Last news in Fakti

1 Март, 2016 11:51 31 124 43

Номерът на колата - на касовата бележка за винетката

  • винетка-
  • касова бележка-
  • номер-
  • колата
Номерът на колата - на касовата бележка за винетката - 1

Според измененията и допълненията в чл. 10а, ал. 4 от Закона за пътища, които са в сила от 22 декември м. г., при закупуването на винетен стикер собственикът или ползвателят на пътното превозно средство трябва да деклариране пред търговеца регистрационния номер на автомобила.

Това припомнят от Агенция „Пътна инфраструктура“. 

Също така съгласно чл. 100, ал. 2 (в сила от 22.12.2015 г.) от Закона за движение по пътищата при проверка от „Пътна полиция“ шофьорът е длъжен да предостави валидни документи, доказващи закупуването на винетката, а именно касовата бележка с изписан регистрационен номер на моторното превозно средство.

АПИ препоръчва на шофьорите да закупуват винетки само от официалната разпространителската мрежа. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта. Пълният списък на дистрибуторската мрежа е публикуван на интернет страницата на АПИ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 :хоп:

    2 0 Отговор
    Май не вървят винетките :) Мине не мине - два-три дни и напишат някоя тъпотия --- Ами няма да ВИ купуват винетките --- направете ги и 200 лева ако искате .!. :)
  • 2 Пую

    1 0 Отговор
    Какъв е проблема да е електронна ш...та гвинетка?
  • 3 Министър

    5 2 Отговор
    Абе има картел за цените на горивата, от което губиме много повече пари, източват ДДС, крадът се пари от еврофондове ама тия скъпи винетки са ви най големия проблем.... ти тъпаците
  • 4 11111

    1 2 Отговор
    Доста си вървят те и статията си е съвсем вярна - на касовата бележка наистина попълват регистрационният номер на колата или поне би трябвало. Въпроса е онези тъпаци с флексовете, които кълцат стъклата, да разберат, че чуждата винетка не им върши работа.

    Коментиран от #15

  • 5 гостЪ

    3 0 Отговор
    хахахаха айде пак партенката. Я да видим какво пише в Закона за движение по пътищата в сила от 01.01.2016, чл. 100, ал. 2:

    (2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм., бр. 51 от 2007 г., бр. 39 от 2011 г.) Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност.

    Айде сега и Закон за пътищата чл. 10. ал.1, т.1:

    Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 101 от 2015 г., в сила от 22.12.2015 г.) За преминаване по републиканските пътища, които са включени в трансевропейската пътна мрежа, както и такива, които са извън нея или по техни участъци, Министерският съвет може да въвежда само една от следните такси за определена категория пътни превозни средства:
    1. такса за ползване на пътната инфраструктура - винетна такса; заплащането на винетната такса дава право на едно пътно превозно средство да ползва за определен срок републиканските пътища, които са включени в трансевропейската пътна мрежа, както и такива, които са извън нея или по техни участъци; размерът на винетните такси, включително административните разходи, за всички категории превозни средства се определя от Министерския съвет, така че да не е по-висок от максималните размери, посочени в приложение № 1;

    И къде във всичко това се споменава регистрационен номер и касова бележка че нещо хич не ги виждам?
  • 6 Lex

    2 0 Отговор
    Чл. 10а. (Нов - ДВ, бр. 6 от 2004 г.) (1) (Отм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г.)
    (2) Винетните такси се диференцират в зависимост от вида на пътното превозно средство, за което са предназначени, и от срока, за който е платена винетната такса.
    (3) В зависимост от срока винетните такси биват годишна, месечна, седмична и дневна.
    (4) (Доп. - ДВ, бр. 101 от 2015 г., в сила от 22.12.2015 г.) Винетната такса се заплаща от собственика или ползвателя на пътното превозно средство след деклариране на регистрационния му номер.
  • 7 опсмопсус

    4 5 Отговор
    Винетка съм готов да платя и 400лв., НО БЕЗ ДУПКИ ПО ПЪТЯ И РЕАЛНО РАЗХОДВАНЕ НА ПАРИТЕ С ОТЧЕТ!

    Това обаче няма как да се случи, така че 100лв. си е добре!
  • 8 Няма дерт

    8 0 Отговор
    Тия касови бележки след определен период от време стават компот и нищо не се чете.Колкото и да я вардиш,тя такава е хартията - избелява. Не можаха ли да измислят нещо по-съвестно като го прибереш да кара цяла година? Не, разбира се, нали трябва да взимат и по 50лв, че нямаш касова бележка или че не се чете... ДЕЕЕЕЕЕ в к'ва държава живеем. :|
  • 9 ХИХИ

    7 0 Отговор
    А който си е закупил винетката ПРЕДИ 22.12.2015г. и никой не го е питал за регистрационен номер на автомобила ?????

    Коментиран от #26

  • 10 Патриот

    9 0 Отговор
    Ако купя автомобил с годишна винетка и се наложи смяна на регистрационната табела "кво праим"?
  • 11 Гост

    6 0 Отговор
    Купих си я от пощата и на нея никъде не пише регистрацията, апаратът им бил такъв да съм си я напишел сам с химикал. Имам 2 коли преди купувах винетки и на двете Х70лв.=140лв. сега едната остава само за градско и купих само 1 винетка=100лв за държавата т.е. от мен -40лв., а колко ли са като мен и май пак няма да им излезе сметката
  • 12 жоро бекъма

    5 0 Отговор
    Егати простотията !!!Това трябва да е в цената на горивото и който кара повече повече ще плаща !!!От 65стотинки за литър гориво държавата за какво прибира акциз и ддс не ли за да строй пътища и инфраструктура че данъците и те не са евтини!!!Народа е богат и Плаща а не Изисква !!!
  • 13 From USA

    3 2 Отговор
    Малко инфо от по- развитите държави. В щатите при закупуването на всякакви стикери за автомоболи се изписва на него и регистрационният номер на автомобила. Стикера се принтира в момента на заплащането, чрез специален принтер, който вероятно не е безумно скъп. На задния регистрационен номер се залепва стикер, който удостоверява плащането на пътен данък на автомобила и месеца на съответната текуща година до който важи а също и числата от регистрационният номер. Предният регистрационен номер, дори не е задължителен. Полицията се интересува от задният стикер, когато кара след водача. На предното стъкло, например имам Чикаго сити стикер, на който са изписани марката, модела и регистрационният номер на автомобила, което прави кражбата на предно стъкло безмислено, както е в БГ. И още нещо, в щатите няма винетки, но всички магистрали са платени. Плащането става автоматично, чрез електронно устройство / IPass / поставено на предното стъкло без да се спира. Може, разбира се да се плати и кеш на съответните пунктове за плащане. Приятен ден на всички.

    Коментиран от #43

  • 14 From USA

    2 0 Отговор
    Извинявам се за правописните грешки от бързото писане.
  • 15 кроко

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "11111":

    Абсолютно правилно! Това е и една от целите на тази статия - да им стане ясно на дебилите, че няма смисъл да крадат винетки! Само се чудя дали малоумниците, дето са ти нацъкали минусите, са тия, дето режат с флескс винетки, или са от дежурните глупаци по форумите, дето просто "заработват" месечното подаяние и цъкат на принципа "всичко, което не разбирам е лошо"
  • 16 Независим

    3 0 Отговор
    Малоумна държава с малоумни закони и малоумни управляващи. Винетката им е проблема. Имам ли залепена - имам. Касовата бележка да си намерят в НАП - нали имат данни от касовите апарати. Ще им дам място, дата и час на закупуване.
  • 17 винетчо

    7 1 Отговор
    Ами онзи ден си купих кола от София-купих си винетка годишна за да се прибера до Пловдив и ми искаха номер-хайде отговорете ми като сменя номерата в Пловдив винетката важи ли или да си купя нова а старата да я навра в на ЛИЛЕТО големия Г..
  • 18 ксккдфсд

    5 0 Отговор
    на Лилето в Големия
  • 19 Шаран БГ

    7 0 Отговор
    Ама ние сме си НАЙ ! В Испания видях /във Валенсия/ регистрационен номер на стар, стар, ама много стар трошляк /вървеше все пак/ от времето след Втората война-- особен, с релефни букви и цифри, малко жълтав !!? В Италия, казват, си купуваш номера. И можеш да смениш 20 автомобила - само прехвърляш регистрационният номер- той е твой , НОМЕРА!! У нашенско, ако една кола смени 5 /пет/ области,/ и всяка област по територия като половината Канада, нали / в десет дневен срок от смяната , водачът е задължен да отиде в Областният КАТ и да си смени регистрационния номер!! Нали е все още така ? И колко му струва на човек тази смяна - в пари, в нерви, във време? Ама администрацията /бюрокрацията/ отново печели!! Колко пъти вече сменяме паспорти, лични дУкименти, регистрационни табели на каруците,имена на улици, на служби, на учреждения? Ами предлагам пред всеки дом,блок,колиба по един чиновник от НАП-още сутринта като излезеш от къщи, да плащаш по 2-3 лева, да ти лепнат стикер на гърдите /в ляво, или в дясно-- да се реши от ВНС/ и те така да си ходиш пеша. На другия ден отново. Ей така ще напълним хазната !!
  • 20 205 GTI

    3 0 Отговор
    За да искат винетка от 100лв. ,пътищата трябва да са направени и БУгарина да кара на нов асфалт,но както всичко останало си го предплащаме без то да е направено и отново ще ги хванем за оная работа!НЯМА КАК ДА ПЛАТИШ 100ЛВ. ЗА ОБУВКИ С РАЗЛЕПЕНИ ПОДМЕТКИ .МНОГО СМЕ ТЪПИ САШЕТА, ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ НИ ГО НАБИХА БЕЗ ВАЗЕЛИН!
  • 21 русенец

    4 0 Отговор
    Ами какво да кажем за североизточна и северозападна България, където народа е най-беден, да не говоря за пътищата в какво състояние са. Става въпрос за пътища между 2 общини примерно или между областен град и общински град. УЖАС е. Няма 100 метра без дупка или неравности по пътя! А какво е останало за другите пътища между села примерно. Там няма ни маркировка, пътищата са толкова тесни, че не могат да се разминат 2 автомобила. СРАМОТА! И искат винетки за тези пътища!!!
  • 22 ДГД

    0 0 Отговор
    Понеже всички сте акълни много знаещи и обяснявате по родните телевизии как хората лепяли протектори върху винетките, за да могат да ги местят от автомобила си , затова ще ви пишат върху тъпите кратуни номера на мпс-то а не върху касовия бон. Щом чак сега някой загубеняк се е сетил как става номера не е нужно да лае на ляво и дясно това нещо си се актуално от самото начало !!!!
  • 23 М7

    5 1 Отговор
    Карам без винетка и ме боли фару!
    Гледам скапаните пътища и си викам:мутрите не заслужават и 20 лв за винетка.
  • 24 патето Яки

    1 0 Отговор
    ...... собственикът или ползвателят на пътното превозно средство трябва да деклариране пред търговеца регистрационния номер на автомобила.

    Не поискаха нищо да декларирам , най поискаха пари 97лв
  • 25 998

    2 0 Отговор
    Имам две винетки, едната от ШЕЛ, другата от ПЕТРОЛ.
    И на двете няма регистрационен номер и не са ми изисквали такъв.
  • 26 Петето Яки

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ХИХИ":

    На 5 февруари си купих винетката от пощата и не са питали за номер на колата, пари искаха само 97лв. Който иска да си запише номера дава 100лв от които 3 лв за щастието да си запише номера.
  • 27 дидо

    2 0 Отговор
    НАРЕДБА № Н-18 ОТ 13 ДЕКЕМВРИ 2006 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ И ОТЧИТАНЕ НА ПРОДАЖБИ В ТЪРГОВСКИТЕ ОБЕКТИ ЧРЕЗ ФИСКАЛНИ УСТРОЙСТВА
    В сила от 01.01.2007 г.
    Издадена от Министерството на финансите
    Обн. ДВ. бр.106 от 27 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.7 от 23 Януари 2007г., изм. ДВ. бр.79 от 2 Октомври 2007г., изм. ДВ. бр.77 от 29 Септември 2009г..

    Чл. 38. (1) В стационарен търговски обект лицето по чл. 3 е длъжно да постави на видно за клиента място до ФУ:
    1. копие на актуално свидетелство за регистрация на ФУ;
    2. съобщение, уведомяващо клиента за неговото задължение да съхранява касовата бележка до напускане на търговския обект, и телефон за контакт с ТД на НАП по местонахождение на търговския обект.
    (2) Клиентът е длъжен да съхранява касовата бележка до напускане на търговския обект. Когато търговският обект се намира в общо помещение с други търговски обекти или на територията на пазар или тържище, за напускане на търговския обект се счита напускането на общото помещение, съответно пазара или тържището.


    ....и кво праИм сега?.....
    Не съм длъжен да съхранявам касовата бележка след напускането на търговския обект.
  • 28 mediator37

    0 0 Отговор
    Понеже късно си купих винетка от ОМВ бензиностанция, вече бяха почнали кражбите и чупенето на стъкла. Касиерката каза,22 че от два-три дни записвали в касовата бележка номера на колата и аз й го казах. Питаха се един друг касиерките освен номера друго трябва ли да се запише- примерно марка, модел и т.н. и не знаеха.
    Въпросът е защо на другите хора преди това не са записвали номера на колата в касовата бележка. Според мен е вид некомпетентност на тия разпространителски центрове. Длъжни са да упътват водачите, които закупуват винетки. На мен горница от 3 лв. не са ми взели за това че ми записват номера в касовия бон, както пише №26.
    Загубена държава сме.
  • 29 The Guest

    1 0 Отговор
    Купих си винетка от ОМV и в касовия бон ми изписаха единствено името. Предвидливо си бях взел малкия талон на колата, защото там пише името и регистрационния номер. Явно продавачката не е споделяла моите възгледи за задължителна информация. Много тъпо.
  • 30 fasko

    0 0 Отговор
    pylni typotiii v daq dyrjava nikyde go nqma tova bezumie v nito edna dyrjavazachto da picha nomera na kolata na kasoviq bon za edna godina bona izblednqva i daje nqma da lichi kvo si kupil mnogo maloumna rabota ama chtom naroda go priema znach vsichki sme edinni az chte si totairam nomera na cheloto za da me vijdat ot daleche
  • 31 хфб

    4 0 Отговор
    размера на винетките се увеличава пропорционално на диференциала на лиляна
  • 32 Малоумен

    0 0 Отговор
    "Също така съгласно чл. 100, ал. 2 (в сила от 22.12.2015 г.) от Закона за движение по пътищата при проверка от „Пътна полиция“ шофьорът е длъжен да предостави валидни документи, доказващи закупуването на винетката, а именно касовата бележка с изписан регистрационен номер на моторното превозно средство."
    Като изключим липсата на запетайки на определени места в горното изречение, може ли не особено интелигентният автор на статията, да каже в коя редакция на чл. 100 от ЗДвП има текст "касовата бележка с изписан регистрационен номер на моторното превозно средство".
    Текстът гласи: "(2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 101 от 2015 г., в сила от 22.12.2015 г.) Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност. Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да предоставя при необходимост валиден документ, доказващ плащането на съответните такси в съответствие с тарифата и наредбата по чл. 10, ал. 6 от Закона за пътищата."
  • 33 бг

    2 0 Отговор
    И понеже държавата неможе да се справи с разбойниците, тормози съвесетните граждани !
    Какъв е смисъла от винетката, като при проверка ще ми искат касовата бележка ?
    Правете ги електронни и да приключва таз сага ...
  • 34 ВоА

    0 2 Отговор
    Аз пък си купих новите винетки (3 бр.) преди 22-ри декември от пощата. С жена ми и дъщеря ми си носим касовите бележки, но там не са вписани номерата на колите.

    За сметка на това пък, там си има дата, която е доста преди 22.12, т.е. преди датата на "измененията и допълненията в ЗЗДП, които са в сила от 22 декември м. г." !

    Дали милиционерите имат достатъчно акъл, за да осъзнаят "фактическата ситуация" и да не се заяждат предимно с жените ми, щото аз съм по-неподатлив ? :-)

    А иначе, именно заради простите третокласни тарикати-селтаци, дето си местят винетките, сме на това дередже !

    :-)
  • 35 009

    0 0 Отговор
    Обадих се на бензиностанцията от която съм закупил винетка и на касовия бон не пише рег.номер. Казаха ми, да отида да ми издадът квитанция с вписан рег.номер.
  • 36 Волен Сидеров

    2 0 Отговор
    Егати ТЪПАНАРЩИНАТА -тези 240 гълфона се чудят как да си оправдаят времето прекарано в доенето на държавата
  • 37 beatthebastards

    3 0 Отговор
    добре и аз си взех винетка и заспалия касиер после ми каза "да ви запиша ли номера на колата" и сега имам винетка имам касова бележка, но не пиша номера. и какво ако ме спрат ще кажат , че е крадена ли? глупости! или ще ме глобят за това , че не пише номера? не вярвам. а и имам още 2 коли няма още 200 лева да давам на Лилето да си ги вре да не казвам къде. а така си ги менкам и това е.
  • 38 Бързия

    1 0 Отговор
    Какъв е смисъла от това да се вписва рег.номера на МПС то в касовия бон?Според мен би трябвало да се вписва върху винетния стикер така стикера става неизползваем върху друга кола , и манипулациите стават невъзможни нито става да се краде нито да си местя на 2 рата кола.Касовия бон 1 во не съм длъжен да пазя след напускане на търговския обект и 2 ро ако колата ми е фирмена и фирмата е купила 10 винетки с една фактура и тук идва любимия въпрос Кво праим са?? късаме фактурката на 11 парчета за 10 те коли и за счетоводството ...... Поредното малумие ми тази касова бележка са мога да я сканирам сменям номера на колата и пуска на принтера.Касовия бон избледнява след няма и месец и без друго
  • 39 Минетка

    0 0 Отговор
    ЗДвП: чл.100 (2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 101 от 2015 г., в сила от 22.12.2015 г.) Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност. Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да предоставя при необходимост валиден документ, доказващ плащането на съответните такси в съответствие с тарифата и наредбата по чл. 10, ал. 6 от Закона за пътищата.

    Наредба за винетните стикери (това е тази по чл.10 ал.6 от ЗП):
    Чл. 16. Винетката се състои от две части-едната част-винетен стикер, се залепва на видно място на долния десен ъгъл на предното стъкло на пътното превозно средство, а другата част се съхранява от водача на пътното превозно средство и е доказателство за платената винетна такса за ползване на републиканските пътища.

    т.е. вторият отрязък е доказателството за платена винетна такса, което се търси по ЗДвП.

    Никъде нищо не пише за касови бележки, написани регистрационни номера и подобни. Това да декларираш рег.номер на продавача на винетката е ОК, ама аз го декларирах устно - тя каза ОК и толкоз. Български пощи не вписват рег.номер на касовата бележка.
    Нямам задължение по никой закон или наредба да си пазя касовата бележка след напускане на обекта.
    Единствено се споменава, че се изисква, ако се налага подмяна на винетката при счупено стъкло.
  • 40 степанчо

    2 0 Отговор
    Може да не съм в течение с новините, ама нали цената на винетките беше обявена за незаконна от съда и на какво основание плащаме 97 лева? Ако утре излезе ново решение на съда потвърждаващо първото какво ще правим?
  • 41 Валентин

    0 0 Отговор
    Отпечатват се милиони винетни стикери с държавна поръчка/много пари/ Който и да е спечелил поръчката има само една възможност къде да отпечата стикерите /гарантирана печалба за собственика на печатницата. Човека си е депутат като второ работно място от години/ Това е за винетните стикери и за всички други гениални глупости
  • 42 Хаха

    2 0 Отговор
    Здравейте , имам въпрос.Днес си взех транзитни номера от КАТ за 1 месец. Исках да си закупя винете стикер,но никой не иска да ми издаде понеже номерата са транзитни. Някой знае ли дали във транзитните номера влиза и винетка или пр къде да си закупя?
  • 43 Искрен

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "From USA":

    Да в Америка е така но номера е личен -т.е. Когато си купиш друга и продадеш тази си взимаш номера и го слагаш на другия !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове