Last news in Fakti

12 Октомври, 2011 11:58 2 946 0

Емил Ботев: Всеки ден земята се тресе

  • емил ботев-
  • шабла-
  • вранча-
  • земетресение-
  • трус

Днешният трус е по-силен от обичайното

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В 22.49 часа снощи бе регистрирано земетресение с магнитуд около 4,4 по Рихтер в района на Шабла. То бе усетено във всички общини на област Добрич и в три варненски общини.
Дали ни чакат нови трусове Факти.бг разговаря с Емил Ботев, ръководител секция „Сеизмология” в Геофизичен институт на БАН. Според него не се наблюдава повишаване на сеизмичната активност у нас. Няма връзка и между трусовете във Вранча и Шабла.  

- Г-н Емил Ботев, днешното земетресение във Варненско и предишните в Южна България предвестник ли са на голям трус или са обичайни за Балканите?

- При нас обикновено земетресенията като част от фона са с магнитуд от 2 до 3 по скалата на Рихтер.

Следователно един трус със сила от 4 и нагоре, или както 4,4 по Рихтер в Шабленско, не може да се определи като обичаен за страната. Все пак трябва да се отбележи, че характерно е за Шабленската сеизмична зона да стават земетресения с подобен магнитуд през няколко години.

На този етап ситуацията не излиза от рамките на известния ни режим на сеизмична активност на Калиакренския разлом. Характерно за него е, че за разлика от всички останали сеизмични зони у нас, нямаме вторични трусове.

През 2009 г. дори регистрирахме 5 по Рихтер в района. Особеност за Шабленската сеизмична зона е, че няма вторични трусове. Ние, като учени, считаме, че не трябва да има по-силно земетресение в близките дни.


- Имали някаква връзка между земетресението във Вранча и Варненско?

- Не трябва да се търси пряка връзка между усетеното миналата седмица у нас земетресение във Вранча, Румъния.

При съседите ни става дума за потънал преди стотици хиляди години реликт от земната кора дълбоко в магмата на 150 км., докато земната кора е с дебелина 50-60 км.. при нас, в Шабленско, става дума за съвсем различни по състав земекорни блокове. Накратко няма връзка между двете земетресение и населението трявбва да е спокойно, защото няма повишаване на сеизмичната активност.

 

- Да очакваме ли отново Вранча да ни люлее?

- За Вранча, както и при Шабла, не са характерни вторичните трусове. Не очакваме в близко бъдеще силно земетресение, каквото беше през 1977 г. Несериозно е да се прави прогноза за силно земетресение.


- А за България?

- Всекидневно ни люлеят по десетина микроземетресения. Те са с магнитуд под 3 по Рихтер и по правило не се усещат от населението. Трябва да отбележим, че в района на Манастирските възвишения около Елхово стават до 150 микроземетресения годишно. Там се усещат и по-слабите трусове, защото са придружени с характерно бучене.

Ние в БАН регистрираме земетресения с магнитур от 1,5 от Рихтер нагоре и тези данни се обменят с нашите партньори от Европа и Балканите.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА