Last news in Fakti

12 Октомври, 2011 15:21 1 631 0

Еколози:Трусът в Шабла е заради проучване за шистов газ

  • шабла-
  • земетресение
Еколози:Трусът в Шабла е заради проучване за шистов газ - 1
Архив

От Гражданската инициатива за забрана проучването и добива на шистов газ свързаха труса в Шабла с възможни проучвания за този газ в района, става ясно от разпространена декларация.

В 22.49 часа снощи бе регистрирано земетресение с магнитуд около 4,4 по Рихтер в района на Шабла. То бе усетено във всички общини на област Добрич и в три варненски общини.

От Гражданска инициатива за забрана за проучването и добива на шистов газ припомнят, че сондажът на фирма "Русгеоком" се намира само на 11 км от епицентъра на труса в с. Сърнино.

От фирмата обаче твърдят, че ще добиват конвенционален газ и няма да ползват хидравличен удар, който може да предизвика шокова вълна. От Гражданската инициатива настояха отново за мораториум върху технологията „хидравлично разбиване“ у нас.

Трусове могат да се получат от преминаване на шокова вълна, която се генерира чрез подземен взрив в шахта. Тази шокова вълна се разпространява на дълбоко и често има странично движение не земните пластове, смятат от неправителствената организация.Най-често така се търси петрол или газ. Първо са шоковите вълни, а след това следват и сондажите, припомнят противниците на добива на газ.

От правителството още не са дали разрешение за проучвания за добив на шистов газ.

Неотдавна екоминистърът Нона Караджова заяви, че такова ще бъде дадено, само след като бъде направена екологична оценка.

За да се направи тази оценка инвеститорът трябва да внесе работен проект за целия цикъл на проучването, което още не е направено.

Американската компания "Шеврон" вече получи принципно 5-годишно разрешение от Министерски съвет, но трябва да изработи работен проект.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА