Last news in Fakti

11 Октомври, 2011 17:25 925 0

Караджова върна проекта за златодобив в Крумовград

  • злато-
  • крумовград
Караджова върна проекта за златодобив в Крумовград - 1
БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова върна за ново произнасяне от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) проекторешението по инвестиционното предложение на "Болкан минерал енд майнинг", дъщерна фирма на "Дънди прешъс метълс", за златодобив край Крумовград.

На 19 септември ВЕЕС одобри предложената от инвеститора "водна" технология за добив на злато край Крумовград и като консултативен орган към министъра предложи одобрение на инвестиционното намерение.

Съветът разглежда едновременно, както оценката за въздействие върху околната среда, така и оценката за съвместимост със защитените територии и зони по НАТУРА 2000 в района.

Караджова е взела решение да върне проекторешението за преразглеждане, тъй като представените становища от Басейнова дирекция за управление на водите - Източнобеломорски район, предхождат промените в Закона за опазване на околната среда от началото на лятото.

Подобна забележка по становищата е предявил в рамките на заседанието на ВЕЕС кметът на Крумовград.

Процедурата за златодобив в находището "Ада тепе" започна още през октомври 2004 г., но с предвидена цианидна технология. На по-късен етап тя беше прекратена по желание на инвеститора. Новата процедура с предвидената "водна" технология започна през май 2010 г.

Предложената технология предвижда обогатяването на рудата да се извършва с вода, а не с цианидни разтвори. Още в началото на процедурата се изискват становища на всички ведомства, които участват в експертния съвет, както и на контролните органи по места - регионалната инспекция по околна среда и води и басейновите дирекции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА