633 0

Овладян е пожарът в община Маджарово, но бедственото положение остава

Овладян е пожарът в община Маджарово, но бедственото положение остава
Снимка: БТА
Венцислав Михайлов

Пожарът в източнородопската община Маджарово, който избухна по обяд в неделя, е овладян. Общо 8000 декара площ е засегнала стихията, съобщи началникът на сформирания областен кризисен щаб - областният управител Станислав Дечев. 2500 дка от засегнатите са с широколистна гора, по данни на лесничеите.

Ангажираните пряко с потушаването на огъня 200 души са успели да локализират огнищата, които с разрастването си вчера заплашваха с разпространение на огъня и към селата Бориславци, Малко брягово, Долни и Горни главанак.

"Продължава да бъде голям фронтът към северозападната част на пожарището - пет километра, макар настъплението на стихията да е спряно. В самите огнища продължава активно да гори", каза пред БНТ кметът на Маджарово Милко Армутлиев.

"Бедственото положение на територията на общината остава, но ако ситуацията се развива благоприятно, следобед днес може да се мисли за отменяне на извънредното положение", добави Армутлиев.

Опасенията в щаба обаче са, че с очакваните високи температури пожарът отново може да се активизира. Днес сутринта в борбата с огъня се включиха 40 военнослужещи от мобилното специализирано формирование към поделение 52 740 в Хасково. На терен вече работи и верижната специализирана машина "БАТ" от комплекса "Марица-Изток", която проправя просеки в гората.

Категорично няма никаква опасност за околните села, увери говорителят на областната администрация Нели Вълканова. Спецификата при засегнатата широколистна гора била, че тя ще се възстанови, макар и след време, заради обстоятелството, че пожарът е бил низов. Почти няма щети и в площи със селскостопански култури. "

Единствено на няколко места има изгорели останали на полето бали слама след жътвата, уточни кметът на Маджарово Милко Армутлиев.

По-късно днес се очаква ОД на МВР-Хасково да оповести причините за пожара.

България


Още по темата

 • 170 души евакуирани заради пожар

  170 души евакуирани заради пожар

  Голям пожар бушуваше тази нощ край Благоевград. Заради него бяха евакуирани 170 души от село Рилци, съобщи МВР. Сигналът за пожара е подаден малко ...
  2.08.2016
  1 051
  0
 • Продължава битката с пожара край Хасково

  Продължава битката с пожара край Хасково

  Продължава битката с големия горски пожар, който избухна снощи над село Маджарово, Хасковско. Огънят обхвана площ от над 8000 декара, от които 2000 ...
  1.08.2016
  1 049
  1

Напиши коментар:


Публикувай