1 018 5

Делегация от Пентагона посети ВМЗ

Калина Петрова

„България е лоялен член на НАТО и отговорен производител на качествено оръжие. За нас дългосрочното партньорство със САЩ е важно“. Това посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на среща във „ВМЗ-Сопот“ с делегация, включваща представители на два от водещите американски партньори на оръжейницата, както и на Пентагона и американската Програма за закупуване на нестандартно оборудване и амуниции. Делегацията е на посещение в предприятието за обсъждане на възможности за разширяване на партньорството си с ВМЗ.

„Българската отбранителна индустрия има сериозен капацитет. САЩ разчита на качествените боеприпаси, които България произвежда“, заяви полк. Мойзес Гутиерес, ръководител проект към Програмата за закупуване на нестандартно оборудване и амуниции. По негови думи тези боеприпаси са изключително важни за провежданите мисии в Афганистан и Ирак, както и в борбата срещу Ислямска държава. Той допълни, че за американското правителство партньорството с България е от ключово значение.

На срещата министър Лукарски подчерта още, че отдава голямо внимание на международните ангажименти за сигурност на доставките на оръжия, които страната ни е поела. По негови думи в качеството си на принципал на ВМЗ-Сопот и на председател на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение той носи отговорността по спазването на високите стандарти в международната търговия. Тези стандарти са и основата за ползотворното сътрудничество между България и американското правителство, което предприема всички необходими мерки, за да гарантира, че изнасяните от страната ни боеприпаси са с крайна точка на доставка сигурна страна, увериха от своя страна членовете на делегацията от САЩ. За тях тези мерки са гарант, че изнасяните от България оръжия няма да попаднат в ръцете на вражеските сили.

 „За ВМЗ е чест да приеме посещение на толкова високо ниво и в такъв разширен състав, както от своите традиционни търговски партньори, така и от високопоставени служители на Пентагона. Това е оценка за нашата работа и показва не само значимостта на оръжейницата за тези партньори, но и перспективите за бъдещо развитие на сътрудничеството ни“, посочи изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот д-р инж. Иван Гецов.

Партньорството на ВМЗ-Сопот с американските Chemring и Orbital АТК е дългогодишно. Двете фирми изпълняват поръчки за американското правителство. По-рано тази година от Chemring в присъствието на министър Лукарски връчиха грамота на изпълнителния директор на държавната оръжейница г-н Гецов в знак на признание за доброто партньорство и постигнати високи резултати при изпълнение на договори за производство и доставка на боеприпаси.

 

 

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • хихихи
  Отговор
  1 17:25  26.07.16
  Бе 3 световна си се задава, кой какво ще да говори.
 • леора
  Отговор
  2 18:09  26.07.16
  ПУЦАЙ КУМЕЕЕЕ !!
 • onq s konq
  Отговор
  3 18:10  26.07.16
  Ами ади де!ВМЗ-то откога я чака че да се развихри:)
 • Бай хой
  Отговор
  4 21:24  26.07.16
  А откога колонизаторите от пентагона чакат да лапнат печалбите от ВМЗ. Къде са натовските инвестиции и построените мощности? Отново ще ни крадат и продажниците се умилкват наоколо дано да им отпуснат някоя трохичка я от козяк я от хамерика за българия.

  Коментиран от #5

 • onq s konq
  Отговор
  5 22:44  26.07.16

  До коментар #4 от "Бай хой":

  Еса що тъпееш по вечерно време бе Бай Хой Сан?:)Ти като отиваш на пазара да си купуваш домати,инвестирал ли си в доматопроизводството,или просто вадиш кинтите и си плащаш?А като викаш майстор да ти замаже стените,инвестирал ли си в баданарката му?И за какви кражби говориш,след като американците са тук в ролята на КЛИЕНТИ,ЖЕЛАЕШИ НА ПОРЪЧАТ СЪОТВЕТНИТЕ ИЗДЕЛИЯ И ДА СИ ПЛАТЯТ!А ако на ВМЗ не му харесва цената която дават-просто няма сделка!Ама пак да споменеш "Козяк",че иначе няма заспиш!

Напиши коментар:


Публикувай