Last news in Fakti

4 Юни, 2016 14:46 2 358 24

Борисов: Новата цена на билетите в София е справедлива

  • борисов-
  • цена-
  • билетите-
  • софия-
  • справедлива
Борисов: Новата цена на билетите в София е справедлива - 1
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов определи като справедливо повишаването на цената на билетите за градския транспорт в София.

„Всяка година над 90 милиона отиват само за градския транспорт - дотации от държавата. Другите хора, в другите градове на България, заслужават ли от общия бюджет да се дават тези пари, за да има метро, за да има най-нови модели тролеи, трамваи...“, заяви той, цитиран от БНР.

Факти.бг припомня, че от началото на юни цената на билета за еднократно пътуване в градския транспорт в София се повиши от 1 лв. на 1,60 лв. Талоните за 10 пътувания също поскъпнаха. Единствено цената на абонаментните карти се запази. Това породи недоволство у софиянци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербаджия

    2 1 Отговор
    Доста голяма грешка на Борисов ! 1лв за билетче беше точната цена, сега няма да има по-голяма събираемост
  • 2 алти балти

    2 1 Отговор
    Кратуна.
  • 3 666

    2 1 Отговор
    Купили са 20 раздрънкани 20 годишни трамвая, няколко тролея и няколко автобуса и то финансирани от ЕС и айдя... нови екстрички - нови цени. Оправдания, оправдания, думи, думи... Слагате контрольори навсякъде, намаля се безработицата, повишава се с събираемостта и готово. Или ви е страх, че ще изгубите мургавия си електорат? Защото в момента отново съвестните граждани плащат сметката на....ъъъ...

    Между другото преди 3-4 месеца Факдъкова не обеща ли, че няма да има промяна на цените? Поне чичко Гугъл това казва... Ей ама лоша работа тоя интернет. Всеки може да изкопае какво сте лъгали преди и какво правите сега. А избори идат...
  • 4 АЗ САМ

    1 1 Отговор
    Ще видиш на следващите избори
  • 5 вече полудял

    1 1 Отговор
    колко крадете от тях за да купите циганите за да гласуват за вас
  • 6 Borhell

    1 2 Отговор
    Правилно! Ако наистина е вярно, че държавния бюджет субсидира столичния градски транспорт, абсолютно правилно! Не е нормално ние, данъкоплатците от останалата част на България, която не е София (тъй както и София не е България) да плащаме удобствата на столичани - редовен и удобен градски транспорт, субсидирана топлофикация и ред други екстри, които са достъпни само за софетата... Във всички останали населени места, ако изобщо има градски транспорт, да не говорим за графици на движение и екстри като нови превозни средства, с всяко едно возило си пътува контрольор. И всеки си плаща за пътуването. Не плащаш - не се возиш! Просто и ясно! Защо всички вкупом трябва да плащаме за гратисчиите в голяма София, дето, хем работят за хилядарки на месец, хем нямат един лев за билетче?! Нормалната пазарна логика е да се самоиздържаш от дейността си, ако не можеш - правиш оптимизация на дейността, която извършваш, преструктурираш и намаляваш разходи...Или повишаваш цените, с риск да загубиш клиенти. Не искаме да пълним бездънната каца, наречена Столичен масов градски транспорт с нашите данъци! Ми като ви е скъпо, ходете пеш или с колело, плащайте си сини и зелени зони за колите, защо се бутате гратис в тролеите и трамваите?! Като не може да се самоиздържа транспортната компания, нека да намали линиите, да ореже курсовете, да видите как се чувства по-голямата част от България - отрязана от транспорт или с изключително разредени графици. Да видите какво значи да плащаш таксита всеки път, когато трябва да заведеш децата си на лекар или на училище в лошо време, или когато трябва да отидеш на работа в места, където градските автобуси отдавна не минават, защото на превозвачите им се струва нерентабилно, а работодателят не осигурява транспорт... В такава ситуация са всички останали българи, живеещи в по-малките населени места, дори в областни центрове! Нали сте много отворени - пътувайте с таксита из София, де? Да ви видим колко ще устискате!

