Last news in Fakti

25 Октомври, 2015 10:26 1 091 0

ГЕРБ изпрати жалби за нарушения в София и още 5 общини

  • герб-
  • жалби-
  • нарушения-
  • софия-
  • общини

Жалби за нарушения в изборния ден в София и още 5 общини изпрати щаба на ГЕРБ.

ГЕРБ-София сезира ОИК и ЦИК за наличието на многократни опити застъпници на ДПС да бъдат дописвани под черта в избирателните списъци в избирателни секции в гр. София, в които тези лица не са вписани по постоянен адрес, с аргумент, че са служено заети лица. В няколко СИК в район “Люлин”, като например № 66 и 128, застъпници на ДПС са гласували по изложения начин, като са дописвани в допълнителната страница на избирателния списък.

Съгласно чл. 233 от ИК служебно заетите лица в изборите са само членовете на СИК и охраната на съответната СИК и само те могат да бъдат дописвани в избирателния списък, ако имат право да гласуват за съответния избор. В методическите указания на Централната избирателна комисия в раздел II “Действия на СИК по допускане на избирателите да гласуват” също е акцентирано, че застъпниците и представителите не са служебно заети лица и не могат да бъдат дописвани на допълнителната страница на избирателния списък.

Дописването на застъпници и представители на политически партии и кандидати е съществено нарушение на изборното законодателство. ГЕРБ-София призовава да бъде извършена последваща проверка дали така гасувалите лица са гласували само веднъж в изборния ден.

Организационният секретар на ГЕРБ-район „Оборище“ Николай Попов сезира ОИК, че в секционна избирателна комисия № 33 в район „Оборище“ се допуска гласуване за районен кмет на членове на СИК, които не живеят в района и нямат право да гласуват за районен кмет на Оборище.

ГЕРБ – Кула внесе жалба в ОИК за неправомерна агитация в изборния ден. В жалбата се посочва, че лек автомобил, облепен с агитационни материали на кандидата за кмет от БСП Николай Ненов, се движи в града и общината, и спира пред изборните секции.

В жалбата се констатира нарушение на чл. 182, ал. 4 от Изборния кодекс, според който не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден.

Жалбата е изпратена и до Районно полицейско управление – Кула и Районната прокуратура, тъй като облепения по този начин автомобил не отговаря на техническата спецификация на моторното превозно средство по талон.

Предизборният щаб на ГЕРБ в Община Ветово депозира тази сутрин в общинската избирателна комисия жалба във връзка с неправомерна предизборна агитация в село Кривня. Кандидатът за кмет на Община Ветово от ГЕРБ Димитър Денев отбелязва в текста, че към 7:10 часа Хасан Рамаданов Хасанов от Кривня е забелязан да разлепя плакати на партия ДПС пред  СИК № 180500013.  Това е нарушение на чл. 184 (1) от Изборния кодекс. Там е упоменато, че се забранява поставяне на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение през изборния ден и до края на гласуването.

В жалбата се настоява за навременни действия във връзка с отстраняване на допуснатото нарушение.

ГЕРБ-Силистра внесе жалба в ОИК с вх.№ 400 е във връзка с това, че членове на СИК в село Българка, които са представители съответно на партия ББЦ и Реформаторския блок, са във фактическо съжителство, с което драстично се нарушава Изборния кодекс.

ГЕРБ – Плевен внесе жалба в ОИК, заради това, че в една от избирателните секции в село Ясен член на комисията е съпругата на кандидат за общински съветник. Илияна Кръстева, съпруга на Георги Кръстев – кандидат за общински съветник от коалиция „Народен глас“, е член на комисия в нарушение на чл. 66, ал. 1 от Изборния кодекс, който гласи, че член на комисия не може да бъде кандидат, съпруг на кандидат или да се намира във фактическо съжителство с кандидат за съответен вид избор.

ГЕРБ – Плевен поиска отзоваването й като член на секционната избирателна комисия.

Упълномощеният представител на ГЕРБ – Карлово – Сребра Атанасова входира жалба до Общинска избирателна комисия – Карлово. Тя е срещу неправомерното назначаване на Пенка Почалеева-член на СИК в село Бегунци, чийто мъж е регистриран в листата на БСП за общински съветници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове