Last news in Fakti

8 Април, 2016 07:00 17 407 13

Без глоби, ако нямаме касова бележка за винетката

  • винетка-
  • глоби-
  • нямаме-
  • касова-
  • бележка

От другата година е възможно в самата винетката да е посочен и регистрационния номер на колата

Без глоби, ако нямаме касова бележка за винетката - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма да ни глобяват ако заедно с винетката не представим и касова бележка за закупуването й, съобщиха за Факти.бг от КАТ-София.

Припомняме, че според последните изменения и допълнения в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), които са в сила от 22 декември миналата година, при закупуването на винетка всеки водач трябва да има доказателства, че е платил винетният стикер, което означава, че трябва да пази касовата бележка от покупката. Върху нея пък трябва да бъде записан регистрационният номер на колата. Въпросната касова бележка трябва да се предоставя при проверка от пътните полицаи.

След влезлите в сила изменения, от АПИ също заявиха, че водачите на МПС трябва да носят въпросния касов бон и да го предоставят на органите за проверка.

От Факти.бг потърсихме за коментар шефът на столичният КАТ Тенчо Тенев, за да разберем, ще бъдат ли санкционирани шофьорите, ако нямат касова бележка за покупка на винетката и ако да, каква ще е глобата.

„Никъде в ЗДвП не е определено каква ще е санкцията, ако при проверка не се представи касова бележка за закупена винетка. Навсякъде в закона пише, че трябва да има залепена, валидна за съответната година, винетка на предното стъкло на автомобила. Как ще се накаже даден шофьор при положение, че той си е залепил винетката и е изряден? Ако от АПИ ни изпратят писмо, в което ни помолят да проверяваме и това, ние можем да изискваме касов бон. В закона обаче никъде не пише, каква е санкцията, ако касовата бележка липсва“, обясни Тенчо Тенев.

„Ние можем да накажем даден шофьор за това например, че винетката не е залепена както трябва. Има хора, които си свалят винетката от едната кола и я слагат на другата. Винетните стикери са така направени, че веднъж залепени за стъклото, при опит за разлепването им, те се развалят. Някой шофьори ги прикрепват с тиксо, без да ги вадят от фолиото и се опитват да мамят. Много семейства имат по няколко автомобила, а си купуват една винетка, която искат да ползват за всяка кола. Глобата за това, че винетката не е поставена по написания в закона начин, обаче е твърде малка. Смятам, че санкциите трябва да са по-големи и се надявам, че законодателя ще предприеме необходимите мерки това да се случи“, обясни още Тенчо Тенев.

„Все още не сме започнали да изискваме представянето на касова бележка заедно с винетката. Предполагам, че това ще се случи от другата година. Все пак трябва да сме толерантни, не може да мачкаме хората. Трябва да има гратисен период“, заяви началникът на група "Административно-наказателна дейност" в КАТ-София Калоян Драганов.

„В закона пише, че трябва да се представи платежен документ. Лошото обаче е, че не е съобразено, че има например фирми с много автомобили, където винетните стикери се закупуват с един платежен документ и няма как всеки да го има. Това изменение не е измислено както трябва“, заяви още Драганов.

Той също подчерта това, че в закона не е посочена санкция за непредставяне на касова бележка, следователно шофьорите няма да бъдат санкционирани.

„От догодина ще искат да прокарат и това, във всяка винетка да е описано превозното средство, за която е закупена“, каза още Драганов като добави, че към момента това го няма като изискване. „В този смисъл, мисля, че тогава ще отпадне нуждата от платежен документ – ако в самата винетката е посочен и регистрационния номер на колата, за която ще важи. Така ще може да се докаже, че тази винетка е за точно този автомобил“, обясни Драганов.

Това е направено, най-вече, за да няма фалшиви или откраднати винетки. „След като ние се усъмним, да поискаме съответен документ, който да доказва фалшива ли е или не“, каза още той.

При проверка на редовността на нашите документи, органите на реда са овластени, според ЗДвП, да проверят:

- документи за самоличност: лична карта или паспорт (в случай на задгранични пътувания);

- свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него (ако ни е иззет от органите на КАТ, представяме преписа от акта за констатираното административно нарушение, за което ни е бил задържан самият талон);

- свидетелство за регистрация на моторното превозно средство, което управляваме, и за тегленото от него ремарке;

- документ за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за моторното превозно средство, което управляват, и за тегленото от него ремарке;

- превозните документи, определени от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

- при напускане на територията на страната - валиден международен сертификат за "Гражданска отговорност" на автомобилистите, за чужбина - "Зелена карта".

- водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност. Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да предоставя при необходимост валиден документ, доказващ плащането на съответните такси в съответствие с тарифата и наредбата по чл. 10, ал. 6 от Закона за пътищата.

- водачът на моторно превозно средство, което не е било спряно от движение, е длъжен да залепи в долния ляв ъгъл на предното стъкло на моторното превозно средство валиден стикер на знак за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и да носи контролен талон към знака. Когато моторното превозно средство технологично не разполага с предно стъкло и е невъзможно стикерът на знака да бъде залепен на указаното място, същият стикер на знака се залепва на застрахователната полица, която се носи от водача на моторно превозно средство и при проверка се представя заедно с контролния талон.

- длъжен е и да поддържа: табелите с регистрационния номер чисти и да не поставя върху тях никакви предмети, материали и вещества; устройствата за осветяване и светлинна сигнализация при маневри чисти, видими, регулирани и в изправност; стъклата и огледалата чисти и т.н.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Кимонов

    5 5 Отговор
    Евала!
    Тенчо Тенев-президент!
  • 2 Toshko Hristov

    7 1 Отговор
    ne e li po dobre da zalepim kasovata belejka na stakloto a s ikonomisanite pari ot venetkite da se palniat dupki
  • 3 гост

    13 1 Отговор
    Добре, не е ли по-лесно по регистрационен номер да се проверява статуса на колата и да има само една база данни на автомобила:
    -данъци
    -гражданска
    -преглед
    -винетка
    Всичко на едно, така няма да е необходимо да се разменят стикери, да се лъже, да чупят стъкла за винетките, и да се гууби отвратително много време в безмислици. Толкова е лесно да се направи това, че няма на къде. Така МВР ще е сигурно, че всяка кола, която е в движение притежава всички платени такси. И понеже това ще е масово, цените може да се намалят поради глобалния обхват. Винетки само по границите за транзитни МПС.
    Никой не иска да го направи, но е много просто и адекватно, МВР може да се занимава с много по-ползотворни дейности тогава.
    И също ако всяка една кола има база данни, може да се вписват модификации, участие в мпс, водачи на МПС-то. С един клик може да се плащат всички такси и то месец за месец, ако не ползваш колата не плащаш винетка за даден месец.
    Ама никой не иска да го направи лесно и удобно, това е.
  • 4 Гост

    14 1 Отговор
    Този, който измисли това с касовите бележки, не знае ли или поне някай да му беше казал, че на хилядите лица в неравностойно положение (инвалиди) се дава безплата винетка без касов бон.
  • 5 Бай Ганю

    19 1 Отговор
    Управляват ни хора които са дошли на власт с измама . Диктатори които унищожават народа всячески . Отдавна е дошъл момента народа да ги линчува до един . Защото държавност няма от 25 години , има само МАФИЯ , а МАФИЯ се бори с куршуми .
  • 6 Петър

    7 2 Отговор
    Как, колко ще ме глобят и къде го пише, като съм залепил валиден винетен стикер с тиксо в долния десен ъгъл от вътрешната страна на стъклото?
  • 7 КИАРА

    5 1 Отговор
    кРАДЕЦА лАЗАР лАЗАРОВ ДА СИ ДАДЕ КАСОВИЯ БОН ЗА НОВИЯ ДЖИП лЕКСУС И ИМОТИТЕ??????????
  • 8 Ник

    9 1 Отговор
    Няма по- тъпо от държавния служител!
    Ако Фирма си купи винетка, оригиналния разходен документ трябва да се предадена счетоводството за удостоверяване на верността за пред НАП. Това на практика означава, че няма как да задържиш разходния документ при себе си, просто защото данъчните няма да ти го признаят. Тук идва и противоречието с КАТ, които искат същия този документ.
    Явно финансовото министерство са им набили в кратуните, че подобно действие влиза в противоречие с данъчните закони в страната
  • 9 dragan

    3 2 Отговор
    КРАДЕЦА ТОШО ДА МИ ВЪРНЕ ДОМАТИТЕ
  • 10 Данъкоплатец

    7 0 Отговор
    99% от фискалните принтери са на основата на термопечат, който след 1-2 месеца избелява. Мога да си напиша номера на всеки избелял касов бон.
    А с тези цени на винетките и това качество на пътищата, направо съм принуден да си купя фалшива винетка.
  • 11 Този

    7 0 Отговор
    А знае ли тенчо каде отиват парите от винетките
  • 12 тончо

    2 0 Отговор
    Тенчо Тенев дали си е купил винетка?
  • 13 The TRAPPER

    2 0 Отговор
    Първо - съгласен съм с коментара на Бай Ганьо. И второ-според Европейската директива за ЗДП винетка трябва да имаме когато сме на първокласен път , а такъв в БГ няма . Следователно никой В БГ не е длъжен да има винетка. Ако Ви спрат и Ви напишат акт , по-долу в полето пишете- ОБЖАЛВАМ, и напишете същият текст. Попитайте адвокат и ще Ви обясни.