Last news in Fakti

29 Септември, 2011 13:48 841 0

Доклад: Задържаните не научават изцяло правата си

  • мвр-
  • арест-
  • отворено общество
Доклад: Задържаните не научават изцяло правата си - 1
Снимка: БГНЕС

Полицаите не разясняват достатъчно правата на задържаните в много районни полицейски управления на страната, констатираха от институт "Отворено общество", които представиха доклад от гражданско наблюдение на полицията от август 2010 г. до май 2011 г.

Неизчерпателното представяне на правата на задържаните крие предпоставка за нарушения, предупреди Звезва Ванкова, координатор на проекта. Този проблем е наличен в СДВР, където има необяснени поправки в регистрите по задържане.

Изследването е направено въз основа на 14 показатели. Напредък има за два от тях – намалели са сигналите за злоупотреба със сила и отношението на полицейските служители към задържаните лица, което се определя все по-често като „професионално“ и „любезно“.

В графата с „частично подобрение“ попадат материално-битово състояние в районните полицейски управление, хигиената, обособяването на обслужващи помещения и такива за настаняване на мъже, жени, непълнолетни и др.

Не е отчетен напредък за воденето на документация по задържане, осигуряването на медицински грижи, преводачи и други.

От общо 80 РУП, наблюдавани по проекта, само 19 се доближават в някаква степен до нормативните изисквания, става ясно още от доклада. Все още преобладаващият брой РУП не разполага със специално обособени помещения за разпит, а разпитите на задържаните лица продължават да се провеждат в кабинети или други помещения, които не са предназначени за тази цел.

Данните са сравнени с периода 2007 – 2008 г.

Намалелите сигнали за злоупотреба със сила не означават намаление на полицейското насилие като цяло, допълват от „Отворено общество“.

Извършените ремонти в сградите на районните управления на полицията пък основна са козметични. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА