Last news in Fakti

13 Януари, 2016 15:56 3 638 8

Манолова ще настоява за еднодневна винетка

  • манолова-
  • настоява-
  • еднодневна-
  • винетка

Тя ще иска намаляване на цената на едноседмичната и осигуряване на алтернативни пътища, за които да не се заплаща със стикер

Манолова ще настоява за еднодневна винетка - 1
Снимка: БТА

Националният омбудсман Мая Манолова увери гражданското сдружение „За Добрич”, че ще изиска от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова стратегията за ремонта на пътищата в област Добрич в периода 2016 г. – 2022 г.

Манолова е на посещение в Добрич, където има днес и приемна за хората от града и региона.

По думите на Манолова увеличението на винетките от тази година е особено несправедливо за хората от малките населени места, които ползват републикански пътища само няколко пъти в годината.

Тя пое ангажимент да изпрати и писмо до Министерски съвет и лично до премиера Бойко Борисов, в което да поиска промяна на Наредбата за винетките. Националният омбудсман настоява да има еднодневна винетка на минимална цена, която да може да се закупува и чрез SMS. Това искане тя поставя заради социално слаби хора, заради гражданите от малки населени места, които инцидентно посещават по-големия град, заради аптека, общински център, болница или други належащи нужди. Тя смята, че не е справедливо да се заплаща едногодишен стикер за примерно шест пътувания през годината.

"Ще предложа промяна в наредбата, която регламентира винетните такси, чрез която да се въведе еднодневна винетка на минимална цена, пропорционална на общата цена на годишната винетка", поясни Манолова."Хората от отдалечените населени места трябва да бъдат улеснени", мотивира се омбудсманът.

Манолова ще настоява и за намаляване цената на едноседмичната винетка, която в момента е на стойност 15 лева. А годишните винетки да важат от дата до дата Тя ще постави проблема да се проучат много добре възможностите за въвеждане на алтернативни пътища, за които да не е необходим винетен стикер. Подобна практика има в Европа.

По време на приемната десетина собственици на казани за ракия благодариха на  Манолова, че се е ангажирала с проблема им. Още през декември Манолова обеща да сезира Конституционния съд заради новите промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Граждани, посетили приемната се оплакаха пред омбудсмана, че е практика в училищата и детските градини в Добрич да се осигурява нерегламентирано спонсорство от родителите на децата за охрана на обектите, дограми и др.

Пред Манолова се жалваха и от Сдружението „Да си върнем заграбената земя”. Реститути, които не са успели да си върнат земята до 2007 г., помолиха Манолова да сезира Конституционния съд. Тя им обясни, че това може да се случи единствено чрез законови промени в парламента, а не чрез Конституционния съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опсмопсус

    0 0 Отговор
    Ей, тоя, ще вземе да свърши някаква работа, освен да лае!

    Коментиран от #7

  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Да бе да ама на дали
  • 3 onq s konq

    0 1 Отговор
    "Омбутсман" е прякорът на АРМЕНСКИЯ ПОП и си е абсолютно синекурна длъжност...която пък от своя страна нито е "синя",нито пък "к.рова" като в конкретния случай с Мая.Не че не може да й се угоди на искането за еднодневна винетка-ЕДНОЧАСОВА ВИНЕТКА дори може да се появи на пазара в нейна чест,но на каква цена?Правителството опраделя това и цената може да бъде КОЛКОТО МЕСЕЧНАТА в момента!:)Щяла "да постави" въпроса за проучване относно алтернативни "безвинетни" пътища...Пред КОГО ще го поставиш бе Мая?Мигар сега няма черни пътища бол,дето всеки мераклия "ядосан" на държавата може да си щпори с МПС-то на воля?

    Коментиран от #5, #6

  • 4 беден прос удобен и грозен

    0 0 Отговор
    няма лошо да има винетка тип дамска превръзка демек слагаш махаш и на боклука.
  • 5 555

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    RiРиташ не риташ вижда му се края..Ти на тая бандаот МУТРИ правителство ли наричаш.
  • 6 Румен Янев

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Ти с крантата си може и да яздиш по черни пътища ама аз какво да правя ???

    Коментиран от #8

  • 7 Бай курти

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "опсмопсус":

    пенсията ми е 197 лв. у градо ходя по два пъти на месец на седмо число за пенсията и на 20 при джипито за месечната рецепта от 45 лв. от къде да спестя за винетката на Лилито,като съм на 50км.
  • 8 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Румен Янев":

    Ами кво да правиш...Ще се блещиш когато някой като мене "неработещ,пък с БМВ" прелети покрай тебе по новичките магистрали и ще се утешаваш че "той "тоя" не е "оня"...оня пишеше че има кон?!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове