Last news in Fakti

3 Февруари, 2015 15:26 2 403 0

Готвят евакуация и в Шуменско

  • шест-
  • продължават-
  • общини-
  • бедстват

Ситуацията остана сериозна в областите Добрич, Шумен, Варна, Ямбол и Хасково

Готвят евакуация и в Шуменско - 1
Снимка: БТА

Продължава да е в сила бедственото положение за общините Девин, Дългопол, Аврен, Тополовград, Болярово и Бургас, а за град Стражица то е отменено, съобщиха от МВР. Оперативната обстановка на територията на областите Бургас, Благоевград и Кърджали постепенно се нормализира, ситуацията остана сериозна в областите Добрич, Варна, Ямбол и Хасково.

Област Добрич

Пълната евакуация на хората от село Одринци, Добричка община се налага поради опасност от приливна вълна в следващите дни, заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той не скри, че евакуацията може да продължи няколко дни и обясни, че ако селото се наводни, то ще се окажe откъснато от света. Създадена е организация и хората на селата Долина и Одринци се настаняват при техни близки или в местното училище.

Министър Вучков посочи, че няколко жители на двете села отказват доброволно да напуснат жилищата си и увери, че са взети мерки за опазване на имуществото на евакуираните хора. За да се следи редът и да няма случаи на кражби и посегателства, към този момент са осигурени по два полицейски екипа в двете села. Съвсем скоро там ще патрулират по три полицейски екипа.

Към момента продължава контролираното изпускане на язовир Одринци с дебит от 2 куб. м в сек. До момента са евакуирани хората от село Долина и от ниските части на село Одринци. Районът е отцепен от полицейски екипи, които осигуряват и охрана на имуществото на жителите на двете населени места.

Област Шумен

Готвят евакуация и в Шумен заради активизирали се свлачища. 74 литра на квадратен метър е дъждът, който се е изля в общината в последните дни. Това е активизирало свлачище, което застрашава три къщи на улица "Шуменска крепост". Това обяви днес на брифинг в общината гл. специалист в отдел "Превенция и дейности по защита на населението" Красимир Косев.

„Критичната ивица е дълга 50 метра с широчина три метра, като земната маса по нея непрекъснато се сляга. Само през изминалото денонощие слягането е 15 сантиметра. За момента няма опасност за къщите, но ако свлачищните процеси продължат ще се наложи извеждане на хората от домовете им", каза Косев.

Под свлачището, на улица "Тича", са застрашени други три къщи. Очакват се специалисти от Варна, които заедно с експерти от Шумен ще огледат свлачището и ще набележат мерки за овладяване на процесите на движение на земни маси. "Работата обаче ще бъде затруднена от голямата денивелация", коментира още Красимир Косев и добави, че се поддържат денонощни дежурства и Общината прави всичко по силите си за овладяване на ситуацията.

Валежите са активизирали и голямо свлачище в Новесел. Засегнати са дворовете на осем къщи, които са от страната на дерето. Съществува опасност за домовете на четири семейства. Там предстои да се прокопае отводнителен канал, който да отвежда дъждовните води.

В Макак са залети дворове и къщи, а разливът на реката в неделя достигна ширина 30 метра, при нормално русло от 3 м. Дъждовете са качили нивата на подпочвените води, които са причина за наводняване на къщи в селата Ивански, Панайот Волов, Белокопитово, Илия Блъсково, Салманово и др.

Критична е обстановката в района между автобусната спирка на бившето предприятие "Зиено" и заведение в Шумен, където реката подкопава брега и достига на три метра от пътното платно. Движението на автомобили е ограничено в едната лента, а за укрепване на трасето се насипва едър ломен камък, каза Косев.

В момента се изготвят документите за пораженията и последствията от наводненията в Шумен, които ще се изпратят в Междуведомствената комисия за защита на населението при бедствия и аварии. Друга комисия ще направи оценка на щетите и ще изготви количествено-стойностни сметки.

Област Варна

Към момента варненските пожарникари и спасители участват в локализиране и ликвидиране на 12 произшествия. Основно се отводняват къщи и дворове в селата Гроздьово, Синдел и Изворник и в гр. Дългопол. Осигурено е дежурство по поречието на река Камчия. Язовирите Цонево и Камчия преливат, а от язовир Тича се извършва контролирано изпускане.

Координацията между властите и хората е на особено впечатляващо ниво, заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков след участие в заседание на кризисния щаб във Варна.

„Въпреки причиненото неудобство, жителите приеха с разбиране нашите действия“, подчерта вътрешният министър и определи взаимодействието като добър пример са сътрудничество, който трябва да послужи не само сега и във Варна, а в цялата страна.

Предприетите мерки са превантивни и непосредствена опасност за хората няма – допълни Вучков, подчертавайки, че до момента подобна мащабна евакуация не е била осъществявана. Вътрешният министър обърна специално внимание и на предприетите действия за гарантиране сигурността на имуществото на хората, което било най-големият им страх.

„До този момент няма сигнали за мародерски кражби“, отбеляза той и заяви, че е получил уверение от ръководството на ОДМВР – Варна и главния секретар Светлозар Лазаров, че това е първостепенна грижа, разбира се, след спасяването на животите.

Министър Вучков съобщи, че към момента язовир “Цонево“ прелива с над 100 куб. м/сек., което е изцяло съобразно прогнозите на специалистите. Той коментира и завишеното ниво на водите на река Тунджа и вероятността Елхово и Ямбол да бъдат залети от водите – тази ситуация е често повтаряема и там хората са наясно и действат по установен алгоритъм.

Област Бургас

Частичното бедствено положение в Бургас няма да бъде отменено и днес, съобщиха от общината. Езерото Вая е пълно до ръба и трябва да се вземат допълнителни превантивни мерки. Затова екипи на общинската дирекция УКОРС, подпомогнати от доброволци, струпват по брега му още 1000 чувала с пясък.

Днес продължава едновременното изпълнение на възстановителни дейности и опис на щетите в най-пострадалите райони - кварталите Долно Езерово и Лозово. Там се правят допълнителни отводнителни канавки, от улиците се премахват наносите от кал и тиня. Още вчера Община Бургас осигури 5 помпи, които се обслужват от доброволци. Заедно с тези на Пожарната, те продължават да отводняват частни имоти.

Друга важна задача от спешния дневен ред е почистването на канала между Вая и морето от дървета и клони. Това ще позволи по-бързото оттичане на водата от езерото.

Притеснителните сигнали от граждани са в пъти по-малко, но все пак през последното денонощите са получени следните:

- За наводнени избени помещения, складови помещения и площи, дворове и пътища - 28 бр.
- За паднали, наклонени и разцепени дървета и клони - 25 бр.
- За изкъртени, паднали мазилки, счупени и паднали стъкла и ламарини - 15 бр.

Няма затворени пътища на територията на областта. Преливат язовирите Ясна Поляна и Ново Паничарево.

Област Смолян

Остава в сила бедственото положение в община Девин. Не са постъпили нови сигнали за наводнени площи. Продължава работата по разчистване на свлачищата и осигуряване на достъп до всички население места в района. Все още екип от водолази издирва мъж и жена, чиято кола падна преди два дни в р. Девинска.

Област Ямбол

Пожарникари извършват дейности по отводняване в град Ямбол и селата Завой и Попово. Към момента нивото на река Тунджа при гр. Ямбол е 472 см при критично ниво от 560 см, а при гр. Елхово е 402 см при критично ниво от 395 см.

Област Хасково

В сила е бедственото положение за територията на община Тополовград за селата Чукарово, Синапово, Княжево, Срем и Устрем. Нивото на река Марица към 11.00 часа при Свиленград  е 427 см /понижение със 7 см/, при Харманли – 433 см /покачване с 2 см/, при Димитровград – 364 см /понижение с 2 см/. Екипи извършват наблюдение на дигата на реката в Свиленград.

Област Силистра

Екип на РСПБЗН – Дулово е участвал в отводняването на къщи в село Долец. Няма данни за застрашени хора.

През последното денонощие са се разлели реките: Батова, Провадийска при гара Синдел, Камчия при с. Гроздьово, Айтоска, Факийска, Харманлийска, Черна и Бяла при гр. Смолян, Струмешница. Това става ясно от данните на Националния институт по хидрология и метеорология (НИХМ).

Речните нива в почти цялата страна са се повишавали, а на местата с критично високи нива са регистрирани и понижения, в резултат на оттичане (Луда Камчия при с. Бероново с – 120 см, опотамо при с. Веселие с -124 см., Арда при с. Вехтино с -241 см, Върбица при сп. Джебел с -387 см.).

По-съществените повишения са регистрирани в поречията: Осъм (при с. Изгрев)с до +184 см., Янтра (при гр. Каранци) с до+506 см., Врана с до +94 см., Марица (при Първомай, Харманли и Свиленград) с до +133 см., Места с до +131 см.

Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води, като при измервателните пунктове на р. Джулюница при с. Джулюница, р. Врана при с. Кочово, р. Луда Камчия при с. Бероново и Марица при гр. Свиленград са достигнали прага за внимание.

Днес, в резултат на метеорологичната прогноза, се очаква да започне оттичане на реките в страната, като са възможни известни повишения към устията им:

Дунавски басейн – в следващите 24 часа нивата на изброените реки ще се повишават в долните им течения, вследтвие на оттичане: Лом; Огоста, Скът, Искър, Вит, Осъм, Русенски Лом, Добруджанските реки, а в поречие Янтра се очакват повишения и по горното и средно течение на реката (притока й р. Лефеджа);

Черноморски басейн: р. Провадийска – цилия водосбор, р. Камчия – целия водосбор;

Източнобеломорски басейн:

„Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа„ и системата за предупреждение от наводнения по р. Арда - “ARDA Forecast” прогнозират, че след 04.02.2015 г. в поречията на реките ще се очакват изветни понижения, но нивата и на трите реки и на целите им водосбори трябва да останат под наблюдение. Повишения се очакват в долните течения при заустването им.

- р. Тунджа и притока й р. Мочурица - пиковете се очакват на 02 срещу 03.02.2015 г. при
селата Воденичане и Чарда и при гр. Ямбол, а на 03 срещу 04.02.2015 г при гр. Елхово, където речното ниво се очаква да се задържи по-дълъг период от време;

- Марица – в района на гр. Пловдив нивото на реката се задържа, а след гр. Първомай се
повишава, в резултат на оттичането, както на основната река, така и на притоците й. Временно понижение е отчетено и при гр. Свиленград.

- Арда – пиковете в поречието са преминали и нивата са в процес на понижение;

Западнобеломорски басейн – през следващите 24 часа се очакват повишения в средните и долни течения на реките Доспат, Места и Струма.

И днес над 400 служители на вътрешното министерство ще оказват помощ на хората от засегнатите населени места. Екипи от пожарникари и спасители ще продължат да извършват непрекъснато наблюдение над критичните места по поречието на реките и състоянието на основните хидротехнически съоръжения.

Осигурени са полицейски екипи, които да обезпечават сигурността и да опазват имуществото в евакуираните жители.

При необходимост служителите на вътрешното министерство, съвместно с представители на местната власт, са в готовност да извършат превантивно извеждане на жителите от засегнатите населени места.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове