Last news in Fakti

20 Декември, 2011 11:59 2 507 0

240 затворници спят в коридор

  • бхк-
  • затвори-
  • арест

Затворите и арестите у нас – трагична картина

240 затворници спят в коридор - 1

Неглижирането на затворите и арестите у нас има сериозна традиция – около 20-годишна, но все пак е налице воля за решаване на проблемите. Това констатираха експерти от Българския хелзинкски комитет (БХК), които анализираха резултатите от своя проверка из родните затвори и постъпилите жалби.

Лошото състояние на затворите нанася удар върху правата на държаните там, алармират правозащитниците. Българските затворници са с нарушени права спрямо тези в Европа, както и спрямо хората на свобода.

Пренаселеността, хигиената и затворническото насилие са най-сериозните проблеми, които бушуват в българските затвори.

Този в Бургас е в най-тежко положение – в един от коридорите на основната сграда съжителстват 240 лишени от свобода. В килиите спят по 44 човека на площ от 50 кв. м. при норма от 40 души, без собствен санитарен възел. Същото е положението с хигиената и във Варна.

Най-честите заболяванията са туберкулозата и хепатита. СПИН-ът също е проблем.

Състоянието на следствените арести е дори по-тежко – в килиите няма светлина, проветрение и възможност за престой на открито.

Винаги изпълнителната власт е била наясно, че са необходими промени в системата на местата за задържане, заяви Станимир Петров.

Пренаселени са съоръженията за задържане в Бургас, Пловдив, Плевен и други. Това поражда и ред други проблеми като тормоз и насилие, сексуални посегателства, затворническо робство и т.нар.

Нито едно правителство не е предприело мерки за състоянието на затворите у нас, обобщи председателят на БХК Красимир Кънев. Правени са опити за модернизация, като законови промени и ремонти, но това не е дало резултат и пак сме на опашката на ЕС.

Кънев определи картината в затворите и арестите у нас като „трагична“.

„Инвестицията там е инвестиция в по-голямата сигурност на българското общество. Когато от там излязат хора с потъпкано човешко достойнство и нарушени прави, ние не може да очакваме те да престанат да вършат престъпления. Това е инвестиция за всички нас“, категоричен е Кънев.

Д-р Георги Банков заяви, че системата на затворите малко по малко се реформира: „Затворите в общи линии са същите, но те вече изглеждат все по-зле и все по- неадекватно“.

Едва преди две години се заложиха стандарти за годишна бюджетна издръжка, за минималната площ от 4 кв. м. , която трябва да бъде осигурена на един лишен от свобода. Добрите намерения до момента остават повече на хартия, отколкото на практика, коментира Станимир Петров.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА