Last news in Fakti

27 Януари, 2016 10:24 21 262 45

Изработването на еднодневна винетка ще струва 40 ст. Много ли е?

  • мая монолова-
  • изработването-
  • еднодневна винетка-
  • винетка
Изработването на еднодневна винетка ще струва 40 ст. Много ли е? - 1
Снимка: Омбудсман

 „Еднодневните винетки и са икономически изгодни, и са справедливи“. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова на пресконференция вчера в Благоевград.

„Основният аргумент на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Агенция „Пътна инфраструктура“ срещу еднодневната винетка е, че техническото й изпълнение е скъпо и икономически неизгодно. Направих справка - изработването на една еднодневна винетка би струвало  от порядъка на 40-50 ст. Много ли е? Ако предположим, че дневната винетка струва 1.50 лв., 40 ст. ще бъдат необходими за нейното техническо изпълнение, 10 ст. за нейното разпространение и остава един лев, който ще влезе като приход от винетни такси в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. Така ще се увеличи събираемостта от винетките“, категорична бе Мая Манолова.

Тя цитира доклад на МРРБ, приложен към проекта на Закона за държавния бюджет, където заложените приходи от винетни такси за 2016 г. са в размер едва на 197 млн. лв. „Това при положение, че годишно са необходими 600 млн. лв. за рехабилитация и ремонти на пътната инфраструктура, а от регионалното министерство твърдят, че с повишението на винетките ще се съберат 300 млн. лв., с 50 млн. лв. повече от 2015 г.“, каза Манолова.

„Аз съм сигурна, че въвеждането на еднодневни винетни стикери ще повиши събираемостта и приходите от винетни такси. Освен това ще бъде по-справедливо за българските граждани“, отсече омбудсманът.

В подкрепа на тезата си общественият защитник даде за пример въвеждането на еднодневни трудови договори, които по данни на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин са повишили събираемостта от осигуровки в размер на 1 млн. и 600 хил. лв.

„Гъвкавите форми изваждат на светло цели сектори, а в случая с еднодневните винетки ще мотивира и дисциплинира шофьорите, които не биха си купили никакви винетки“, подчерта общественият защитник.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ххх

    1 0 Отговор
    Не мога да повярвам... Мая Манолова да предложи нещо смислено?!?
    УАУ....
    Ако щете и двудневна въведете за да речем 2.00 или 2.50 (колкото струва или поне ще струва литър гориво) и ще станат чудеса- хората ще започнат да си ги купуват...

    Коментиран от #15

  • 2 Гражданин

    0 1 Отговор
    Най-накрая нещо умно да се роди от тези власт имащи хора!
  • 3 Аз

    0 1 Отговор
    Така е.
  • 4 КуКу

    0 1 Отговор
    А бе, к'во стана с п..ките в тоя сайт?
  • 5 Сундар Пичай

    1 1 Отговор
    Прави популизъм, да я аресат!
  • 6 гоуст

    2 1 Отговор
    В момента над 10% от каращите не използват винетка. С въвеждане на еднодневната със сигурност този процент ще падне до въвеждане на тол таксите и електронните винетки. Тогава, който е без винетка, веднага ще бъде засичан и глобяван.

    Коментиран от #13, #14

  • 7 ХХХ

    0 0 Отговор
    Само доят хорицата...
  • 8 Волен Сидеров

    3 0 Отговор
    Въпроса е принципен.Не одобрявам 100лв за винетка-по удачният вариян е-
    Когато си караш колата само В ОБЩИНАТА-никакви винетки-ти си плащаш данък за това.А когато излезеш извън общината тогава да се плаща или купува винетка-Така трябва да бъде и народа ще е доволен.Сега е кожодерство това.

    Коментиран от #9, #29

  • 9 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Волен Сидеров":

    На пръв поглед думите ти са безукорно логични и "справедливи",но ...само на пръв поглед.Верно че си плащаш "пътен данък" на общината,но плащаш и "данък сгради" и "смет",както и съществуващия "данък тротоарно право" за кафенетата да си сложат столчетата на улицата,и продавачи на сувенири да продават пак там.ВСИЧКИ ТИЯ ДАНЪЦИ обаче отиват в ОБЩИЯ КЮП,като от там се ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯТ ОТ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ И КМЕТА по различни направления.Накрая обаче когато ти си мислиш че Общината е изразходвала са поддръжка на общинската и градска пътни мрежи и въпреки това ПАК ВИДИШ ДУПКИ,ще чуеш едно сълзливо оправдание-АМИ ТЯ ДЪРЖАВАТА НИ ОТПУСНА ПО-МАЛКО СУБСИДИИ ТАЗИ ГОДИНА!!! Затова и ББ апелира към общините да си направят и гласуват така данъците,че да не висят на врата на ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА,ЗАЩОТО ТЯ НЕ Е БЕЗДЪННА!А известно е със какви милиони се субсидират майчински,соц. слаби,пенсионния фонд и ежегодното увеличение на пенсиите,МВР,съд и т.н. и т.н.

    Коментиран от #23

  • 10 гост

    1 0 Отговор
    Трябва да е двудневна, за да покрива събота и неделя. Така и да решиш да отидеш на почивка за уикенда ще си платиш само 2лв или всеки месец по веднъж да излизаш ще ти струва 40-50лв.
    Но управниците нямат изгода от това, понеже повечето хора си купуват годишна винетка, за да не се разправят всеки път дали са изрядни или не.
    Според мен винетката трябва да е обвързна с данъка на мпс, просто да се начислява и никой няма да мисли за това, нито ще се дават милиони за печатане и разпространение, които може да са отстъпка от цената на винетката. Така един пътен полицай ще трябва да провери само дали имаш преглед и ГО, за преглед ти трябват задължително платени данъци, а ако глобите се плащат с приоритет пред данъците, всеки притежател ще е принуден да си заплаща глобите преди да си прекара всяка гидина колата на преглед.
    Сегашната система е направена за кръшкачи, за измамници и покрива желанията на нарушителите. Толкова просто може да се уреди всичко, но никой няма желание за това.
  • 11 ицо

    2 0 Отговор
    преди купувах за три коли в семейството три винетки , сега ще купя една . ще караме една кола извън града . направете си сметка дали ще дам повече пари за пътищата
  • 12 Златин Славчев

    0 1 Отговор
    mnogo sa az da ne patuvam vseki den na meseca kato patuvash dvapati e mnogo i to acki mnogo
  • 13 Златин Славчев

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "гоуст":

    neviarvam che shte me zasechat niakakvi kameri
  • 14 Златин Славчев

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "гоуст":

    sega kato prechetoh statiata 1 lv biva ama pak e mnogo defakto imash i vrashane triabva samo po magistralata da se plashta
  • 15 Шрапнел

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ххх":

    Да ти кажа честно - и в това се съмнявам! 100 лева за една година ти е по 27 стотинки на ден. И протести! Билетчето за градския транспорт ти е левче, но кой го плаща?! Влизаш в автобуса и наблюдаваш хората с билети как нарочно ги оставят по седалките, за да може други да ги вземат и съответно ползват. А после?! Градският транспорт все на загуба, а масовият тюфлек клати глава одобрително - "ще ги храня тия".

    Сега се въвеждат еднодневни винетки. Как омбудсманът прецени, че събираемостта ще се повиши? Нали "матрялът" е тарикатски, що да плаща и тези 1,50 лв.?! Добре се знаем в България и нещата не са такива, каквито ни се иска!
  • 16 Vion

    1 0 Отговор
    Правилно! Нали това е Идеята! Който ползва - плаща, и колкото повече ползва, толкова повече плаща.
    Че защо, иначе и колко да платя, за еднократна разходка до морето, при положение, че връщането е след две седмици?!?!?

    Коментиран от #20

  • 17 гост

    1 0 Отговор
    еи тая била голяма патка що не смени мъжа че нещо е напрегната и по загоряла на тее години

    Коментиран от #18

  • 18 оня същия

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    ти ПА си много УБАВ бе! Вземи си три винетки там по 100лв и си се прави на велик...
  • 19 Чакала

    1 2 Отговор
    Как ще струва 40 ст, вие нормални ли сте ? На производителя 40 ст- му струва метър квадратен винетки - около 1000 винетки, направо го вкарвайте в затвора за опит за измама, или пък му ОТНЕМЕТЕ ПРАВАТА да прави винетки, щом е лаком - друг ше ги прави
  • 20 миседниш накура

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Vion":

    ти пък за какво си си купил кола щом я ползваш само лятото за 2 дена да идеш до морето...правилно мислиш-ще си занесеш домати,краставици и сирене до къмпинга с бунгалата без климатик...абе да не ходиш на палатка да ти е по-евтино-хахахаха
  • 21 България

    0 0 Отговор
    Е не е ли по лесно да ти дръпнат направо 100лв вместо по 0.40 стотинки?

    Коментиран от #22

  • 22 миседниш накура

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "България":

    не е-изработката е 40 стотинки а не самата винетка-за продажба е друга цената.предполагам че толкова струва изработката и на 100 левовата винетка
  • 23 999

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Най мързеливият да дава акъл, ти да видиш.

    Коментиран от #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 INA

    0 0 Отговор
    Eiiiiiiiii,vsichkite ei tuk deto si pishete ste tolkova ogranicheni che prosto njamam dumi.Pone se nauchete da pishete gramotno!
  • 28 gnida

    0 0 Отговор
    А ти , INA , се научи да пишеш на кирилица .......
  • 29 gospodinvie122013

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Волен Сидеров":

    идеята ти е смислена,логично е в общината където плащаш данък МПС да не се изисква винетка,цената на годишната е завишена драстично като думбазите се надяват да ударят джакпота,за нашият стандарт и автопарк 50лв са предостачни
  • 30 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "999":

    Еееех, Девяткин...Как да ти се обясни че ТОЧНО МЪРЗЕЛИВИТЕ ХОРА са двигатела на прогреса?!И е казал народа-"Накарай мързеливия да работи,че да те научи на акъл":)А за такива като ТЕБЕ,същият тоя народ е казал:"Като нямаш в главата,ще имаш в краката"!!!...Ама наистина ми писна вече-цял живот е.. -учи,е..-учи...:)
  • 31 кермен

    0 0 Отговор
    Е не мога да ви разбера защо се дърлите свършен факт кучетата си лаят кервана си върви тук сте много ербап а на вън си траете‼По Коледа пътувах до Румъния на Дунав мост в Гюргево си купих rovinieta седмична струва 13.40ro.lei или 6лв.и стотинки годишната е 56 наши лева сега се замислете как така при 2пъти по евтини винетки пътищата им са по хубави от нашите особено главните‼Това на какво намирисва у нас просто тук част от парите най безочливо се крадат‼И накрая техните винетки са като фискален бон‼С една дума държавата ни е скапана заедно с нас‼😠
  • 32 велислав

    0 3 Отговор
    Какви са тия крясаци за тез винетки?. 10 месеца по 10 лв са 100 лв. Две кутии цигари са 10лв. По улиците мерцедеси, бмв-та, аудита, лятото у Варна гъзарията край няма. Ученици вадят от джобовете си Айфони. Горките бедни пък моловете пълни и кафенетата.
  • 33 Възмутен

    2 0 Отговор
    Въпросът не е в цената, а в това, че хората нямат избор. В Турция избираш дали да плащаш магистрала или да минеш по друг път. Същото е в Сърбия. В Румъния е по евтино, плащаш месец май и важи ти винетката до другия май. Да не говорим, че в Германия няма винетка. А тука хем винетки хем няма пътища. А и избор...
  • 34 стариат

    0 2 Отговор
    ...как може да имате по две .три коли на семейство а да ревете ,че нямате 100 лева за винетка!? Да не ви е харизала държавата тия коли...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 мм

    0 0 Отговор
    абе старият що говориш глупости какъв си ти от къде идваш
    давам ти за пример моето семейство в което има три автомобила и тяхната обща стойност надали може да надвиши и 5000лв.
    сапруга- опел корса 1996г. баща опел астра 1996г.и моята скромна личност форд мондео1999г. тези бракми които караме поради факта че без тях не можем дали си заслужават 1000лв.на година данъци винетки и пр. такси към държавата и застрахователите да не ти говоря че дори и евтини сме ги купили с доста труд и спестявания той ще ми говори на мен колко коли има семейството ми сигурно твоята една струва три пъти повече от моите три
  • 37 Турчина

    0 0 Отговор
    Абе не са много но тия винетки са направени за селяните
    а защо гражданите не плащат тия винетки ,сякаш автомобилите им летят по въздуха и и тоя асфалт сякаш им никва на градската градина
  • 38 дддд

    0 0 Отговор
    prav si ako si kupq kolata septemvri mesec kakvo pravim s vinetkata ot 100 leva 6te mi vaji za 3-4 meseca
  • 39 иии

    1 0 Отговор
    да има хора с по3-4 коли но общата им стойност е 3000 лева това не ги прави богати
  • 40 Волен Сидеров

    0 1 Отговор
    ДА ИЗРИНЕМ 26ГОДИШНАТА МАФИЯ КОЯТО СЕ ПОДКРЕПЯ ОТ 240 ГЪЛФОНА У ПАРЛАМЕНТУ-БОЯТ НАСТАНААА ТУПКАТ СЪРЦА НИ
    няма да се притеснявате-види им се краят -вервайте ми -те не вярват че могат да отидатв небитието -но това което назрява ще ги прати там -ай наздраве и си пазете силите ще ни трябвате....
  • 41 Винетка НЕ

    0 0 Отговор
    Те искат но не правят нищо не си заслужава да плащаш и да си чупиш колата амортисьори,шарнири,биалетки,кормилни накрайници всичко се троши ли троши. ЕВАЛА НА ГЪРЦИТЕ СЕГА ПАК СТАЧКУВАТ И ИМ СЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ !!!
  • 42 тим пам

    0 0 Отговор
    винетка за да си трошим колите да падат парчета бетон от мостовете да пребиват хората и това струва 97лв
  • 43 помалък мъжкар

    0 0 Отговор
    Господа, особено тези , за които не са проблем 100 лв за винетка - наистина в цяла европа предлаганата услуга пътна такса, като цена-качество, в България е най неизгодна, от където и да я погледнеш. Както коментираха по-долу, даже и в Румъния е по-изгогодно да се пътува, отколкото в България. Какво ги слушате нашите охранени политици. Въпроса е колко още ще ги търпим да ни дерат. Нека се пиняви баровеца с коня още... А овцете(ние) - можем и да хапем, малко още ръчкане трябва само...
  • 44 nikoi

    0 0 Отговор
    idioti az kato sam 3 meseca v godinata v bulgaria i imam dve koli koito ne moga da karam ednovremenno za kakvi 40 st. govorim
  • 45 асфалтова база

    0 0 Отговор
    Нее проблем 100 лева проблема е че ни мислят за по-глупави от тях 1км асфалт 1000000лв-ТИАА МАРС ЛИ ША АСФАЛТИРАТ??????????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове