Last news in Fakti

8 Декември, 2015 17:16 22 424 85

Прекратяват регистрацията на колите без валидна "Гражданска отговорност"

  • гражданска отговорност-
  • автокаско-
  • кат

Стикерът е като бандерола на акцизните стоки. Стикерите се печатат като ценни книжа от Гаранционния фонд

Прекратяват регистрацията на колите без валидна "Гражданска отговорност" - 1
Снимка: АП/БТА

Служебно ще се прекратява регистрацията на коли, за които не е сключена „Гражданска отговорност“.

Това решиха депутатите от икономическата комисия при гледане на промените в застрахователния кодекс.

По този начин всеки, който шофира кола без „Гражданска отговорност“ ще бъде изправен пред строги санкции за управление на кола без регистрация и валиден годишен технически преглед, съобщиха за Факти.бг юристи, участвали в изготвянето на промените.

Измененията в законите ще доведат до факта, че автомобилите, които се движат по пътищата ще бъдат с Гражданска отговорност всички ще бъдат застраховани. В момента има разминаване между регистрираните коли в КАТ и сключените за тях застраховки. Този процент се движи между 20%-30%.

Освен това гражданите ще могат да сключват задължителната застраховка за шофьорите, както и опцията автокаско онлайн. Това ще става без изискване за електронен подпис, тъй като това би било пречка пред голяма част от българите.

Плащането пък ще може да се извършва с дебитна или кредитна карта.

След онлайн застраховката самите застрахователи ще са задължени в срок да изпратят по куриер договора за застраховката и стикера за "Гражданска отговорност".

Стикерът е като бандерола на акцизните стоки. Стикерите се печатат като ценни книжа от Гаранционния фонд. Със стикерите се удостоверява истинският срок на сключените застраховки "Гражданска отговорност", обясниха от Комисията по финансов надзор (КФН).

Според депутатите това ще доведе до конкуренция и смъкване на цената на задължителната полица с между 20-40 лв. за гражданската и повече от 40 лв. за каското. Според брокерите обаче това не е вярно, особено когато полицата се плаща не накуп за срок от 1 година, а на 3-4 вноски. Оскъпяване ще има най-малко заради таксите за куриер.

Окончателното решение за новите правила ще бъде взети тази седмица в пленарната зала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2399

    4 5 Отговор
    Аз карам кола вече 10 години без гражданска и преглед, данъка ми е достатъчен.....до го под...т лапачите

    Коментиран от #17, #59

  • 2 копеле

    5 0 Отговор
    Ееее ма и ти си голямо к..ле бе, евала.
  • 3 до 2399

    3 5 Отговор
    Следващите 10 год. ще плащаш .....иначе без номера няма как да караш...
  • 4 Доктор Соломон

    4 2 Отговор
    Искат само да лапат мошенници. Като са толкова " умни" защо не направят застраховката на книжката а не на колата, защото няма толкова лапачка. Да се задавят ДАНО. 25 години ни управляват кръгли идиоти, на които основната цел е да ни вземат парите. А, насреща нищо, нито пътища, нито осветление...
  • 5 Вацата

    5 2 Отговор
    Пълни глупости! Аз не живея в Бг идвам си в годината 2-3 пъти през 3-4 месеца. За какво да им пълня гушите всеки път си сключвам нова полица и си плащам 40-те лева за старото рено. А сега ще ме задължат да плащам годишна без да е ползвам за да не ми спрат колата от движение. Тия лобисти не се наядоха само измислят нови закони и допълнения удобни на определени кръгове компании и извиват ръцете на хората.

    Коментиран от #9

  • 6 Румен Янев

    3 2 Отговор
    Автомобила е движимо имущество и ако караш без гражданска отговорност може да спрат от движение колата но чак да прекратят регистрацията си е някаква тъпня бокова дето никъде я няма!!!Ако не платиш данъка на апартамента трябва да те изгонят ли????Това че си в нарушение не означава че трябва да ти се отнеме собственноста а трябва да ти се наложи глоба - както е по целия свят!!!!Твърдо против съм към тези дето не плащат винетки...данъци...Г.О. и си карат но това е пълна тъпня !!!
  • 7 бай Иван

    4 1 Отговор
    Те на старите хора пенсиите няма да вдигнат ,че едва оцеляват с по 150лв обаче вижте каква лакомия.Ха не си платил и хайде сбогом!Това е......
  • 8 Румен Янев

    4 1 Отговор
    Фашизъм в действие - но насочен към собствения народ защото Хитлер се грижеше за нацията си !!!ТЪПИ САМОВИЖЕЩИ СЕ БИДОНИ-ТОВА СМЕ СИ ИЗБРАЛИ !!! ХА ДА НИ Е ЧЕСТИТО!!!!
  • 9 onq s konq

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Вацата":

    Простичко е-спираш да се връщаш и нямаш проблеми.Пък и не виждам логика след като принципно не живееш в България,да се мъчиш да променяш тукашните порядки.Впрегни цялата си енергия да промениш тамошните закони- в държавата в която пребиваваш:)

    Коментиран от #21

  • 10 Дядо поп

    3 1 Отговор
    Малко е това,трябва да режат и единия тестис на
    провинилия се водач,ако е жена махане на яйчник ако
    ли не рязане на ухо крайник,докато се стигне до главата.
    Това заслужават хора,който търпят да ги управляват тези
  • 11 кроко

    3 1 Отговор
    Е що за глупост, само простотии от нашата държава - има си причина за разминаването между броя на регистрираните в КАТ коли и тези с ГО и причината не е само в шофьорите, дето карат безс ГО - имаме пътнически бус, който го ползваме само и единствено в края на пролетта/началото на лятото за екскурзии когато се съберем повече хора. Минаваме технически преглед, плащаме вноска за 3 месеца ГО и си го караме. Сега какво - ако не плащаме за цяля година номерата ще стават невалидни. Освен това има и много хора с по няколко коли, една от които просто не се ползва и съответно не и правят застраховка. М*м* им и тъпите парчета дето се въртят в парламента!
  • 12 Румен Янев

    3 2 Отговор
    Няма какво да кажа единствено - Бягай народе тук живот няма!!!СИК....ВИС.... са си на власт!!!!Мутрите се внедриха в парламента и на хорицата им е писано!!България си отиде...Ама в този сайт кой ли да чуе за какво говоря??
  • 13 abv

    2 1 Отговор
    Тези горе в парламента особенно от "икономическата комисия" изобщо не разсъждават трезво. Аз например ползвам единия от автомобилите си само 6 месеца.Плащам му ГО за тези 6 месеца.Защо насила ме принуждават да плащам за цялата година.Не ми пука изобщо че данните на КАТ се разминават с тези на гаранционния фонд.Явно и логично господа парламентаристи от горепосочената комисия има много хора като мен които не ползват автомобилите си целогодишно.

    Призовавам всички ощетени хора на протест ако тази простотия мине през гласуване. Мачкат ни са всичко в тази държава и ние си мълчим. Знаем кои са сегашните застрахователи и някой техен представител или представители в тази комисия и ли парламента има интерес да им повишим приходите , без да ползваме автомобилите си. На каква логика почива прекратяването на регистрацията лично аз не хващам.Какво общо има регистрацията със застраховането.При рагистрацията ти правят първоначален преглед на автомобила, номера и т.н.Какво общо има това със застраховането. И как така ще ми прекратят регистрацията след като съм си платил и всичко с автомобила ми е ок и технически и документално.Тези тъпоъгълници дето ги мислят тези неща първо да се запознаят каво е първоначална регистрация и какво включва.Аз съм си платил за регистрацията и аз мога да подам молба за прекратяване.Лично аз ще съдя държавата и КАТ ако ми се отнеме по някакъв този начин регистрацията.

    Специално за тези от комисията.В закона е предвидена глоба за управление на МПС без ГО.
  • 14 Румен Янев

    1 2 Отговор
    ПРЕДЛАГАМ НА ГЕРБ - Ако си ял сланина....пушил цигарка и си пил ракиика да ти се прекрати ЕГН-то и да отидеш във вечните ягодови поляни откъдето връщане няма!!!Хората в тази държава трябва да са въздържатели от всичко което им вреди и най-важното ДА ГЛАСУВАТ защото иначе-кофти!!!
  • 15 smolata

    1 1 Отговор
    Хайде гласувайте пак за ГЕРБ, деца. Такса втора риза ми звучи бая реалистично вече, а ако си я дал на ближния - данък 23% близки и приятели! Относно гражданските, на мой въпрос в КАТ при регистрация на ремарке: по закон ако стане ПТП с кола с ремарке, гражданската на колата покрива щетите...защо е тая гражданска на ремаркето? Отговор на длъжностното лице: Ако ремаркето без да е вързано за колата причини материални щети!!! Аз лично знам за 2 варианта -теглене и прибиране в гаража. Ако изкочи от гаража и ограби банка ли е хипотетичния им вариант, в който се налага застраховка?

    Коментиран от #24

  • 16 тиквата

    1 1 Отговор
    Абе малко му е тоя секс на тоя народ ,боко го е.. народа го избира къв е извода-ми на народа му харесва, е нека тогава от всички благинки поне тази да му остане на тоя народ,СЕКС ДО ДУПКА И ТОВА Е :)
  • 17 коки

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "2399":

    защо никои не повдигне въпроса че няма номера за регистрация от 1-месец

    Коментиран от #18

  • 18 коки

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "коки":

    това няма как да се случи в европа
  • 19 Леле Мале

    0 1 Отговор
    ЗАВЪРШЕНИ ИДИОТИ!!!!! Мотора си го ползвам 3 месеца в годината и трябва да му платя гражданска за цяла ли???? ИДИОТИ
  • 20 хан крум

    1 1 Отговор
    Защо имам усещането ,че болшинството от негативните коментари са от хора,които карат колите си без ГО?За разхайтената ни разсипана държавица и нейното население оправията са единствено строги и сурови закони и правила,които да дисциплинират обществото..Хак да ни е!

    Коментиран от #43

  • 21 tost

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Онзи,комунизма свърши преди повече от 25 г.То,ва е нагледен капитализъм ,например на запад по светофарите има камери,които по номера на колата разбират дали имаш гражданска и дали си минал преглед,следва глоба(ако нямаш застраховка или преглед).Не плащаш - добре,обаче след няколко години,при достигане на определена сума,имат право да ти вземат всички пари в банката,плюс всичко движимо и недвижимо имущество.Правилно е да ти вземат номерата ,при полужение че нямаш гражданска или преглед.

    Коментиран от #23

  • 22 Бмв Фен

    0 1 Отговор
    То лошо няма бе. И аз едната кола не я карам лятото, мотора не го карам зимата. Ще правим тази гимнастика през 6 месеца. Висене по гишета, плащане на номера и т.н. Даже старите ще мога да си ги събирам вкъщи, нали все пак са невалидни...Умно измислено. Виждам след някоя друга годинка, да се почне и с убийства на депутати... няма как да се размине...
  • 23 мотофен

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "tost":

    Къде отиваш ти бе човече... кой ти говори за каране без гражданска. Тук от колегите се говори, че не всяко МПС трябва на всяка цена да има гражданска, а само тези на пътя. Каква вреда ще направи мотопеда януари като не се кара. Пък ако искаш- карай си го, но с гражданска. Каква вреда ще направи една кола-прооект, която е на половина реставрирана и си чака в двора, например. Хубаво казваш - караш без гражданска - снимка, глооба, неплащане - съдия изпълнител, ма тук говорим -имаш кола, отиваш за 2 месеца в чужбина, колата не е карана 1 метър-нямаш гражданска-нямаш регистрация-нямаш преглед. А на тоя твоя възлюбен запад ако не караш колата как ще те снима светофара? Пробвай се да мислиш малко от малко преди да пишеш... съвет просто, че се излагаш.
  • 24 onq s konq

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "smolata":

    Ще ти кажа за ремаркето за което протестираш и се мислиш за прав:ЛИЧНО БЯХ СВИДЕТЕЛ В БОЛНИЦАТА В ПЛЕВЕН преди време,когато приеха човек със счупен череп при адски нелеп инцидент на пътя.С две думи -пътуват си служебно колеги с микробус през деня,от насрещно идващият камион с ремарке/двуколесно/ същото се откача от теглича на камиона,предницата му се вирва нагоре и влетява директно върху микробуса,набождайки го като метален шиш през предното стъкло с неговия си теглич или както там се казва приспособлението му за теглене от друго МПС.А от препоръките ти няма нужда -пак ще си гласуваме за ГЕРБ,но тоя път с двете ръце!

    Коментиран от #26

  • 25 12345

    2 0 Отговор
    Шест месеца колата ми стои във гаража и аз трябва да им плащам ГАРАЖданска отговорност.
  • 26 смолата

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    Инцидентът е станал докато ремаркето е теглено от МПС, следователно гражданската на съответното поема разноските. Специално за теб да ходиш да докладваш на ГЕРБ, щото те виждам, че си много голям умник, а ръцете ти са заети да пишеш противни коментари по сайтовете - звъни им и им предложи да има гражданска отговорност и за тасовете - виждал съм порязна рана от изхвърчал тас. Изхвърчат и гуми, барабар с джантата - и те може да направят беля - отделно да се застраховат. Ще дойде ли ден да ти писне да събираш минусчета по форумите - вредиш си на партията!

    Коментиран от #27

  • 27 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "смолата":

    Аз ти казвам че РЕМАРКЕТО СЕ ОТКАЧА ОТ МПС-то И ВЪРВИ НЕУПРАВЛЯЕМО И ПО ИНЕРЦИЯ,ти си пееш твоята?!И точно в тоя случай ще се плати на пострадалите по гражданската отг на ремаркето,а не на МПС то което го е теглело.Колкото до минусчетата-казвал съм го и го повтарям-ПЛАЩАТ МИ НА МИНУСЧЕ,така че ми ги пишете на макс:)
  • 28 жьтвариа

    0 1 Отговор
    е.атии дьржавата ще ни морят няма накьде
  • 29 Аз

    2 1 Отговор
    Всъщност не казват точно, че автоматично ще прекратяват регистрация при изтичане и не подновяване на гражданска. Може би, само когато те хванат да караш без такава. Донякъде е добра идеята - смъкват номерата на нарушителя и дотам. За тези, които карат само няколко месеца годишно, може би ще плашат само за тези месеци (на вноски), няма да са нарушители по смисъла на това предложение, защото като ги спрат ще имат застраховка, а когато не карат и нямат няма да има как да ги спрат и това нарушение да им отнеме регистрацията Има неяснота и гадаене, да видим все пак какво ще измислят :) ... но като цяло не подкрепям електронното плащане. Първо, защото надали ще има ефект с намаляване на цената, а точно обратното. Второ, защото електронното плащане ще остави без работа доста хора, посредници в офисите. България няма индустрия и всяко съкратено работно място в услугите рефлектира върху всичко, търговия, туризъм и т.н. Нещата са свързани и трябва много да се мисли, преди да се приема нещо.
  • 30 Бмв Фен

    1 0 Отговор
    Ще си намерят друга работа. Не ми казвай, че хилядите служители във всеки град на SDI примерно, ще останат без работа. За да мога аз да си плащам по-малка застраховка. И трябва да ги съжаля..
  • 31 onq s konq

    0 1 Отговор
    Понеже в застраховането винаги е имало "много хляб" и принципно ми е "хоби",ще обясня за какво става дума на практика.Миналата година застраховката ми изтече някъде около Нова година,но тъй като не карам по сняг/а имаше/,я поднових чак в началото на март,т.е. 2 месеца не съм имал застраховка и не съм карал.Сега с новите изменения ако МАКСИМУМ 1 МЕСЕЦ след изтичане на застраховката същата не се поднови,АВТОМАТИЧНО/КОМПЮТЪРНО/ КАТ прекратява регистрацията на колата.Ако тя не се кара-няма глоби,няма такси.Ако обаче възникне нужда от ползването й,необходимо е да се отиде в КАТ,да се представи новосключената застраховка и ДА СЕ ПЛАТЯТ СЪОТВЕТНИТЕ ТАКСИ като за спряно от движение МПС което предстои да бъде пуснато ,със съответния технически преглед естествено.Принципно нещата са идентични със случайте когато някой не си е платил тока,откачат го и после плаща такса за да го закачат отново.Каква е целта:Първо-пари в хазната.Второ-/по-важно от първото/-Много МПС-та в чужбина с БЪЛГАРСКИ НОМЕРА продължават да се упрамляват и след изтичане на застраховката в България.Когато станат причина за ПТП ТАМ,баснословни суми от причинените по вина на водача щети СЕ ПРЕДЯВЯВАТ КЪМ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА/ЗАСТРАХОВАТЕЛЯТ НЕ ПЛАЩА СЛЕД КАТО НЯМА АКТИВНА ЗАСТРАХОВКА/ И НИЕ ГИ ИЗПЛАЩАМЕ МОМЕНТАЛНО,а после вече по съдебен път ги предявяваме към виновния водач чрез РЕГРЕСЕН ИСК...ако се върне в България,ако изобщо е българини стъпи на българска земя и ако не е минал давностния срок или с две думи "Я камилата,а камиларя".И точно с тая цел основно държавата България иска да прехвърли тоя вид значителни плащания към застрахователите.

    Коментиран от #35

  • 32 Тарикати

    1 2 Отговор
    Ако всички си плащахте, нямаше да се налага да приемат такива закони. Не може да се живее вечно на гърба на другите.
    А ти ваца не плащаш в БГ, но явно не плащаш и там където живееш. Би трябвало да те е срам. Разберете не може само да се оплаквате. Трябва и да давате на това общество. Иначе ще продължавате да си мизерствате.
    А за това, че политиците крадат... не отдавна имаше избори. Какво направихте!?

    Коментиран от #52

  • 33 Краси

    0 1 Отговор
    До кога всеки в България ще говори и пише това което неразбира. Нека ми обяснят депутатите как ще намалее цената на застраховка гражданска отговорност, кой ще плаща на куриера и т.н.,а и сега застраховката се издава електронно
  • 34 кроко

    1 1 Отговор
    "Защо имам усещането ,че болшинството от негативните коментари са от хора,които карат колите си без ГО?"

    Щото си типичен ганьо, дето не си е направил труда да прочете какви обстоятелства описваме аз и другите хора, когато казваме че това, което предлагат дупетатите не е логично и правилно.
  • 35 кроко

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "onq s konq":

    Конски, ти никога не си блестял с умни изкзвания и в случая пак е така - за случая дето го описваш с ремаркето, трябва затраховката да се покрива от застраховаателите на камиона - иначе по твоята логика би трябвало да се прави застраховка ГО и на товарите, щото примерно я си представи, че караш бус с железа, някое падне в движение и причини щети на други коли -е какво ще си направиш ли застраховка на товара преди да тръгнеш. Друг е въпроса као пак поради някакви застрахователни врътки в закона щетите не се поемат - аз казвам, че е логично застрахователите на камиона да платят щетите, в крайяна сметка то затова и името на ЗАстраховката е "Гражданска отговорност" - водачан на МПС-то отговаря за последствията, пък били те причинени и от някакво ремарке.

    А сравнението ти със спряния ток не е логично, щото ти веднъж си си платил за регистрация на МПС-то - все едно такса "включване" в ел.мрежата; и си плащаш данъците към общините, без значение дали я караш колата или не - тоест си плащаш такса за това че колата ти се води на отчет и е противозаконно да ти прекратяват регистрацията ако нямаш гражданска - за да спреш да плащаш данъци на кола, която не караш ,трябва да и върнеш номерата - тоест да прекратиш регистрацията. Щом си плащаш данъка на колата иамш право и на регистрация!

    Коментиран от #36

  • 36 onq s konq

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "кроко":

    В момента готвя картофена супа и пиша тук ОБРАЗОВАТЕЛНО за да ми мине времето.И мн ме дразни когато разни индивиди като теб се изказват относно блясъка на ума ми-НЕ МЕ ОБСЪЖДАЙТЕ БЕ?!!-ЧЕТЕТЕ АКО ИСКАТЕ ДА ПОУМНЕЕТЕ,ИЛИ НЕ МЕ ЧЕТЕТЕ АКО ИСКАТЕ ДА СИ ОСТАНЕТЕ ТАКИВА КАКВИТО СТЕ ПО РОЖДЕНИЕ:)Та на въпроса относно ремаркето:ЗАКОНОДАТЕЛЯТ е решил,че товарите в камиона са ПРИЛЕЖАЩИ КЪМ НЕГО ПОРАДИ СПЕЦИФИКАТА НА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО МУ И ЩЕТИТЕ ПРИ ИЗПАДНАЛИ ОТ КАРОСЕРИЯТА СТОКИ И ПРЕДМЕТИ ПРИЧИНИЛИ ЩЕТИ НА ТРЕТИ ЛИЦА СЕ ПОКРИВАТ ОТ НЕГОВАТА Г.О.Ремаркето е ОТДЕЛНА ЕДИНИЦА и следва да има отделна Г.О.Така е по закона,с неговата си логика.А ако се понапънеш малко с мисленето ще асимилираш въпросната логика,че НЕ МОЖЕ ЕДИН КАМИОН ДА НОСИ ЕДИНИЦА СТОКА А ДРУГ С 4 РЕМАРКЕТА-5 ЕДИНИЦИ/респективно с 5 пъти по-голяма печалба/,да бъде 5 пъти по-рисков на пътя е да плаща колкото единичния камион...за сметка на застрахователя!Ще те просветля и по-професионално относно казуса:Застрахователно събитие е това,което настъпва ВНЕЗАПНО И ИЗВЪН ВОЛЯТА НА ЧОВЕКА...и само тогава има плащане.В случая с откаченото ремарке застрахователят задължително ще плати на пострадалите по Г.О. на ремаркето,но с помощта на ВЕЩО ЛИЦЕ следва да изясни дали ремаркето е било прикачено немарливо и от кого,или е инцидента е рузултат на скъсан болт примерно.Затова задължително се иска и резултат от ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НА СЛЕДСТВИЕТО НА МВР по случая.А има ли виновен,има и регресен иск за сумата,изплатена на пострадалите.Колкото до това че не виждаш логика в примера ми със спрения ток- бъркаш две СЪВСЕМ ОТДЕЛНИ ИНСТИТУЦИИ-КАТ И ОБЩИНА.Данъкът на колата отива в касата на общината и е за ремонт на общински пътища,а таксата в КАТ отива в държавната хазна ,защото Полицията е държавна фирма/все още/:)

    Коментиран от #37, #54, #78

  • 37 Кочо

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "onq s konq":

    А ти като си толкова умен можеш ли да обясниш на нас простите защо когато настъпи някакво събитие и никой не иска да плаща? Ние си плащаме гражданска отговорност а когато се наложи да получаваме ни дават един дълъг..... А онези от Каското не ми се мислят изобщо.Там ги подхвърлят като топки Скоро на един приятел му удариха колата с пълно Авто каско закара я в сервиз техен позакрепили я и го изхвърлили от срвиза защото застрахователя прекратил плащанията.
  • 38 Геолог

    1 1 Отговор
    Колите без сключена ГО трябва автоматично да се свалят от регистрация и специални екипи да им свалят табелите още същия ден.

    Автомобилите да не могат да стоят без рег. табели повече от 7 дни. След изтичането на този срок, да ги вдигат и директно на вторични, парите - на сметките на общините !

    Хванатите без книжка или пияни - колите се конфискуват и отиват директно на вторични, независимо чии са. В ЗЗДП и сега има точка, която забранява на водачите да дават колите си на неправоспособни или употребили алкохол лица.

    По този начин хиляди 20 годишни бангии ще изчезнат от улиците и ще разтоварят трафика въобще, а собствениците на другите много добре ще мислят на кого дават колите си...

    Всичко да може да става онлай, а готовите документи да се получават по куриер. При застраховка КАСКО, застрахователя да идва да снима колата ти на място, в определен от клиента час, при това, в деня на сключване на застраховката.

    А посредниците, примерно от СДИ, да се преквалифицират да снимат коли, или да се връщат обратно на село, при дарадонките и фъшкиите !

    Коментиран от #41, #47

  • 39 Ваня Попова

    0 0 Отговор
    Не знам къде си сключваш застраховките но аз лично не съм имал забавяне с плащания повече от десет дни.
    А и в края на краищата когато ти си виновен за нещо не знам защо чакаш нещо от някой.
  • 40 Станислав Стаменов

    0 1 Отговор
    Служебно пракратяване на регистрацията на МПС
    извършва се:
    след уведомление от компетентен орган за регистрацията на превозното средство в държава - членка на ЕС, ЕИП, или Конфедерация Швейцария;
    след уведомление от компетентен орган в държава извън ЕС, ЕИП или Конфедерация Швейцария за регистрацията на превозното средство в съответната държава и предоставяне на табелите с регистрационните номера;
    след уведомление от компетентен орган на друга държава за унищожаването на превозното средство или предаването му за разкомплектоване в чужбина;
    след уведомление от компетентен орган на друга държава за конфискация или отнемане на превозното средство в полза на съответната държава;
    след писмено уведомление от службите за контрол по чл. 167, ал. 2, т. 3 ЗДвП, определени от кметовете на общините, предоставяне на табелите с регистрационните номера и документи, че превозното средство е прието за разкомплектоване;
    след писмено уведомление от службите за контрол по чл. 167, ал. 2, т. 3 ЗДвП, определени от кметовете на общините, за идентифициране на превозно средство по номера на рамата или друг идентификационен номер и предоставяне на документи, че превозното средство е прието за разкомплектоване;
    при установяване, че ПС е регистрирано с подправен, заличен или повреден идентификационен номер; прекратяването се извършва след разпореждане на орган на съдебната власт.
  • 41 Бмв Фен

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Геолог":

    Абе я отивай на училище. Лятото съм в чужбина и колата ми е в гаража. Да и плащам Гражданска на кое отгоре? На кое? Папагали, всичките сте силни дето ги приказвате тези неща. Заради някой дето кара без Гражданска, ще страдам и аз. Ми да забранят алкохола е, карат пияни. Пълна забрана за продажба на алкохола и ще намалеят на 90% катастрофите. Никой не мисли нормално ей...заради такива държавата ни е на тоя хал.
  • 42 ЗАЩО

    0 1 Отговор
    И защо някой ще ми сваля колата от движение, ако не се използва? Живея 6 месеца в България и останалите прекарвам по Европа. Колата остава в гаража и не излиза от там по около 6 месеца. Винаги съм си правил гражданска на вноски х 2, като съм казвал да не ми звънят, защото няма да платя втората вноска! Просто не ми трябва, няма да я ползвам. А сега колата ми ще седи в гаража, но трябва да и плащам застраховка и преглед. Защо?
  • 43 Дядо поп

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "хан крум":

    Ти изглежда не четеш други коментари ,не виждаш,ли,че
    собствениците на коли,кемпери,каравани,използвани
    сезонно негодуват за това,че ползват МПС-то месец два
    а трябва да плащат целогодишна гражданска.
    Да му писне на човек от тикви ,който се правят на интерес-
    ни,ами тиквата си личи под фасадата.
  • 44 b b simon

    1 1 Отговор
    Общо взето тъпи обяснения и доводи на някои де се обясняват че били в чужбина за известно време и в този период не им трябвало "гражданска отговорност".

    Първо, договор за ГО се сключва за една година а на колко вноски се плаща това не е интересно!
    Второ, ако искаш да не плащаш повече ГО сваляш МПСто от движение!
    Трето, ако не ти харесват наредбите или законите, подемаш акция за да ги промениш, ако неможеш спазваш съществуващите в момента!

    Коментиран от #56

  • 45 хаха

    0 1 Отговор
    Голям си тарикат бе, ти ли ще купиш на 98 % от хората коли на по максимум 10 години ??? Ти какъв си, че ще казваш кой какво да прави? Айде заминавай за Камбоджа и не ни тормози със НЕкомпетентното си мнение или по-скоро се хвърли в някои вторични суровини... смешник.. Заради тебе и такива като тебе сме на този хал.. заедно с боко и компания на вторични да ви претопят!!! и изхвърлят в някой канал
  • 46 xyz

    1 2 Отговор
    "Гражданска отговорност" на съответния гражданин, а не на автомобила. Караш която и да е кола, но отговорността е изцяло твоя!
    А, и номера (табелата), си я купуваш и става твоя собственост!

    Коментиран от #48, #49

  • 47 хаха

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Геолог":

    Голям си тарикат бе, ти ли ще купиш на 98 % от хората коли на по максимум 10 години ??? Ти какъв си, че ще казваш кой какво да прави? Айде заминавай за Камбоджа и не ни тормози със НЕкомпетентното си мнение или по-скоро се хвърли в някои вторични суровини... смешник.. Заради тебе и такива като тебе сме на този хал.. заедно с боко и компания на вторични да ви претопят!!! и изхвърлят в някой канал
  • 48 ЗАЩО

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "xyz":

    Разбирам, че явно си застраховател или имаш интерес от тези неща.
    Аз немога да променя закона, защото съм обикновен човек, надявам се тези за които съм гласувал да променят закни. Избрал съм да гласувам за тях, защото им вярвам, че ще променят нещата с цел по-добро.
    Първо: Защо срока на договора за Г.О. не се сключва за срок от 3,6,9 12 месеца?
    По твоята логика, за мен глупава давай да махаме винетките за седмица и месец и да пускаме само за година пък ако ти изнася!
    Второ: Аз искам и ще плащам г.о. Но искам да плащам за нещо което потребявам! Това са основни "принципи" на съвременните икономически тенденции, ама ти явно не ги бръснеш.... ;-) и досега съм правил така, карам 4-5 месеца плащам за 6. През останалото време колата ми седи в гаража и не пречи и не застрашава никой, няма нужда някой да ми поставя ултиматоми че ще я сваля от движение?
    Не искам да се заяждам, но това че към даден момент имаш някакви възможности не ти дава мралното право да коментираш по този глупав начин. И да те питам нещо ей така, имам няколко приятели които имат колекция от стари автомобили, единичт има повече от 10 коли, другият е със скромните 2 (тези са по-известни, като олд таймери) те напускат гаражите не по-вече от 1-2 пъти в годината, някой не напускат и толкова? И те ли трябва да плащат за по 1 година според теб? Морално ли е? А мотористите?
  • 49 ЗАЩО

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "xyz":

    Може, ама не и в България, по добре е да ти свалят табелите, може и в затвора да те вкарат :-)

    Коментиран от #53

  • 50 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
    дано тези които са рискови да плащат повече а тези които са съвестни да плащат по малко така би трябвало да бъде. а стикерите наистина са безсмислени и полиците като те има в системата и камерите следят дали имаш ще е по лесно и няма да има шофьори който карат без платени гражданска
  • 51 Моториста

    0 3 Отговор
    ВЪПРОС: Къде да си залепя стикерите за "ГО", "ГТП" и "Винетка" на мотора? И след като ОТГОВОРА е НЯМА КЪДЕ защо трябва да са задължителни
  • 52 Шофьор

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "Тарикати":

    Едно време, когато цените бяха съобразени с доходите на народа хората се редяха на опашки за да не са длъжни на държавата. А сега е мутренски рекет с държавно участие. Да Ви е честита демокрацията.
  • 53 xxx

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "ЗАЩО":

    Към 44, не към 46.
  • 54 Г О

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "onq s konq":

    А парите от "ГО" къде отиват - в джоба на частника и Общината и Държавата не получават нищо
  • 55 бмв е61

    0 0 Отговор
    значи така първото което да гражданската трябва да е без стикер както и прегледа и винетката второ в чужбина застраховката поема и щети нещо като тука каското както е там няма каско тука сме го измисли ли карането на кола без гражданска да,но извинявай тука някой от вас дето пишат глупости не става така значи потая ваша логика като имаш 2 коли и една се кара по често а другата не значи човек трябва да си махне другата някой си дето завижда на съседа си че има 2 коли трябва да има само една нима това не е закостяло мислене и завист хора опомнете се става дума когато колата се кара без задължителното гражданска,преглед все пак както казах това че тука има някакво измислено каско което е за итговаря за това което трябва гражданската в другите страни
  • 56 Моториста

    1 2 Отговор

    До коментар #44 от "b b simon":

    А Бе като не карам мотора зимата да го спра от движение ли? И лятото да го регистрирам отново?
  • 57 varna

    1 2 Отговор
    И според теб Геологе, след като ми прекратят служебно регистрацията на автомобила, как ще дойдат да ми свалят табелите на колата и ако държа колата в гараж, как ще влязат в дома ми и ще ми кажат идваме да ти сваляме табелите, знаеш ли как ще ги пусна - точно никога, недей да говориш глупости

    Коментиран от #61

  • 58 Плюса

    1 2 Отговор
    Застрахователчетооооо леко с минусите
  • 59 666

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "2399":

    Гаранция, че и книжка нямаш
  • 60 varna

    2 2 Отговор
    Добре бе многознайко, съгласих се с теб че гражданската е една година, ами тогава да променят закона и да няма опция за плащане на вноски, тогава мога да ти кажа че още повече ще се увеличат хората които карат без гражданска, ако ще и служебно да им прекратяват регистрациите
  • 61 666

    2 2 Отговор

    До коментар #57 от "varna":

    То и на пътя да ти е МПСто никой няма право да ти свали табелите, защото си ги платил, и са лично твоя собственост. Някои забравят как преди известно време ни накараха да си купим нови табели при положение, че вече сме купили, и регистрирали МПС. НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
  • 62 varna

    1 2 Отговор
    Прав си колега, на този етап никой няма право да ми сваля табелите на пътя, така е веднъж си ги платил на държавата тези номера, а пък ако искат нека да ми ги свалят, ще им искам документ като ми ги свалят, ще мина през целия град без табели, ще прибера колата в гаража си и после ще ги осъдя тия дето са ми свалили табелите
  • 63 Тодортед

    1 2 Отговор
    След като автоматично отпадаш от регистрация при неплащане на "Гражданска застраховка" това означава ли, че автоматично ще те регистрират при заплащането и? Или поредния недомислен закон в услуга на Застрахователното лоби? Едната ми кола е вече 9 месеца в сервиз заради некадърни майстори и липса на части - при прилагане на новия закон аз трябва да плащам за нещо което не ползват от страх да не ми свалят автомобила от регистрация. Мисля, че този закон ако се атакува в съда от добър автомобил - държавата ще е потърпевша, за съжаление пак ние като данъкоплатци ще го отнесем, защото държавата плаща загубените дела пак от нашите пари(данъци).
    Не зная кой ги мисли тези закони, но знам чии интереси защитава.... не и на гражданите.
  • 64 йордан иванов

    1 0 Отговор
    Сега вече полицаите ще трябва да си плащат застраховката..
  • 65 Баш Мъдуров

    1 2 Отговор
    Абе, като ми спират автоматично регистрацията на МПС-то, да ги питам на базата на ВЕЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВАЩОТО МПС КАК ЩЕ МИ ИСКАТ ДАНЪК!?ЩЕ ГИ СКЪСАМ ТЕЗИ от ДЕЛА в СТРАЗБУРГ.
    по-алчно и мръсно племе и правителство от това не е имало...Само се чудят какъв ВИД РЕКЕТ да измислят!!!
    Ще ги питам как ще събират данък ВЪРХУ НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ МПС-та...и каква загуба за бюджета ще е това!?То да си алчен и прост става само тук в БГ ..и никъде другъде, щото са останали едни тъпи и прости хорица/пардон - овци/, те това да го кажат на друг етнос и народ..и ще ги превземат на абордаж...
    Та ко праим ся ...с данъците върху несъществуващите без регистрация МПС-та!?
  • 66 йордан иванов

    1 1 Отговор
    В момента има разминаване между регистрираните коли в КАТ и сключените за тях застраховки. Този процент се движи между 20%-30%.

    Стига сте ревали, тарикати, безплатен обяд няма
  • 67 оня същия

    2 2 Отговор
    абе що не им напишете имената на тия "юристи", та да им ходим малко на гости... ще плащам аз за цяла година нещо дето карам 6м... ненаядни ........
  • 68 varna

    1 2 Отговор
    А бе ей разбирачо, никой не ти говори за тарикати, виж прочети малко хората колко факта са изтъкнали, че тая цялата работа е недомислица, какво значи безплатен обяд няма, като не си използваш колата защо да плащаш гражданска - безмислено е, това и в европата го няма, ще спомена само един факт. Имам приятел който работи в Норвегия, там ако имаш кола над 19 години независимо дали е някакво скъпо Ферари или някакъв раздрънкан Опел - данък не плащаш, презумпцията на държавата е че си толкова беден че неможеш да си купиш по- нова кола, не говорим за чисто нова и за това не плащаш данък, може би за тебе това е безплатен обяд, а?
  • 69 Баш Мъдуров

    1 2 Отговор
    тарикати се опитват да стрижът и тюлените в морето, че да ги доят по три пъти , нищо че не са крави..
    Този дето реве си ти, щото те убива факта че стриженето и доенето е силно намаляло и нема доброволци, дето да Ви захранват с парички.Така ще е..Гледайте статистиката, чешайте се по тиквите и умувайте от гол Асан колко ще може да издоите...
    Те нещата са прости, ама не са за прости и алчни хора като Вас...
    Чакам Ви, да го въведете час по скоро това недоразумение, че да Ви се отчешам от дела...Така ще ми надплатите многократно сумите на МПС-тата дето ще ми спирате автоматично...
  • 70 СамоТака

    2 2 Отговор
    Явно доста хора карат без граждански, за да се предприеме такъв закон. И тук си пишат само те...олелеее олелее, като не ви изнася си карайте колело!!!
    Стига сте Ривали като ощипани моми. Всеки трябва да плаща на държавата, не да укрива :)

    Коментиран от #72, #73

  • 71 doktor

    0 2 Отговор
    Трябва добре да се прецени какво мпс се сваля от регистрация _ на бедния чичко от провинцията, който си ползва автомобила само през лятото да събере реколтата, на мотористите управляващи сезонно, на караваните използвани само през летните отпуски, на ретроавтомобилите с 3 месечна гражданска за летните мероприятия на клуб РЕТРО или на луксозните возила за пкупени у нас и управлявани в чужбина към които всъщност е насочена мярката
  • 72 Бмв Фен

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "СамоТака":

    Те тея хора са 90% полицаи. Кара без нищо и като го спират за проверка- "Колега..." Тез колеги. В Гърция знаете ли какво правят? Пращат "колеги" от едни градове в други за да контролират по пътищата. Спират нарушител и няма- "абе тоз на колегата приятел, роднина, жена му и т.н." Нали не ги познават... :) И така...
  • 73 оня същия

    0 2 Отговор

    До коментар #70 от "СамоТака":

    тя държавата те застрахова тебе, споко няма да се пуашиш, боко и приятелчетата му щъ оправът
  • 74 иван

    1 2 Отговор
    искам да попитам някои дали знае ще има ли скоро рег.номера в тая тъпа държава

    Коментиран от #77

  • 75 Не така бе како

    1 2 Отговор
    Аз пък предпочитам такива като теб да платят и моята! Такъв ми е манталитета .
  • 76 бай Иван

    0 2 Отговор
    Това е незаконно!По добре да си направят системата да работи.Нека да наложат добър контрол над застрахователите защото масово се е.ава...т с хората и не плащат нищо или почти нищо при възникнал инцидент! В края на краищата от къде накъде ще плащам застраховка при положение ,че колата ми не излиза от гаража? Толкова ли са огладнели тези мишки застрахователите?
  • 77 бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "иван":

    Държавата си е готина Иване обаче има някой люде които не чинат в нея!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 ташо мъдев

    0 2 Отговор
    само гледат как да смачкат хората
  • 80 ооож

    0 2 Отговор
    Явно господа мафиотите искат да папкат - съжалявам господа мофиоти ама аз пари на мафиоти не давам - разбирам че много ви се иска да дам пари за граждаска ама аз пари за нещо дето не е станало не давам разбирам че ви е много кофти ама ще трябва да го преживеете
  • 81 pisna mi

    0 2 Отговор
    за народа само задължения и данъци докато Тиквата рита топка през работно време обслужван през това време от полиция,линейка на правителствена болница и държавна охрана за което всички ние плащаме
  • 82 onq s kobilata

    0 2 Отговор
    Това е поредният лобистки закон.При това добре прикрит.Твърди се,че е нужен за да не се движат по пътищата коли без ГО, а това съвсем не е така.И в моментът за движение без ГО водачът се снкционира достатъчно тежко.Установено, е че подобни нарушения са под 5%.Нима за тези 5% е нужен цял закон.Разбира се че не истината умело се прикрива и е доста по-проста.В БГ са регистрирани около 3000000 автомобила ,а ГО сключват само около 1000000 коли.Логично е застрахователите лакомо да потриват ръце на тези 2000000 автомобила несключващи ГО.Именно затова те лобират в парламентът и и поготвят такива закони,които ще увеличат печалбите им многократно.Лошото, е че това лобиране умело се прикрива от медиите и държавата, която от своя страна играе ролята и на изнудвач в полза на застрахователите.Обърнете внимание, как бързо се сменя темата като се говори за уж невижданото до сега затраховане през интернет.Че то и сега се прилага при това от години.Така,че причината е ясна да бъде доиздоен народът позволил си да има и регистрира кола. Остават открити обаче доста въпроси, като например как този закон ще бъде хармонизиран с останалото законодателство.Идеята му противоречи поне на 6 или 8 други закони.И тях ли ще преправяме. Ето пример като потребители собствениците на тези коли,когато не ги използуват имат право да не изпозуват услугите на застрахователите.Това е в пълен унисон със законът за потребителите и не противоречи на ЗДП.Така,че на лобистите ще им е нужно с този закон да променят и останалото законодателство. Не успеят ли срещу този закон ще има хиляди дела, а това ще им попречи да постигнат целта си.
  • 83 някой

    2 0 Отговор
    По този начин всеки, който шофира кола без „Гражданска отговорност“ ще бъде изправен пред строги санкции за управление на кола без регистрация и валиден годишен технически преглед, съобщиха за Факти.бг юристи, участвали в изготвянето на промените.
    абе хора вие можете ли да чете става дума за тези който карат колите си без гражданска карат повтарям не за тези дето в момента висят пред блока
    никой не може да ти вземе табелата тя си е твоя все пак а иначе да факт че полицайте масово си карат личните коли без гражданска така им дават все пак
  • 84 1000лв

    2 0 Отговор
    Трябва 1000лв да стане застраховката, за да неможе всеки простак да кара "кола" , аман от некадърници само трафик и птп-та от тях..
  • 85 Кръстанова

    0 0 Отговор
    Закона за гражданската отговорност е самоЗА КОЛИ ВЪВ ДВИЖЕНИЕ.Ако някой ви удари на паркинга и не знаете КОЙ Е НЕ СЛЕДВА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ПО ТАКА НАПРАВЕНИЯ ЗАКОН ЗА ГО.
    КАК ТАКА ЩЕ ПЛАЩАМ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ АКО КОЛАТА МИ СЕДИ ВЪВ ГАРАЖА МИ И НЕ Я КАРАМ 1,2 3 ИЛИ ПОВЕЧЕ МЕСЕЦА. АКО БЪДЕ ОТКРАДНАТА ОТ ТАМ ИЛИ УДАРЕНА В ГАРАЖА СЕ ПОКРИВА САМО С КАСКО.ЗА КАКВИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПАРИ ИСКАТ ТИЯ ТЪПАНАРИ ОТ ПАРЛАМЕНТА.Не четат ли какво са сътворили до момента.Ако искат на сто процента да получават пари от всички собственици на возила трябва да премахнат ГО и КАСКО и да пишат нов закон за събиране на пари, но мисля, че тогава няма да бъдат в парламента нито един.Не може да се налагат налози за едно и също нещо по два , три и повече пъти.В случая плащаме четири налога върху едно и също нещо- имате една кола - първо пътен данък, второ винетка, трето ГО и евентуално Каско.Е това е противоконституционално.ПОДКРЕПЕТЕ МЕ.Всички на улицата.Вече ми писна!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове