмата създава пореден хаос в системата на образованието и ще доведе до ново спадане на качеството на човешкия капитал и на науката в България.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове