5 007 8

Ножицата между бедни и богати се разтваря още повече

Около две трети от домакинствата в България живеят с доходи под необходимите средства за издръжката на живот

Анжелина Димитрова

Дялът на нископлатените работници се увеличава спрямо миналата година. През второто тримесечие на годината заплатите на нископлатените работници се задържат и при тях няма ръст, докато се отчита увеличаване на заплатите на високоплатените работници. Това гласят данните от поредното тримесечно проучване за издръжката на живот на КНСБ.

Синдикатът провежда изследването си вече 26 години. Т.нар. група на бедните намалява, но това не означава, че домакинствата са подобрили икономическото си благосъстояние, защото те все още са в изоставащата група, обясни по БНР Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания.

По думите й, излизането от капана на бедността с ниски трудови възнаграждения е много труден и дълъг процес, а преминавайки в по-горна група хората продължават да се самоограничават. Около две трети от домакинствата в България живеят с доходи под необходимите средства за издръжката на живот. 46 на сто живеят между линията на бедност и издръжката на живота, която за миналото тримесечие е между 500 и 600 лв. на член от домакинство.

Храните и другите стоки от първа необходимост ще поскъпват през следващите шест месеца, прогнозира икономистът Цветослав Цачев. Според него българската икономика може да отбележи ръст от максимум 2-3 % при благоприятен развой в Европа, което е много над средноевропейското равнище. Доходите обаче ще останат много ниски, допълни Цачев:

„Защото секторът на услугите, който на практика представлява половината икономика, е в много по-ниско ниво на заплащане, отколкото е средното. България е една от страните в Европейския съюз, която има най-силен растеж. Но по отношение на реалните доходи ние много изоставаме. Един порочен кръг на бедността.“

Цветослав Цачев прогнозира, че банковият сектор в еврозоната ще преживее мини криза, но тя няма да се отрази върху българските банки. Причината е, че те се финансират основно от български източници, което ги прави защитени от сътресения в Европа:

„Това е разликата ни с 2008 година, когато българските банки разчитаха много на чужд ресурс. Когато той изчезна, когато стана скъп, това доведе до пренасяне на кризата в България по отношение на кредитирането. Сега сме защитени в много голяма степен.“

Британският референдум за излизане от ЕС вероятно ще се отрази негативно на всички икономики, с които България търгува, смята експертът: 

„Кризата, която се очертава, ще се пренесе – ще има по-малко потребление в Европа. Насилието, което наблюдаваме, ще се отрази и върху потребителското доверие, и върху инвестициите.“

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Mtin
  Отговор
  1 12:50  27.07.16
  Да се субсидира с повече земеделието, много са ни бедни арендаторите и председателите на кооперации - справка НАП
 • Андрей Николов
  Отговор
  2 14:40  27.07.16
  ХАХАХА Е КАК БЕ? НАЛИ ВЧЕРА ПУБЛИКУВАХТЕ СТАТИЯ КАК СЕ ВДИГАЛ ИМОТНИЯ ПАЗАР И КАК ХОРАТА ТЕГЛЕЛИ ДОСТА ПОВЕЧЕ КРЕДИТИ И КУПУВАЛИ ЖИЛИЩА ХАХАХА НАИСТИНА ЗА ТОЛКОВА ПРОСТИ ЛИ СМЯТАТЕ ХОРАТА ИЛИ И ВИЕ НЕ ЗНАЕТЕ КЪДЕ СЕ НАМИРАТЕ?
 • Волен Сидеров
  Отговор
  3 16:24  27.07.16
  Няма да се ядосваш-Третата световна ще започне точно заради това-колкото и да се мъчат да провокират етнически хората-Точно заради бедност и богатсво ще е -да видиме богатите къде ще се скрият-земята е една и рано или късно ще се слее със звездите-а наздраве....
 • 4 20:02  27.07.16
  Този коментар е премахнат от модератор

 • мъжкар
  Отговор
  5 20:11  27.07.16
  Ами все се говори как нямало пари в Бг и т.н.Ама не е вярно бе ДРУГАРИ пари има и то повече отколкото в Швейцария.Достатъчно е да излезем на улицата и да видим лъскавите возила там да не споменавам колко хора ги притежават.Достатъчно е да отидем по морските курорти и като видим хотелите и заведенията там същото се отнася и за планинските курорти.Кто добавим и откраднатите заводи някои от които ликвидирани други все още съществуващи все неща заграбени от държавата и собственост на същите ония ДРУГАРИ така че тия дето живеят с по 500лв на месец ще продължават да живеят така докато ОНИЯ им дават парите.Защото нашите пари са в тях.
 • ime
  Отговор
  6 21:37  27.07.16
  Трета, пета, десета световна, все тая... хората са си все едни и същи - доволни и не. Е вярно ше се проредим тука. На бас че ще останат отрепки да градят светлото бъдеще, което ще продължи пак 50 г. Иначе кво да ви кажа, хубаво е да има бедняци, така е по-сладко на богаташите. Без бедняци, за кво изобщо да се хабим да стигаме стандарт. Впрочем много от богатите са се родили така и го приемат за даденост. Там вече други проблеми, депресии, зависи си от човек. Та в този ред на мисли, поругаващия всичко живо със скромни къси крачета богаташ трябва да е благодарен на бедняка, че до него изглежда добре, харесва се на себе си и околните, вървежен е. И понеже нали много от богатите така еволюират, че стават "филантропи" използват бедните да си начешат егото и като им подхвърлят и по някой благотворителен залък. Хвала, хвала! Богатия човек може да движи икономиката напред. Той, десният който тегли всички и се чувства заслужил за това, което никой лявомислещ не може да направи. Да, от пустата ви пазарна гледна точка може и да е вярно, обаче богатия толкова много комплексира нищожните единици на съвремието, които и те милите искат да си имат някакъв задоволителен живот пък не могат... Пък и не им дават... От този ъгъл богатия е престъпник. За хората мислещи чернобяло едните са прави, а другите не. Не можем да пропуснем да отбележим, че и много богати великани разсъждават чернобяло - бетонни глави (същото сравнение се прави с комунистите идеалисти и изобщо всякаква "противна паплач" без позиции в обществото). На митологизираните забогатели комунисти се вади нож, псувня, лопата, които никога не виждаме реално като оръжия и действия, и тайничко им се завижда за статуса. Аз съм прав, защото съм прав, др са криви, защото са криви. Съответно и излишни. Моля? По-горе обясних с какво е важен беднякът. До колко е важен богатият всеки сам да си реши. Къде ви е демокрацията с правото на избор, който все клони към по-широк спектър от избор за едни и почти никакъв за други? Къде ви е 21-ят век, който щеше да донесе мир и благоденствие, защото хората са израснали след войните и знаят че войната е нещо лошо? Ми тука е, ама далеч от вас. И от нас!
 • нормално
  Отговор
  7 22:24  27.07.16
  Което е способно и кадърно замина нейде по света. Тук останаха рентиери, хора на сладки служби, деца и пенсионери и сума дебили, за жалост много клошари и осакатени хора. От 20 човека дето познавам, само един е на реална работа, сиреч произвежда нещо, другото само знае да лае и акъл да раздава, да се стяга и да си връзва доходите, като не му харесват.
 • неутрален
  Отговор
  8 23:19  27.07.16
  Пишете, че групата на бедните намалява, е да, те измират и все повече ще намаляват, а Вие господа от синдикатите, не сте ли същите ТУНЕЯДЦИ? Констатирате 26 години,че беднотията нараства и какво направихте в тяхна защита, или не щете да си трошите рахатлъка и отношенията с Тиквока? ВСИЧКИ СТЕ МАСКАРИ - знаете кой го е казал, аз не съм, а може би не знаете, четете само "Винету".

Напиши коментар:


Публикувай