    Коментиран от #7

  • 7 Румен Янев

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Borhell":

    Ха на следващите избори гласувай пак за тези ! Но ще продължиш да се возиш на чавдарка - повярвай !!!

    Коментиран от #9

  • 8 стк 412

    1 1 Отговор
    Има ли Справедливо УВЕЛИЧЕНИЕ-ДРАНЕ бе ТИКВО....както справедливо изнасилване
  • 9 Borhell

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Румен Янев":

    Някои хора, списващи тук, явно са много далече от реалността! Не разбираш ли, за да една значителна част от населението на България дори чавдарката е непостижима екстра! Че нормален обществен транспорт почти няма в големи райони от страната. Че дори на 20-тина км от областните центрове автобусите са сведени до 2-3 на ден, а за по-далечните населени места (особено селата, и то "отдалечени" на 30-40 км) автобус има 2-3 пъти на СЕДМИЦА?! А през някои няма изобщо, и от от години? Как се справят жителите на тези населени места, запитвали ли сте се? Например, когато трябва да отидеш на лекар или в някоя държавна служба или институция, която е отдалечена на поне 50 км? Или да живееш на село, да си в икономически активна възраст, и да се налага да ходиш на работа в града? Ежедневно! И да ти плащат толкова мизерно, че да не можеш да си позволиш да плащаш квартира, защото в преуспелите градове като София наемите са безбожни и трябва да работиш за едната квартира, а храната да си я носиш от село, та и на тия софиянци да им субсидираш пътуванията гратис?! Защото транспортната им компания била на загуба от нуждата им да не си плащат за превоза, пък не можели без градски транспорт. Ти как можеш?
    Единственото решение за хората, които са в подобна ситуация, е или да ходят пеш от село до село, или да пътуват с нерегламентирани превозвачи и нелегални таксита. В такива случаи дори чавдар-ът би бил луксозна екстра, само че и толокова няма! А на изнежените софиянци, дето безработицата им била най-ниска и заплатите най-високи, всички околни села покрай София имат редовни и удобни автобусни връзки на цената на билет за вътрешноградски превоз!
    Значи искате да се върне уравниловката на комунизма - всекиму според потребностите, от всеки според възможностите? Софиянци искали градски транспорт, ама, ако може да не си го плащат по себестойност, пък останалите, които даже понякога и нямат транспорт, да им го субсидират! Някак си не е справедливо. Също както и да дотираш Топлофикация - София само и само да има социален мир, да си мълчиш за огромните задължения за газ, а при подобни условия провинциалните ТЕЦ-ове бяха загробвани без капка жал и хората бяха върнати 50 години назад във времето, да се топлят на дърва, защото доходите им не позволяват по-нормално и екологично отопление.
    А относно плоските дъвки от сорта: "...на другите избори пак гласувай за тоя или оня..." - мога да кажа само едно:
    Правилата на пазарната икономика са едни и същи, парите са си пари, дълговете са си дългове, икономическата рентабилност е общовалидно понятие, независимо дали ви харесва или не. За когото и да гласуваш, не е редно да субсидираш по-богатия за сметка на по-бедните, каквато е схемата с градския транспорт в София. Или си плащайте по пазарни цени удобствата, или ходете пеш и с колело - както масово правят в много европейски държави.
    Нали всички софиянци искате европейска столица, хайде де!
    Нали всички гледате колко хубаво било в Швейцария! Ами там транспортните услуги са може би най-скъпите в цяла Европа, ама всички си ги плащат екстрите, затова и всичко им е наредено! Пък ние само ги гледаме и ще си викаме: "Как ще ги стигнем?..."

    Коментиран от #10, #12

  • 10 стк 412

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Borhell":

    И как така цената в София се изравни с тази в НЮ ЙОРК и надмина някои европейски.Шофьорите в София да не получават заплати като колегите си в НЮ йорк по логиката на пазарната икономика..която тук не минава..Дали пък това увеличение не отива за заплати на 200човека БОРД НА ДИРЕКТОРИ..храненици на власта...Цялата истина е в това че ГЕРБ са любители на ДРАСТИЧНИТЕ УВЕЛИЧЕНИЯ....и няма да спрат дотук..Майка му жална на този народ докато тези са на власт...
  • 11 неутрален

    1 1 Отговор
    Няма да защитиш хората, я разбира се, че ще защитиш Фандъчката, та нали и тя е твое отроче. Нали заедно крадете и делкате сомисионите. Ако вземахме твойте и нейните комисиони и 10 лв да е билета, няма да ни се отрази на бюджета, но като 2 млн. българи са под прага на бедността, от които по - голяма част живеят в София, понеже народът умира поголовно благодарение на твойта политика и безочие. МАХАЙ СЕ ТИКВО НЕИДНА. ДЕДОВИНАТА ЗА ВНУКА ТИ, А ЗА НАРОДА - ДЕДОВИЯ!! НАГЛЕЦ!
  • 12 Румен Янев

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Borhell":

    Делиш хората на софиянци и останали а това е грешка !!!Щом някой си позволява да си играе със столицата както си поиска какво очакваш за теб ???Като няма солидарност ще стигнете да там че ще имате по един автобус седмично !!!Злобата и завистта не са градивни - от мен да го знаеш!!!
  • 13 про

    1 1 Отговор
    ПОРЕДНОТО,, СПРАВЕДЛИВО ИЗНАСИЛВАНЕ" НА СОФИЯНЦИ
  • 14 ММмм

    0 1 Отговор
    Румен Янев, кой ти говори на тебе за завист, скотоумецо? Да делиш хората на софиянци и провинциалисти естествено е грешка. Ама защо аз да ви плащам с моите данъци вашите подобрения по транспорт, парно, вода и какво ли още не?!? Вие моите плащате ли ги? А тези подобрения къде в България ги има още?!? А знаеш ли умнико, че бюджета на софийска община е колкото бюджета на ВСИЧКИ останали общини в България, взети заедно? С какво сте повече хора, живущите там, от другите?!? Защо си мислите, че товае нормално? Всичко е концентрирано в София. Защо? Защото е държавна политика последните 100 години. Пак питам - защо? Две трети от населението на София град са т. нар. провинциалисти. Всеки драпа за Софето. Пак питам - защо? Защо централата на морска администрация е в София? Кога са виждали тези чиновници с тлъсти заплати море, че да администрират пристанища и морски акватории?!?
    Та на въпроса - София и останалата част от България според тебе Румене, плиткоумнико, трябва да са равноправни? Пак питам - защо не е така? Защо все сте с привилегии от държавния бюджет, а всички останали общини се оправят както могат?
    Например Търново - в центъра на България е, както и е стара столица. Защо не концентрираме всичко там? Града е хубав, Всички депутати с дебели задници от София и Провинцията ще пътуват с народни пари еднакво до там. Логистично е по-добре.
    Дано съм ти дал повод за размисли, Румене. Щях да пиша "шопе" , ама ми се струва, че не си шоп, ами чист провинциалист, преселил се в София, и помислил се за Голямата Работа.

    Айде със здраве.

    Коментиран от #22

  • 15 Ник

    0 0 Отговор
    Справедливото за София е единствено да им се отнеме не само субсидирането, но и да бъдат лишени от правото да разполагат с парите на данъкоплатеца. Повече от 130 години, цялата страна налива пари в този град и ефектът е повече от плачевен.
    Единствената констатация, която със сигурност можем да направим, е че това е градът на държавният чиновник, който няма насита. - 1/3 от населението на този град буквално е навряно в някаква служба на бюджетна издръжка. Държавния чиновник скъпи съграждани е като детето. - За него храната идва от супермаркета. Така е и с шопите!- Сега протестират за да може другите да им плащат сметката
    Това трябва да спре и то незабавно!
  • 16 тапанннаррин

    0 0 Отговор
    Бюджетът на София събира се от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ
    през 2010 година ще бъде 1.2 милиарда лева
    за 2011 г. 1,3 млрд. лева.
    за 2012-г. 1,272 млрд. лв
    за 2013 г. 1.190 млрд
    за 2014 г. 1,465 млрд. лева.
    за 2015г 1.49 млрд. лв
    за 2016г. 1.26 млрд. лева
    Вноската за Евросъюза е от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ
    Метрото е на 80-85% БЕЗВЪЗМЕЗДНО от Еврофондове!!!
    Прошляков и цялото СИЕ на Фандъкова може ли да покаже
    де факто нещо по тая сметка!!!
    какво ОЩЕ има да изплащаме рали Дакар,Боевски или ....
  • 17 АЗ САМ

    0 0 Отговор
    Formula za uspex na prez. izbori :Fandakova-prezident,Lileto (vinetkoprodava4kata)-vice !
  • 18 ММмм

    0 0 Отговор
    Господа, София и провинцията е държавна политика вече 4 поколения. Нищо чудно, че живушите там се мислят за голямото добрутро. Останалата част от страната - кучета ги яли - от време на време само в крими хрониката. В Централните новини - само столицата (50% от времето) и провинцията (останалите 50%) грубо казано. От кога освен в столицата други в Бълграия няма? Нима в София живеят повече от 50 % от населението в България?

    Дето се казва, Какво ме занимавате с проблемите в столицата? Имам си мои си проблеми, с които никой в новините не се занимава, щото не са в столицата? Айде шопите да се занимават сами със своите си неща, щом не обръщат внимание на останалата България (Провинцията).
  • 19 ташо

    0 0 Отговор
    Тиквата ако започне да събира билети от циганите, ако намалят кражбите в ЦГМ и нещата ще си дойдат на мястото, само с тези две стъпки.....но не би! Циганите масове се возят без пари, това го плащат будалите дето си дупчат билет, и сега с това увеличение, същите тези будали дето дупчат, реално ще плащат и гратис возенето на циганите! Това е ясно и на децата. Просто ни управляват нещастници това е цялата истина.
  • 20 Borhell

    0 0 Отговор
    Не си ме разбрал правилно, Румене! Аз не искам да деля хората на софиянци и провинция! Искам всеки един гражданин на България да бъде третиран еднакво от държавата, независимо дали живее в София или в някое забравено от Бога гранично село във Видинско, което вие, софиянците, подигравателно наричате "северозападнала България"... Но, както отбелязват и други коментиращи тук, разделението на хората по оста София срещу всички останали е факт и е наложена държавна политика от столетие. Изнасилване, но не за столичани, а за всички останали в държавата, е да покриваш загубите на столичния градски транспорт с парите на данъкоплатците от цяла България, и то да вземеш от хора, които в общия случай страдат от липсата на нормален или изобщо на всякакъв обществен транспорт. Безплатен обяд няма и това вече всички трябва да го осъзнаят. Както няма и безплатен градски транспорт. Като не ви харесват новите цени на билетите, потърсете сметка от вашата местна власт как се управлява ЦГМ, попитайте Фандъкова какви и колко са разходите на това дружество и доколко са оправдани те, че да работи на загуба и бъде дотирано от държавата, има ли начин да се свият излишните разходи и да се повишат приходите и то да стане рентабилно, а не да чака субсидии, че софиянци да си пътуват удобно и евтино, пък останалите - кучета ги яли... Защо за някои ще има редовен и евтин градски транспорт, че и ще се возят гратис, а други ще вървят километри пеша или ще пътуват с нелегални маршрутки и таксита, защото за тях няма субсидии и никой превозвач не иска да си друса автобуса през селата, понеже е на загуба и редовни автобусни линии няма? Не очаквайте в тази ситуация проявена солидарност с желанието ви за евтин и субсидиран транспорт на загуба, особено от хора, които нямат такъв, защото няма кой да го субсидира! Те са български граждани не по-малко от вас, мрънкащите софиянци с уж най-високите заплати и стандарт на живот!
    Ще ви дам един достатъчно красноречив пример, описващ казаното дотук.
    Често пътувам по направление на главен път София-Варна през северна България. От известно време в района на Търговище наблюдавам следното: на автостоп вече махат не само млади хора с раници, а и възрастни, побелели мъже и жени, пенсионери. От време на време спирам и качвам такива, защото ми се струва странно и нелепо хора на преклонна възраст да избират този авантюристичен начин на пътуване и някак си ми става жал за тях... Тези хора обикновено пътуват на неголеми разстояние от Търговище - обикновено до някой отдалечен квартал на града, вилна зона или разклона за някое село, след което вървят още някой и друг километър до самото село. Тактично ги питам защо стърчат край пътя в дъжд, студ и пек да махат на автостоп, няма ли по-сигурни начини да стигат до там, където са тръгнали, например автобуси или маршрутки. И всички те ми отговориха едно и също: Няма редовен и нормален автобусен транспорт дотам, за където са тръгнали! Или има един-два автобуса на ден, които минават в неудобно време, или минават само в определени дни, или изобщо няма за по-отдалечени села с малко жители - общината пуска конкурси за автобусни линии, но пътуващите са малко, курсовете са нерентабилни и превозвачите нямат интерес да возят хора до там, съответно няма и автобусен превоз до такива села. Защото, понеже курсовете са на загуба и няма кой да ги дотира, както на софиянци, превоз за тези хора няма! Те по-лоши ли са от софиянци, или са по-малко български граждани, че са поставени в такава ситуация? Попитах тези хора как по принцип се справят с придвижването от и до такива населени места. Отговориха - трудно. Пеш, на автостоп или се молиш на някой, който има кола, да те закара до града - да отидеш на лекар, да си купиш лекарствата или до някое държавно учреждение по работа... Без коментар...
    А в това време някои пискат, че билетчето им било скъпо и се возят гратис по редовни и удобни превозни средства и пътуват от околните на София села по 20 км на цената на градски превоз. Че и се оплакват! Я пробвайте да пътувате от някой друг град до село на 20 км, да видим ще ви стигне ли 1 лев, и 1,60 няма да ви стигне, за толкова ще ви оставят само до табелата на края на града! И то ако до там, за където сте тръгнали, има автобусна линия, че ако е непечеливша и няма кой да я субсидира, ще висите и вие на автостопа!
  • 21 ehiden

    1 0 Отговор
    Гляй къ са хили, пезевента! Да са върне там, от където се е ' пръкнал' - партиец...
  • 22 Румен Янев

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ММмм":

    Приятел никого не съм обидил а и не вярвам думите които отправяш към мен да се осмелиш да ми кажеш на живо !!!Пред клавиатурата си смел ... виждам го!!!Но не това е начина приятел!!!
  • 23 909 БЪЛГАРИЯ

    1 0 Отговор
    Тиквок Да прав си съгласен съм така да бъде ! НО Заплатите и пенсиите неса справедливи !!! България европейска страна а само на зад тъпчим ! И ПРОБЛЕМА С ЦИГАНИТЕ НЕ СЕ РЕШАВА !!!СКОРО ЩЕ ВЗЕМАМЕ ПУШКИТЕ НА ТАМ ВЪРВИ РАБОТАТА !!!!

    Коментиран от #24

  • 24 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "909 БЪЛГАРИЯ":

    Чисто хипотетично:
    Българите надали ще вземем пушките: първо, отдавна национализма ни е изкоренен; второ, личните интереси на българина винаги са били пред националните; трето - почти не останаха мъже, годни да го направят и т.н. причини...
    НО, ако това стане в някакъв вариант, какво пречи на организациите Сорос, да обединят циганите, да направят една мини Балканска Ислямска Държава, да ги наблъскат с оръжие, да привлекат уж бежанците които заляха Европа и .... СБОГОМ ЕВРОПА! ...е може и да не чак Европа, но примерно България и Румъния могат да ги подпалят...тъкмо ще могат да си разполагат ракетите спокойно после. Циганите уж хитри, лесно се манипулират, особено ако им дадеш малко власт. На всичко отгоре са и единни!!!
    Дали пък е чак толкова нереално?!

    По темата:
    Ако имаше добра и качествена опозиция, негативите на ГЕРБ, натрупани в последният мандат не само щяха да ги пратят на резервната скамейка, но можеше да ги извадят и от играта, подобно на НДСВ... 16 млрд. дълг, винетки, билети, липса на реформи и т.н..., а те се стягат за нов мандат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове