Last news in Fakti

31 Октомври, 2016 06:30 1 907 1

По-висока глоба за пътник без билет в София

  • градски транспорт-
  • цена-
  • билет-
  • глоба

Затяга се и контролът над нерегламентираните превози - санкцията се вдига от 1500 на 2000 лв.

Общините вече ще имат законно право да определят сами глобите за нередовни пътници в градския транспорт. Това беше гласувано в края на миналата седмица с промените на Закона за автомобилните превози (ЗАП), приети на първо четене в парламента, пише в. "Сега".

В настоящия текст на закона е записано, че пътник, който пътува без билет или друг документ, се наказва с глоба от 10 лв. в населените места. В Столичната община обаче от 1 юни с увеличението на билета от 1 на 1.60 лева глобата също беше вдигната - от 10 на 40 лева. Според юристи това таксуване на нередовен пътник е абсолютно извън рамките на закона.

"След като в закон е уредена административнонаказателна отговорност за "пътуване без билет", т.е. без превозен документ, недопустимо е с наредба на общински съвет да се въвеждат нови състави на административни нарушения, невизирани в закона. Това противоречи на основен принцип в административнонаказателното право и на чл. 2, ал.1 от Закона за административните нарушения и наказания", коментира адвокат Валентина Каменарска.

Още след въвеждането на новите цени в София тя възрази срещу нарушението. Сега депутатите са на път да разрешат законово тази неуредица, според която в момента столичното кметство е очевиден нарушител. Това обаче означава, че ще "развържат ръцете" и на други общини да си вдигат глобите за гратисчиите.

 

„24 часа“: Смартфоните ще заемат 75% от интернет потреблението през 2017-та година
 

Нов доклад от Zenith показва, че през 2017-та година рекордни 75% от интернет трафикът през годината ще идва от мобилни устройства, съобщава в. "24 часа".  За сравнение през 2012-та смартфоните и таблетите бяха отговорни за едва 40% от интернет потреблението. Скокът от 35% в период от едва 5 години е изключително впечатляващ, и тези цифри изглежда, че със сигурност ще продължават да растат.

Тази година показа, че мобилните устройства са отговорни за 68% от трафикът на данни, а цифрата се очаква да достигне поне 79% до 2018-та.  Според Zenith Испания е държавата с най-големият процент на интернет трафик, идващ от мобилни устройства, с впечатляващите 85%. В държавата, в която смартфоните са най-популярни сред хората, Ирландия 92% от населението притежават смартфони. Испания не изостава много и в този показател със своите 91%.

 

„Стандарт“: Парите за пенсия носят доход до 5%

Доброволните пенсионни фондове са постигнали годишна доходност до 5,06% по натрупаните пари за старини на осигурените. Това сочат данните на Комисията за финансов надзор за доходността на фондовете за 2-годишния период от 30 септември 2014 г. до 30 септември 2016 г., цитирани от в. "Стандарт".

Най-ниската годишна доходност, постигната от доброволен пенсионен фонд за този период, е 2,03%, а най-високата надминава 5%. Този резултат е много по-добър от лихвите, които банките дават по депозитите. Освен това с личните вноски в доброволен фонд може да се намалят дължимите годишни данъци върху доходите, а лихвите по банковите влогове се облагат с данък. Така се окачва, че вноските в доброволен фонд са много по-изгодни от трупането на пари в банките.

При универсалните пенсионни фондове, където задължително се осигуряват работниците, средната годишна доходност е 2,76%. Това е под средната доходност при доброволните фондове от 3,47%. Но въпреки това, и при универсалните фондове най-ниската постигната доходност е 1,29%, а най-високата е 5,05%. Което също е повече от лихвите по банковите депозити.

При професионалните пенсионни фондове, където се осигуряват хората, които работят при тежки условия на труд, положението е подобно. Най-ниската постигната годишна доходност е 1,26%, а най-високата е 4,58%.


Монитор: Гонят хулигани и въоръжени от секции

Хулигани с поведение, накърняващо добрите нрави, както и въоръжени лица трябва да се гонят от секциите, пише в. "Монитор". Такава инструкция се дава до членовете на СИК в методическите указания до тях, подготвени от ЦИК във връзка с предстоящите в неделя избори за президент и референдум.

Освен с оръжия в изборните помещения не бива да се допускат и хора с други предмети, които са опасни за живота и здравето на гражданите. Гласоподаватели във видимо нетрезво състояние, които се държат неприлично, също ще бъдат гонени.

В указанията членовете на СИК се подсещат, че в тъмната стаичка се допуска само по един избирател, освен в случаите, когато той се нуждае от придружител заради увреждане. Неграмотността обаче не е основание за това, изрично подчертават от ЦИК.

Самите кабини за гласуване пък трябва да са с плътни завеси, така че да не позволяват да се вижда през тях избирателят. Освен това цветът им трябва да е неутрален, за да не се сметне за скрита агитация в полза на един или друг кандидат. За да гласуват пък, избирателите трябва да носят личната си карта, а ако е повредена, изгубена или с изтекъл срок, със специално издадено удостоверение за това. Шофьорската книжка няма да се приема за легитимен документ за упражняване на вота.

 

„Труд“: „Музейни бойни машини“ купуваме от американци

Старите машини се ползват от Националната гвардия на САЩ, пише в. "Труд".

Още през 2010 г. Аню Ангелов подписал рамков договор с “Текстрон”, по който могат да се
вземат още БТР-и

Порочна схема е заложена и за закупуването на нови бронирани машини за Сухопътни войски, предупредиха висши военни. След като стана ясно, че условията за изтребители са така направени, че се дава предимство за придобиване на американските F 16 втора ръка, вчера офицери предупредиха, че се подготвя сходна сделка и за бронираните машини. Очаква се стойността на проекта за БТР-и да е около 1 млрд. лв.

Лобистки интереси обаче са наклонили везните към “Гардиън-М1117 “, модел от началото на 80-те години на миналия век, за който експерти твърдят, че е като музеен експонат. Участници в мисията ни в Афтанистан разказаха, че въпросните машини били свалени от въоръжението на американците заради недостатъчно надеждната защита срещу взривове и мини. В момента се ползвали от Националната гвардия и военната полиция в САЩ.

Инвестиционният проект за бойните машини още не е внесен за гласуване в парламента, но министър Николай Ненчев уверил членовете на комисията по отбрана, че параметрите за сделката вече са готови. Според работния вариант на проекта става въпрос за 238 бронирани бойни машини. Очаква се Министерството на финансите да даде зелена светлина на предложението.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    0 0 Отговор
    Продадохме нашите танкове,сега ще купуваме боклуци.Със сигурност и заем ще вземем за тях да ги купим.Но,важното е да се краде от народа и да се продаде държавата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове