Last news in Fakti

1 Декември, 2015 19:30 1 219 1

От 1 януари минималната пенсия ще е 157 лв.

  • януари-
  • минимална-
  • пенсия

Това решиха окончателно депутатите за Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 януари до 30 юни 2016 г. ще бъде 157,44 лв. Това решиха окончателно депутатите за Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. От опозицията се обявиха против замразяването на редица социални плащания. 

За пенсии догодина ще бъдат похарчени над 8 милиарда и 700 милиона лева. Догодина държавното обществено осигуряване ще разполага с малко над 10 милиарда лева. По-малко от половината от тези пари ще постъпят като приходи от осигурителни вноски, което според опозицията е силно подценено. 

От 1 юли до 31 декември следващата година най-малката пенсия за стаж и възраст ще е 161,38 лева. Не бе прието предложението на ДПС от средата на 2016 г. минималната пенсия да е 171,38 лева.

"Подценявате приходите, за да може след това преизпълнението да бъде част от намаляването на общия дефицит.  Да, ама от друга страна пък подценяването на приходите не позволява размразяване на социалните плащания и това е големият проблем", коментира Хасан Адемов от ДПС.

Мнозинството отхвърли и предложението на Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт от януари до юни най-малката пенсия за стаж и възраст да е 300 лв. /колкото е официалният праг на бедност у нас/, а от 1 юли до края на годината да нарасне на 306 лева.

От БСП също поискаха размразяване на социалните плащания, като едно от исканията е втората година от майчинството да се обвърже отново с минималната работна заплата и да стане 420 лева месечно, а не 340 лева, както е в момента.

"Не е справедливо да замразявате майчинство и безработица. Вие догодина ще вземете повече пари от тези хора, а ще им дадете по-малко. Поне това, което им взимате допълнително, им върнете през плащания. Срещу тези осем милиона за майки и два милиона за безработица, стоят два милиарда за капиталови разходи т.е. не разписани за какво - за строителство и ремонти и позволете да допусна, част от тях за кражби", заяви Корнелия Нинова.

"Сега минималната работна заплата е 380 лева, а ако извадим от нея личните данъци и осигуровките, нетното изражение на минималната работна заплата ще е 297 лева, което е по-малко от 340. Същата е постановката, ако извадим личните осигуровки и данъците от 420 лева, каквато ще е минималната работна заплата догодина и пак ще е по-малко от 340. Когато ще се повиши повече минималната работна заплата, тогава може би ще има смисъл", заяви от своя страна Мариана Тодорова от АБВ.

„Хубаво е да не делим децата, към коя партия принадлежат, а да се обединим, защото става въпрос за бъдещето на страната”, каза Драгомир Стойнев от БСП. Менда Стоянова от ГЕРБ пък му отговори: „Вашите избиратели не са във фертилна възраст”.

Михаил Миков пък припомни, че 13 500 деца от тези, които трябваше тази година да бъдат първи клас, не са тръгнали на училище в България. Той добави, че има ясен спад на раждаемостта в сравнение с миналата година, когато е управлявало „лошото” правителство на Орешарски. Миков заяви, че управляващите имат възможност да подкрепят предложението за увеличаване на обезщетенията за отглеждане на дете от 1 до 2 години.

От Реформаторския блок поискаха размерът на дневният минимален размер на обещетението за безработица да е 8 лв., но това беше отхвърлено и след прегласуването в залата. Като аргумент за запазване на размера на минималното обезщетение за безработица на 7 лева и 20 стотинки на ден, Менда Стоянова заяви, че не бива младите хора да се стимулират да остават извън пазара на труда за дълго време и да разчитат единствено на парите от държавата.

Минималният осигурителен праг за земеделските производители остана 300 лева - това стана, след като част от депутатите от ГЕРБ подкрепиха искането на ДПС за запазване на минималните осигуровки на земеделците и тютюнопроизводителите и се отказаха от първоначалния вариант за увеличението им с 30 лева.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кандидат пенсионер

    0 0 Отговор
    А заплатата на депутатите се ПОВИШИ С 186 лв. !!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове