Last news in Fakti

11 Февруари, 2015 20:35, обновена 11 Февруари, 2015 23:13 4 904 11

Правителственият самолет кацна аварийно в София

  • самолет-
  • правителство-
  • борисов

По-рано днес командирът на Авиоотряд 28 е подал оставка

Правителственият самолет "Фалкон", на борда на който се намира министър-председателят Бойко Борисов, в продължение на час кръжа над София, съобщи БНТ.

Най-вероятно причината е колесник, който не се е прибрал след излитането. Наложи се самолетът да изразходи горивото си и да кацне отново на летището.

Освен премиера в самолета са били директорът на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова, шефката на кабинета на министър-председателя, гардове от НСО, както и фоторепортерът и операторът на Министерски съвет, информира "Стандарт".

Самолетът кацна безпроблемно след час, предаде БНТ.

По време на инцидента премиерът Борисов е ободрявал останалите като им е разказвал смешки и е поддържал духа им, разказва "24 часа".

Борисов отива в Брюксел за участие в неформалната среща на върха на Европейския съюз (ЕС), на която трябва да се обсъдят бъдещите мерки за засилване на сигурността в общността.

Лицензирани специалисти от Швейцария ще направят експертиза за причините довели до принудителното кацане на правителствения самолет „Фалкон”. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на извънреден брифинг, във връзка с появил се технически проблем при излитането на правителствения самолет.

Предварителните данни показват, че малко след излитането на самолета се е появил технически проблем, който не е позволил да се затвори левият колесник на машината, обяви министър Московски. Във връзка с това екипажа на самолета е уведомил министър-председателя Бойко Борисов за ситуацията и е започнал да извършва необходимите облитания за да бъде изразходено част от горивото, както и да бъде огледано внимателно състоянието на всички колесници. Министър Ивайло Московски подчерта, че след преминаването на тази задължителна процедура е дадено разрешение за кацане, което е извършено нормално, а не аварийно.

Министър Ивайло Московски каза още, че са взети необходимите мерки от всички институции, имащи отношение със случая. Самолетът е запечатан и поставен под охрана, като утре след пристигането на екипа от швейцарската компания, имаща договор за поддръжка на самолета ще бъдат изработени експертизи и доклади за причините довели до днешната ситуация, допълни министърът.
 

Директорът на правителствения Авиоотряд 28 Атанас Балджиев е подал оставка днес – часове преди самолетът на премиера Бойко Борисов да се наложи да се приземи принудително в София заради технически проблем. Това съобщи още транспортният министър Ивайло Московски.

По думите му причина за решението на Балджиев е несъгласие с финансирането. Той заявил на Московски, под чиято шапка е авиоотряда, че „с финансовия бюджет, с който разполага, не би могъл да поддържа в нормална кондиция отряда”. Министърът посочи, че е било отправено запитване към Министерство на финансите, но отговорът е бил отрицателен.

В момента начело на авиоотряда е директорът по експлоатацията.

„Надявам се да е съвпадение”, посочи Московски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Самолет

    2 3 Отговор
    Много ще се радвам ако се разбият......чакайте да се прекръстя още веднъж.Пууууу...!!!!!!!!!!
  • 2 Неспящ

    1 1 Отговор
    колесник, който не се е отворил при излитане??? Dobre bi bilo nqkoi da chete statiite predi da se publikuvat.
  • 3 plam

    1 0 Отговор
    ако Бойко и коалиция нямат нищо общо с ДПС да приемaт веднага задължително гласуване,само така ще се отървем от ДПС
  • 4 авис рара

    3 1 Отговор
    Малка грешка :)
    Предполага се, че причината е колесник, който не се е отворил при излитане. Налага се самолетът да изразходи горивото си и да кацне отново на летището.....
    От моя малък авиационен опит показва, че колесникът не се е прибрал. Няма как самолет да излети, ако един колесник не се е отворил... Факти.бг направо сте за Нобел :)
    Летене с неприбран колесник е опасно при летене в този сезон, защото колесникът може да се обледени при по-продължителен полет на стандартна височина. При опит за кацане след рутинен полет от София - Брюксел самолетът може да се разбиее. Хвала на пилотите.
    А Факти да си четат дописките, че смешни стават.

    Коментиран от #7

  • 5 BOKOTIKBATA

    2 0 Отговор
    Ще излети,а горивото ще го платим ние!!!!!!!!!
  • 6 999

    1 0 Отговор
    То господ дава и предупреждения.
  • 7 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "авис рара":

    Доколкото чета написаното,колесникът НЕ СЕ Е ЭАТВОРИЛ/прибрал/ след иэлитането,а не че НЕ СЕ Е ОТВОРИЛ при иэлитане както си раэбрал,эащото на старта самолета стои върху колесника си на пистата,а не легнал по корем...като на плажа:)
  • 8 дядо поп

    1 0 Отговор
    Така е защото са им раздали самолети.На гол тумбак чифте пищови.Трябва да им дадат по една каруца и с нея да обикалятБедна държава би следвало да има бедни политици.Какво е това разточителство?
  • 9 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Цялата ни работа е такава,но важното при такава ситуация някой да ти се лигави и да ти разказва смешки защото обикновено времето мноооого бавно минава....
  • 10 добрата фея

    0 0 Отговор
    Както и да чета статията не видях да пише нищо за неотваряне на колесника, а само за неприбирането му и незатварянето му в ляво... Къде видяхте, че не се е отворил?
  • 11 лудия

    0 0 Отговор
    вички да се бяха натръшкали дано!другият път всики долу по най-прекия път!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове