1 725 1

Ловци, пригответе пушките! Сезонът започва на...

С откриването на ловния сезон се започва с лов на прелетен дивеч

Ловци, пригответе пушките! Сезонът започва на...
Снимка: Архив
Анжелина Димитрова

Ловният сезон се открива през втората събота на месец август или по-точно, тази година се пада това да се случи на 13 август, заяви за Факти.бг Кирил Бояджиев от контролния съвет на НЛРС-СЛРБ .

„Съгласно Закона за лова и опазване на дивеча, всяка година ловния сезон се открива през втората събота на месец август. С откриването на ловния сезон се започва с лов на прелетен дивеч, което ще рече на гургулица, пъдпъдък, гривяк и т.н. Отново съгласно закона, след 1 октомври, започва лова на едрия дивеч, като дива свиня и така продължава до края на месец февруари“, обясни Кирил Бояджиев.

По думите му, дали ловния сезон ще бъде добър или не толкова, не може да се прогнозира: „Няма как да прогнозираме. С откриването му започва лова на прелетен дивеч, който живее в Африка и идва тук да си снесе яйчицата и да си направи поколение, защото България е хубава страна. А и не само България, същото може да се каже и за цяла Европа. В последствие птиците се връщат обратно. Не може да се прогнозира колко птици ще дойдат – дали 100 милиона или 500 милиона...“

"Всяка ловна дружинка обаче полага грижи за дивеча. Това се отнася както за едрия дивеч – зайци, фазани, така и за разселването на дребен местен дивеч. Във Велико Търново, след две седмици, отново ще разселим 1500 фазана, както правим вече от повече от 10 години. Този дивеч след това се използва от ловците за улов. Една част от него обаче се оставя. Предварително се планира колко да се отстреля и колко да се остави, за да се поддържа популацията и т.н.“, обясни още Бояджиев.

Той припомни, че за да бъдат изрядни ловците не трябва да забравят, че трябва да имат членска карта от дружеството, към което членуват, билет за лов, редовни документи за право на носене и употреба на огнестрелно ловно оръжие и разрешително за лов.

„Необходимо е да бъдат внимателни, да бъдат облечени в подходящи, сигнални дрехи, особено при групов лов, да внимават да не се наранят и разбирасе е необходимо да имат късмет“, добави Бояджиев.

„Късметът също е важен. Затова в повечето случаи си пожелаваме: „Наслука!“, защото днес я има, но утре може и да я няма“, обясни той.

Кирил Бояджиев пожела на всички ловци в България приятно откриване на ловния сезон: „Да са живи и здрави, да внимават, за да няма наранени, да го открият със слука и така да го закрият!“.

3 709 са успешно издържалите изпити за ловци през тази година, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Общо 4553 са кандидатите, явили се на изпити за придобиване на право през 2016 г..

През тази година 78 ловни сдружения са били оторизирани да провеждат подготвителни курсове. Изпитите са били от 6 юни до 22 юли.

Теоретичният изпит включва три нива - тест, писмен и устен изпит. Само издържалите теоретичната част кандидати имат право да се явят на практически изпит, който включва стрелба по силует на дивеч (заек) и стрелба по панички.

Право на лов имат единствено притежателите на членска карта и ловен билет, заверени за съответната календарна година, припомнят от министерството, като за всеки конкретен лов се издава и съответно разрешително.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Пиф
    Отговор
    1 08:39  01.08.16
    Браво, ве, юнаци? Трепете пъдпъдъците, а не застреляхте един крадлив маймун или пък един лъжлив политик? нещо сте се изродили булгериънс от хилядолетие? ония трепеа крадливи маймун и лъжливии боляр. А ся трепете пъдпъдък?

Напиши коментар:


Публикувай