Last news in Fakti

11 Януари, 2016 14:00 1 042 2

Странно е един от съпредседателите на РБ да е в опозиция

  • меглена кунева-
  • дясно-центристкото управление-
  • алтернатива-
  • кънев-
  • радан кънев

Дясно-центристкото управление няма алтернатива

Странно е един от съпредседателите на РБ да е в опозиция - 1
Снимка: БТА

Дясно-центристкото управление в България няма алтернатива. В този смисъл подписването на коалиционното споразумение с ГЕРБ е с цел ускоряване на реформите през втората година и по-амбициозни промени в ключовите сектори.

Това заяви на пресконференция за управленските приоритети на партията през новия сезон Меглена Кунева – лидер на „Движение България на гражданите” и вицепремиер по европейските политики.
Кунева подчерта, че българската политика следва да се прави единствено в България. Премиерът даде интервю, в което посочи, че много политици ходят в турското, американското, руското и други посолства. Аз не смятам, че политиката на България трябва да се определя отвън. Партньори - да, но на нас ни трябва ясно дефиниран и пазен национален интерес, заяви Кунева и допълни, че няма никакво значение какво иска една или друга страна, а какво е в интерес на българите. Затова подчертавам, че националната политика се прави тук и това е в интерес на страната ни, и в интерес на партньорите ни, подчерта Кунева.

Попитана за излизането в опозиция на Радан Кънев, Кунева бе категорична, че не може да си и на двете места и да вземеш най-доброто от двата свята. Или си в коалицията, или си в опозиция. Това е и отговорът на въпроса дали се нагърбваш с управлението, не с тежестта на властта, или не. Найден Зеленогорски е имал своите сблъсъци, аз – също, затова можем да кажем без комплекси, че сме длъжни да направим възможното, посочи Кунева.

Другото е ново избори и ситуация, в която предлагаш отново на най-близкия идеологически партньор да работиш заедно с него, т.е. промяна няма. Какво ще кажем тогава, с какво ниво на доверие ще влезем - че след пет месеца пак ще се разделим ли, каза Кунева.

По думите й, с подписването на политическата декларация на РБ за приоритети през годината, на базата на която ще се подписва анексът с ГЕРБ, всичко ще стане ясно – и кой подкрепя правителството и кой е против него. Печално е да видя двойно третиране на двамата съпредседатели на РБ, посочи Кунева. Целият политически безупречен живот на Зеленогорски е вложен в репутацията на РБ. Когато човек като него спечели изборите в Плевен, да бъде поставян в ситуацията да се оправдава, защото вярва, че може да се свърши нещо добро за страната си, е нечестно и несправедливо, каза още Кунева. Тя допълни, че не е привърженик на големите приказки, а на реалните резултати.

Секретарят на парламентарната група на РБ Димитър Делчев добави, че не ДБГ договори историческия компромис с Местан и в този смисъл въпросите за съвместни действия с него не са към ДБГ. По думите му, ДПС много пъти показаха, че не искат промяна и това се доказа през гласуването на Конституцията, антикорупционния закон, пенсионната реформа, действията около кризата с КТБ, подмяната на ръководството на БНБ, Закон за НСО, отхвърлянето на ветото на президента за военното разузнаване и по тази причина не смятам, че можем да си сътрудничим с тях или с части от тях.

На въпрос за ДПС Кунева отговори, че е станало ясно, че някои партии в България продължават да бъдат повлияни от личността, която ги е създала и да са еднолични. Не смятам, че това е модерна политика, каза тя и допълни, че няма как такива партии да работят по нормален начин. Трябва да има механизми, по които партията се развива по демократични начини. Попитана дали предивжда сътрудничество с депутатите, които напускат ДПС, Кунева допълни, че да се бориш за остатъка на една или друга партия, в апаратния смисъл, не е политка, която я интересува. За мен е важно да убедим хората с дясно-центриското мислене, че управлението има капацитет в сегашния си вид и имаме по-високи амбиции за резултатите, каза Кунева.

По думите й ДБГ винаги е бил моторът на консолидацията на РБ, като тя подчерта, че стъпките са възстановяване на доверието в рамките на Блока и коалицията през подписване на декларацията и споразумението, както и възстановяване работата на органите на РБ и ясните механизми на вземане на решения. Настимир Ананиев подчерта, че се е свързал с всички структури на ДБГ, за да обсъди подписването на декларацията и анекса с ГЕРБ и посочи, че около 80 % от тях държат оставането в управлението да се обвърже с ускоряване на реформите и с конкретни срокове.

Попитана за позицията на РБ за президентска кандидатура, Меглена Кунева каза, че старото дясно в лицето на СДС е дало на България двама президенти. Затова разговорът със СДС е много важен и не бих искала да коментирам темата, без да взема предвид техния опит, каза тя. Много хора, които сега виждат надежда в РБ, виждат препратка към обединението, което направи СДС в началото на прехода.

"Движение България на гражданите" иска ускоряване на реформите, по които РБ се ангажира като политическа сила. Основни приоритети за нас са продължаване на съдебната реформа, антикорупционно законодателство, Изборния кодекс, пенсионна и административна реформа, здравеопазване и образование,заяви Кунева.

Започващата сесия на Народното събрание е изключително важна, защото трябва да се справим както с предизвикателствата във вътрешен, така и външен план, каза Кунева и посочи, че през първата година от управлението има напасване на партньорите и подготвяне на законодателство, а през втората -  висока амбици по отношение на изпълнението на тези закони. Приоритетите ще бъдат фиксирани в анекса на коалционното споразумение между ГЕРБ и РБ, поясни Кунева.

По думите й, подписването на такава програма е рутинна практика в страни с коалиционно управление. Това означава българските граждани във всеки един момент да могат да проверят как се развиват мерките по всеки от нашите приоритети, а на шест месеца да има отчет и именно това е онази откритост, която политиците дължат на обществото. Кунева беше категорична, че обхватът на анекса не излиза от рамките на основното споразумение между ГЕРБ и РБ, с които се уговориха за управляващото мнозинство в началото на мандата.

Очакваме обща платформа за действие с ГЕРБ по отношение на изборното законодателство и то в най-кратки срокове, каза Кунева и допълни, че ДБГ ще остоява в анекса да залегне машинното гласуване, машинното броене и създаването на постоянна изборна администрация. В България има един милион мъртви души в избирателните списъци, ще настояваме през активна регистрация те да бъдат изчистени, допълни депутата от РБ Димитър Делчев. Той каза още, че ДБГ ще иска запазване на преференцията като начин на мажоритарност на вота и разширяване на общинските избирателни комисии, за да се избегне ситуацията в „Арена Армеец” от последните избори.

По отношение на съдебната реформа ДБГ очаква в следващите три месеца да бъде приет Законът за съдебната власт, както и да бъде представен проекта за нова наказателна политика. Кунева посочи още, че „Движение България на гражданите” ще търси съгласие за цялостна антикорупционна политика, освен приемането на Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Националният съвет по антикорупционни политики поиска да бъдат създадени секторни планове по министерства, тази година ще следим как те се изпълняват, каза още тя.

Ключовото за този сезон е ускоряване на реформите с ясни срокове, посочи и депутатът и зам.председател на ДБГ Настимир Ананиев. По думите му, нещата, които не се развиват със задоволителни темпове са административната и пенсионната реформа. 40 процента от всички пенсии са инвалидни пенсии, трябва да се затвори тази дупка в бюджета, категоричен беше той. По отношение на образованието Ананиев коментира, че ДБГ настоява да бъдат утвърдени всички стандарти, за да може през септември да бъде приложен Законът за училищното образование, както и да бъдат осигурени учебниците за първи и пети клас.

Кунева коментира, че анексът ще бъде подписан между ГЕРБ и РБ, които носят основната тежест на дясното управление. Обсъждането с другите партии, които подкрепят кабинета, ще стане на формат Съвета за развитие, което е коалиционният орган. Тя беше категорична, че през подписването на анекса ще се определи кои от РБ са в управлението. Бих искала повече колеги да се убедят, че едно дясно-центриското управление в момента няма друга алтернатива, каза тя.

По отношение на новогодишните нападения в Кьолн, Кунева беше категорична, че страните от ЕС трябва да преосмислят свои политики спрямо мигрантите. Тя изрази доверие в българските правоохранителни органи, но допълни, че е необходимо както България, така и другите страни от ЕС, да вземат мерки за профилактика на войнстващия ислям. По думите й, във външнополитески план основен остава въпросът как ще се развиват Шенген и Фронтекс. Тя посочи, че новите правомощия на Фронтекс са да действа в подкрепа за охрана по границите на Шенгенските страни, но България е извън и е важно да отстоява своите интереси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    Ех Кунева, Кунева и другите мушмуроци като тебе, Вие много добре знаете: "НЯМА ВЕЧНИ ВРАГОВЕ, ИМА ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ". Много ни е ясно на нас българите, колко много Ви е грижа за нас, но няма нищо, което е вечно......
  • 2 Аквински

    0 0 Отговор
    И кое й е дясното на Пръмова?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове